پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

به یاد مرجع عالیقدر شیعه


به یاد مرجع عالیقدر شیعه
۱۷ آبان ماه روزی است که یکی از مراجع تقلید شیعه دارفانی را وداع گفت و به دیار باقی شتافت . او حضرت آیت الله العظمی میرزا جوادتبریزی بود که عمری را با تلاش علمی و خدمت به جامعه و در اوج تقوا و وارستگی سپری نمود و سرانجام در جوار رحمت حق آرمید.
مرحوم فقیه راحل میرزا جواد تبریزی (ره ) در سال ۱۳۰۵ ش مطابق با ۱۳۴۵ هـ . ق در شهر تبریز در محله منجم باشی نزدیک مسجد عربلر چشم به جهان گشود. وی زندگی خود را در یک خانواده متوسط و متدین شروع کرد. پدر ایشان به حاج علی کبار معروف بود و در محل زندگی و بازار ایشان را به عنوان یک شخص متدین و متعهد می شناختند. اهل مسجد بود و یک حجره تجارت خشکبار در سرای حاج میرابوالحسن داشت مادر مرحوم میرزا(ره ) خانم فاطمه سلطان از بانوان بسیار متدین و مومن بود.در بین بانوان شخصیت این بانو به زهد و تقوی معروف بود مرحوم میرزا(ره ) از پدر و مادری متدین و دارای ویژگی معنوی والایی به دنیا آمد معنویت این خانواده به قدری بود که در منزل خود یک نمازخانه دایر کرده بودند. از همان آغاز مرحوم میرزا(ره ) در تحصیلات مدارس جدید بسیار موفق بود همیشه از نمرات بالایی برخوردار می شد و مدیر و معلمین به خاطر استعداد سرشار و فوق العاده ایشان نوید آینده ای درخشان را می دادند.
بعد از پایان دوره متوسطه در سال دوم دبیرستان بود که مرحوم میرزا(ره ) کم کم به خاطر جذابیت و معنویت حوزه علمیه و آشنائی با گروهی از طلاب فاضل تصمیم به رهانمودن تحصیلات کلاسیک گرفت .
ایشان در مدرسه طالبیه تبریز سکونت می گزیند و با مرحوم علامه شیخ محمدتقی جعفری (ره ) هم حجره می گردد و با جدیت شروع به درس خواندن می نماید. تعهد به حضور در درس از آغاز مرحوم میرزا(ره ) را در طالبیه تبریز شاخص کرده بود و کم کم استعداد علمی او بروز می کند و توانست دروس سطح را در تبریز به پایان برساند.
طلاب در طالبیه تبریز روزها حلقه بحثی داشتند که افراد فاضل و معروف مدرسه می نشستند و طلاب گرد آنان حلقه زده و شروع به سوال و جواب می کردند مرحوم میرزا(ره ) هم حلقه بحثی داشت که از سایر حلقه های بحث شلوغتر بود و افراد دور بر ایشان را گرفته و شروع به بحث می کردند. تسلط و احاطه علمی مرحوم میرزا(ره ) به قدری بود که طلاب به دور آن حلقه علمی با شوق و ذوق گرد می آمدند.
مرحوم میرزا(ره ) برغم مشکلات مادی با جدیت درس می خواند ایشان نقل کردند : چیزی در حجره برای خوردن نداشتیم من و علامه جعفری (ره ) مانده بودیم چه کنیم بعدازظهر جمعه تاجری به مدرسه آمد و به ما مبلغی داد جهت نماز وحشت توانستیم با آن پول چند روزی را بگذرانیم خداوند متعال به ما عنایت می کرد و هرگاه با مشکلی برخورد می کردیم تفضلی می فرمود و ایام را پشت سر می گذاشتیم و در هر حال شکرگزار بوده و با گرسنگی و ناداری آشنا شده بودیم احساس وظیفه و ادای آن موجب می شد توکلمان بیشتر باشد و به آنچه که خدا مقدر کرده بود می ساختیم .
