چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

سرگذشت پزشکی در ایران و دستمزد پزشکان باستان


سرگذشت پزشکی در ایران باستان

دومین سری چاپ کتاب «سرگذشت پزشکی در ایران» نوشته مشترک یاسر مالی و احسان رضایی، در 12 فصل عرضه شد. این کتاب که مروری سریع بر تاریخ و تمدن کشورمان، از دید دانش پزشکی است، به توصیف ظهور علم پزشکی، روش های آموزش پزشکی در دوران های مختلف، اصول اخلاقی پزشکی در هر عصر و پیشرفت ها و ناکامی های علمی در هر برهه از تاریخ کشورمان می پردازد.

این کتاب ،تاریخ پزشکی ایران را از پزشکان افسانه ای تا به امروز روایت می کند. در هر فصل به بررسی یک دوره تاریخی پرداخته شده و تحولات علمی با توجه به ویژگی های سیاسی آن دوره بررسی شده است، سپس مهمترین چهره های علم پزشکی ایران در آن عصر معرفی شده و به ابتکارت و ابداعات هر کدام از این دانشمندان در زمینه پیشبرد علم پزشکی و درمان اشاره شده است.
در این کتاب با انبوهی از اولین ها مواجه هستیم:مثلا اولین گزارش تاریخ در مورد بهداشت آب به وسیله جوشاندن آن، در زمان هخامنشیان بوده. اولین نمونه از مدارس خاص پزشکی در دانشگاه جندی شاپور در زمان ساسانیان شروع به کار کرده. اولین توصیف از شکستگی بِنِت (نوعی شکستگی خاص در مچ دست) توسط ابن سینا انجام شده و اولین بار یک پزشک ایرانی به اسم ابن نفیس، گردش خون را به شکل امروزی آن کشف کرد و توضیح داد.
 

سرگذشت پزشکی در ایران و دستمزد پزشکان باستان
 
 
متن کتاب بسیار روان و برای خواننده عمومی که هیچ آشنایی قبلی با اصطلاحات پزشکی ندارد نوشته شده است. به علاوه در این کتاب، رگه هایی از طنز هم به چشم می خورد. مثلا در فصل پزشکی صفوی، می خوانیم که پادشاهان مختلف چه علایقی به دانستن اطلاعات پزشکی داشتند، کوروش به یادگیری طب علاقه مند بود، انوشیروان تحصیلات پزشکی داشت، غازان خان گیاهان دارویی را می شناخت ونوعی پادزهر تهیه کرد، ... شاه عباس اول هم در زمینه جراحی های خاصی نظیر مقطوع النسل کردن غلامان ماهر بود.
این کتاب از سری کتاب های مجموعه «تمدن و فرهنگ ایرانی» است که نشر افق آن را تهیه می کند. ویژگی این کتاب ها زبان ساده، حجم کم و همراهی متن با تصویر است. تاکنون شش جلد از این مجموعه دربرگیرنده «سرگذشت شعر»، «سرگذشت نقاشی»، «سرگذشت موسیقی»، «سرگذشت سینما»، «سرگذشت تئاتر» و «سرگذشت بازیگری» منتشر شده و کتاب «سرگذشت پزشکی» از سری دوم این مجموعه است. نویسندگان این کتاب، در حال حاضر نگارش کتاب «سرگذشت رزم در ایران» را در دست دارند.
نمونه هایی از متن کتاب «سرگذشت پزشکی در ایران» را بخوانید: 
 
دستمزد پزشکان در ایران باستان
 در ایران پیش از اسلام، به آسایش و رفاه پزشکان توجه زیادی داشتند. علاوه بر وعده پاداش در بهشت، در «دینکرد» آمده که درآمد یک طبیب باید طوری باشد که بتواند در محله معروف شهر و در خانه ای مناسب با اسباب و اثاثیه لازم زندگی کند. طبیب باید خوراک سالم، پوشاک کافی و یک اسب تندرو داشته باشد تا بتواند از بیمارانی که دور از او زندگی می کنند، عیادت کند. ... مزد اطبای ایرانی نه به طبیب یا نوع درمان، که به جایگاه و درآمد بیمار بستگی داشت:حاکم ایالت چهار رأس گاو نر، حاکم شهر یک شتر نر خوب، کدخدا یک نریان و مالکین بزرگ یک الاغ را به عنوان حق العلاج به پزشک می دادند. حق العلاج زنان، جنس ماده و حق العلاج کودکان، بچة هر یک از این حیوانات بود. حق العلاج مستخدمان کمی بیشتر از کودک ارباب محاسبه می شد. روحانیان پول نمی دادند و فقط پزشک را دعا می کردند. مزد دام پزشک هم دقیقا مشخص بود. ... در بعضی موارد مزد درمان تمام بدن با مزد درمان فقط یک عضو تفاوت داشت. گاهی هم (خصوصا در مورد حیوانات) مزد پزشک فقط در صورت علاج بیمار پرداخت می شد. زیاد گرفتن حق العلاج، جرم محسوب می شد. دارو هم مثل غله جزء کالاهای اساسی و تحت اختیار حکومت بود و کسی حق گران کردن آن را نداشت.
  
مقایسه رازی و ابن سینا
 رازی در جوانی نوازنده و آوازخوان بود (بعدها دایره المعارفی هم در موسیقی نوشت) ولی ناگهان فکر کرد که این کار بی فایده است و به صرافی یا زرگری پرداخت. بعد به این فکر افتاد که به جای خرید و فروش طلا، خودش طلا تولید کند ... به گفته مورخان رازی در میانسالی (بین سی تا چهل سالگی) آموختن طبابت را آغاز کرد و فقط هم حدود شصت سال زندگی کرد که در اواخر آن کاملا نابینا بود. این شگفت آور است که کسی طی حدود بیست سال، علم پزشکی را از صفر تا صد (و بلکه خیلی بیشتر از آن!) طی کند و بتواند این حجم عظیم تجربیات، ابداعات و تالیفات را داشته باشد. به اضافه این که در کنارش، به طور مفصل به علوم دیگر هم از فلسفه و اخلاق گرفته تا موسیقی و ریاضیات و شیمی پرداخته باشد (شهرت رازی در شیمی از جمله برای کشف الکل خیلی بیشتر از پزشکی است). در مقام مقایسه، ابن سینا از پنج سالگی انواع معلم های خصوصی را داشت، پزشکی را از شانزده سالگی شروع کرده بود، هیچ وقت نیاز مالی نداشت، هرگز وقتش را صرف آوازخوانی یا دکان داری یا کیمیاگری نکرده بود، از نعمت بینایی کامل برخوردار بود و به علاوه، شاگردانی داشت که کتاب هایش را برایش می نوشتند و تنظیم می کردند.
  
اولین هشدار درباره مضرات دود تنباکو
  قهوه تقریبا صد سال پیش از تاسیس حکومت صفوی وارد ایران شده بود ولی در این دوره با گسترش تجارت از هند به واسطه پرتغالی ها و انگلیسی ها، رواج پیدا کرد. تنباکو را پرتغالی ها به هند و ایران آوردند. جالب آن که در هند، پزشک ایرانی به نام ابوالفتح گیلانی برای تصفیه و خنک کردن دود تنباکو، آن را از ظرف آبی عبور داد و به این ترتیب قلیان را اختراع کرد. جالب تر آن که اولین پزشک تاریخ که به مضر بودن دود تنباکو اشاره کرده، یک پزشک ایرانی دیگر در همین عصر به نام کمال الدین است که نوشته:«فقط خدا می داند که چرا تنباکو از ملزومات حیاتی مردم گردیده و چرا مردم سراسر جهان دود مسموم آن را وارد بدن خود می سازند؟» این در حالی است که کشف زیان آوری سیگار در غرب فقط حدود پنجاه سال قدمت دارد.
 
فصلهای کتاب سرگذشت پزشکی در ایران
 
«پیشگامان پزشکی ایرانی»، «پزشکی زرتشتی»، «ظهور جندی شاپور»، «ورود اسلام»، «عصر ترجمه»، «عصر تألیف»، «رازی و ابن سینا»، «پایان یک عصر طلایی»، «حمله مغول»، «پزشکی صفوی»، «ورود طب جدید» و «پزشکی معاصر» عناوین فصل های این کتاب را تشکیل می دهند.
سرگذشت پزشکی در ایران و دستمزد پزشکان باستان