چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

هشدار/ نوزادتان را تکان ندهید (1)


SBS (سندرم نوزاد لرزان) نوعي بيماري جدي و حاد است كه با لرزش بسيار شديد نوزاد و يا كودك خردسال همراه است. براي يك نوزاد كوچك، فقط يك تا دو تكان شديد كافي است تا به او آسيب وارد كند چرا كه سر نوزادان نسبتاً بزرگ، سنگين است و گردن آنها عضلات ضعيفي دارد.
وقتي كه دچار لرزش مي‌شوند، مغز داخل جمجمه به شدت به عقب و جلو تكان مي‌خورد و در اطراف آن خونريزي مي‌شود و به مغز نيز آسيب مي‌رسد. حتي برخي از نوزادان و كودكان در اين شرايط دچار قطع تنفس نيز مي‌شوند و همين مسأله نيز به مغز آنها آسيب بيشتري وارد مي‌كند. اين لرزش مي‌تواند باعث خونريزي پشت چشم نيز شود. شكستگي دنده و استخوان‌ها در حين لرزيدن نيز از ساير احتمالات ناشي از اين سندرم خطرناك است.

هشدار/ نوزادتان را تکان ندهید (1)


سندرم SBS چگونه رخ مي‌دهد؟
SBS معمولاً در اثر تكان دادن بسيار شديد يكي از والدين نوزاد يا يكي از اطرافيانش رخ مي‌دهد. برخي از والدين مي‌گويند اينكار را فقط براي متوقف كردن گريه كودك‌شان انجام مي‌دهند. بله لرزش شديد سر و بدن نيز مي‌تواند گريه نوزاد را متوقف كند چرا باعث آسيب‌ديدگي سر مي‌شود.
اگر فكر مي‌كنيد كه نوزادتان لرزيده است، چه كار بايد كنيد؟
سريع او را به نزديك‌ترين بيمارستان برسانيد. بدون معالجه و درمان فوري، وضعيت او شديدتر خواهد شد. درمان سريع و به‌موقع جان نوزاد شما را نجات مي‌دهد و از مشكلات بسيار جدي جلوگيري مي‌كند. اگر نوزادتان به نظر آرام مي‌رسد ولي استفراغ مي‌كند و برخي علائم ديگر را دارد، و شما مشكوك به لرزش او هستيد، باز هم احتياط را رعايت كنيد و به پزشك مراجعه كنيد.
عواقب لرزش نوزاد چيست؟
لرزش‌هاي شديد نوزاد باعث بد حالي او مي‌شود. حالت تهوع و استفراغ، تحريك‌پذيري و كج خلقي، حمله صرع، خواب آلودگي و حتي كما از عواقب اين لرزش است. شدت اين علائم و موارد در كودكان مختلف، فرق دارد. برخي از آنها با عوارض بسيار شديد مواجه مي‌شوند و برخي با عوارض معمولي. اما به هر حال والدين نوزاد تشخيص مي‌دهند كه او در حالت معمولي و هميشگي نيست و بعد از لرزش وضعيت و حالت او كاملاً تغيير كرده است. ممكن است فرزندشان بهانه‌گير شود، غذا نخورد و يا اينكه مدام استفراغ كند.
اثرات طولاني مدت لرزش‌هاي شديد در نوزادان عبارتند از:
آسيب‌ديدگي دائمي مغز رعشه و سكته ناقص كوري(نابينائي)كر شدن(ناشنوايي) صرع  شكستگي استخوان‌ها تأخير در رشد طبيعي  و مرگ. حدود 15-35 درصد از نوزادان كه تجربه اين لرزش‌ها را داشته‌اند، جان خود را از دست مي‌دهند و 50 درصد از نجات يافتگان دچار آسيب‌ديدگي‌هاي هميشگي مغز و چشم مي‌شوند.
چگونه مي‌توان از SBS جلوگيري كرد؟
معمولاً اين وضعيت به هنگام آرام كردن نوزاد توسط پدر و مادرها ايجاد مي‌شود. هميشه به خاطر داشته باشيد كه:  گريه كردن نوزادان يك امر كاملاً طبيعي است چرا كه از اين راه با شما ارتباط برقرار مي‌كنند.  بهتر است براي آرام كردن نوزادتان كمي او را راه ببريد.   هيچگاه و هرگز او را تكان ندهيد.  هيچگاه نوزاد خود را با كسي كه كنترلش را از دست داده است تنها نگذاريد.   اين مطلب را به همه اطرافيان خود بدهيد تامطالعه كنند و از اين مسأله آگاه شوند.  اگر متوجه آسيب‌ديدگي نوزادتان شديد، بلافاصله به پزشك مراجعه كنيد.
ادامه دارد ...