حجت الاسلام والمسلمین ابراهیم رضائیان می گوید : فقیه راحل مرحوم میرزا(ره ) در طالبیه تبریز به فضل و علم معروف بود و افراد فراوان به ایشان علاقه داشتند و از ایشان استفاده می کردند. و بعضی اوقات حلقه بحث در حیاط مدرسه طالبیه تبریز ایجاد می شد و طلاب با هم بحث می کردند. یکی از حلقه های بحث مربوط به فقیه راحل مرحوم میرزا جواد تبریزی (ره ) بود که ایشان با مرحوم علامه شیخ محمدتقی جعفری (ره ) بحث می کرد و این بحث چنان پربار بود که حدود پنجاه الی شصت طلبه دور مرحوم میرزا(ره ) حلقه می زدند و از وجود ایشان استفاده می کردند. واقعا مرحوم میرزا(ره ) زحمت کشیده بود و در دوران جوانی از هر نظر می درخشید و تمام اوقات خود را به مطالعه و درس مشغول بود و از برکات آن زحمات خالصانه است که امروز حوزه علمیه قم دارای فضلایی است که افتخار حوزه می باشند و سکان دار سطوح عالی حوزه هستند و اثر علمی ایشان که به قلم مبارک ایشان نگاشته شده است افتخاری دیگر برای حوزه می باشد از این رو طلاب جوان باید از زندگی این فقیه راحل (ره ) درس بگیرند و جهت رسیدن به درجات بالا و کسب مقامات عالیه ایشان را الگو قرار دهند.
تمام مراحل زندگی مرحوم میرزا(ره ) درس است این مراحل چهارگانه که شامل تحصیل در تبریز و تحصیل در قم و دوران سکونت در حوزه نجف و سپس بازگشت به قم مقدسه می باشد هر لحظه اش راهکاری است به سوی رسیدن به مرتبه کمال و معرفت .
در وصیت مرجع عالیقدر شیعه حضرت آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی چنین آمده است :
حال که پیکر این جانب بر دستان شماست و یا در قبر آرمیده است برای شاگردان عزیزم که سال ها برای موفقیت آنان تلاش کردم و هیچ گاه تعطیلی را احساس نکردم این ناقابل نصیحتی دارم که در طول حیاتم سعی کرده ام قبل از آنکه نصیحتی متوجه کسی کنم خود بدان عمل کرده باشم . بر تمام مومنین است با دل جان از مسلمات مذهب حق دفاع کنند و هیچ گاه اجازه ندهند بعضی با القا شبهه عوام از مومنین را فریب دهند خصوصا در مسائل شعائر حسینیه که تشیع به واسطه آن زنده است حفظ شعائر اهل بیت (علیهم السلام ) حفظ مذهب بر حق تشیع است . در آن کوتاهی نکنید که مسئول هستید به طلاب عزیز نصیحت می کنم که با جدیت و تلاش تقوای الهی را پیشه کار خود کنند و در امر تحصیل تلاش کنند و همواره رضای خدا را مدنظر داشته باشند. این جانب در طول دوران عمرم طلبه ای بیش نبودم و مثل یک طلبه جوان شب و روز در امر تحصیل تلاش می کردم تا بتوانم خدمتی ناچیز داشته باشم و اثری از خود بر جای بگذارم که طلاب عزیز از آن استفاده کنند. عزیزانم ! سکان هدایت مردم به دست شماست . کاری نکنید که دل امام زمان (عج ) به درد آید. او ناظر بر اعمال ما به اذن خداست و در همین جا از پیشگاه مبارکشان می خواهم که اگر کوتاهی از طرف این جانب سر زده بر من ببخشند عزیزانم به دعای خیر شما نیاز دارم . من چه در میان شما باشم یا نباشم دلی به دنیا نبسته ام که در ادای وظیفه خود تردید کرده باشم . هنگامی که در میان شما بودم خود را یک خادم کوچک حساب می کردم که امیدوارم این خدمت ناچیز مورد رضایت اهل بیت (علیهم السلام ) واقع شده باشد که رضا آنان رضا خداست . حال که در میان شما نیستم به دعای خیر شما عزیزان محتاجم . در پایان بر حفظ شعائر تاکید می کنم و ضمن طلب دعای خیر شما عزیزان را به خدای بزرگ می سپارم .
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی