پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

پرده بکارت بسته (بدون منفذ) چیست؟


پرده بکارت در بعضی جوامع از اهمیت اجتماعی خاصی برخوردار است. بخصوص در کشورهای اسلامی که بعنوان یک معیار نجابت قبل از ازدواج اهمیت بیشتری را کسب می‌کند. با افزایش سن پرده بکارت دچار تغییراتی می‌شود.


	پرده بکارت بسته (بدون منفذ) چیست؟ | وب

پرده بکارت چیست؟

پرده بکارت در حقیقت بخش خارجی اندام جنسی است. به همین دلیل دقیقا در ورودی دهانه واژن تعبیه شده است. اما ورودی دهانه واژن در برخی از افراد در همان ابتدای اندام تناسلی است و به سادگی قابل رویت و تشخیص است و در برخی نیز در عمق است و مشاهده آن به طور معمول امکان پذیر نیست. این عضو از اندام تناسلی تقریباً صورتی رنگ است و در بیشتر موارد هلالی شکل می‌باشد، (البته می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد.) تقریباً در تمام خانم‌های جوان یک شکاف بزرگ در غشاء پرده بکارت وجود دارد. به عبارت دیگر، پرده بکارت به طور کامل دهانه واژن را مسدود نمی‌کند.

پرده بکارت بسته (پرده بکارت بدون منفذ)

پرده بكارت بسته (Imperforated hymen) یك رویداد نادر است که شیوع آن تقریباً یک درصد در نوزادان دختر می‌باشد. اگرچه ممكن است این ناهنجاری در دوران شیرخواری تشخیص داده شود، اما اغلب در سنین 15-9 سالگی خود را نشان خواهد داد.
این ناهنجاری مادرزادی، بایستی با استفاده از سونوگرافی تشخیص داده شود تا سیستم ادراری فرد دچار مشکلاتی مانند احتباس ادرار نگردد.
بسته شدن پرده عموما در طول سال‌های نوجوانی رخ می‌دهد. با این وجود این مشکل می‌تواند در آزمایشات بدو تولد هم تشخیص داده شود. واضح است که این نوع پرده در اکثر موارد موروثی است و همچنین می‌تواند در نتیجه نقص نموی و آناتومیکی سلول‌های مخاطی مرکزی پرده باشد. عوامل التهابی نیز می‌توانند از دیگر دلایل این مشکل و مشکلات مشابه باشند. 

علائم بیماری ناشی از وجود پرده بکارت بسته

معمولاً بیماران دارای این نوع پرده نادر که از دوران کودکی همراه آن‌ها بوده ولی به وجود آن پی نبرده‌اند علائمی همچون: 
  • احتباس ادراری
  • درد شكم
  • احساس خروج توده از واژن 
  • عدم دفع مدفوع 
را در خود احساس می‌کنند که در گزارش‌های مربوط به شرح حال این بیماران علائم ذکر شده آورده شده است. علت انسداد دستگاه ادراری، اثرات مكانیكی رحم و واژن متسع است.
معمولاً در مشاهده دستگاه تناسلی خارجی توده برآمده آبی رنگ در دهانه ورودی واژن به چشم می‌خورد كه هیچ گونه منفذی برای دهانه ورودی واژن وجود ندارد. در معاینه شكم و ركتوم توده‌های نرم با اندازه تقریبی 10-12 سانتیمتر لمس می‌گردد.
خون قاعدگی به تدریج و بعد از چند ماه در داخل واژن، رحم و احتمالاً لوله‌های فالوپ جمع شده و آن‌ها را مسدود می‌کند. به این حالت بیماری هماتوکولپوس (hematocolpos) گفته می‌شود.


	پرده بکارت بسته (بدون منفذ) چیست؟ | وب

درمان پرده بکارت بسته

درمان پرده بكارت بدون بسته شامل برش پرده، تخلیه مایع تجمع یافته و خارج سازی (excision) بافت پرده بكارت است.
اگر این عمل به درستی انجام شود، فرد بیمار دیگر با مشکل جمع شدن خون در دوران قاعدگی مواجه نمی‌شود و در سنین بالاتر نیز می‌تواند بدون هیچگونه مشکلی مانند سایر خانم‌ها از زندگی جنسی خود لذت برده و باردار شود.
به‌رغم نادر بودن این ناهنجاری، در دختران سنین بلوغ كه با علائم دستگاه ادراری (سوزش و تكرر ادرار، احتباس ادراری و انسداد) و عدم قاعدگی مراجعه می‌نمایند، پزشکان متخصص بایستی پرده بکارت بدون منفذ را در هنگام تشخیص خود مد نظر داشته باشند.
در ایران این عمل به دلیل حساس بودن موضوع پرده بکارت در زندگی آینده دختر, با مجوز قضایی و صدور گواهی لازم انجام می‌شود و بیماران عزیز نگرانی خاصی نداشته باشند.
اما این عمل نباید روی کودکان انجام شود زیرا استروژن کافی در بدن خود ندارند. باید ابتدا سطح استروژن در بدن از طریق آزمایش سینه که علائمی از بزرگ شدن سینه را نشان می‌دهد، اندازه‌گیری شود.

پس از عمل جراحی پرده بکارت بسته چه کنیم؟

  • معمولاً بعد از جراحی ممکن است لازم باشد بیمار میله‌ی مخصوصی (dilators) را هر روز در واژن خود به مدت 15 دقیقه وارد کند تا مانع از بسته شدن دوباره شکاف شده و واژن را باز نگه دارد.
  • بعد از دوران ریکاوری بیمار دوران پریود عادی خواهد داشت و می‌تواند رابطه جنسی و زایمان داشته باشد.

گردآوری: مجله اینترنتی وب