شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
بهداشت روزهای سرخ، اطلاعاتی که هر خانمی باید داشته باشد
شهرزاد:قاعدگی دفع ماهانه خون از بدن است. در واقع هر ماه بعد از تخمکگذاری دیواره داخلی رحم برای محافظت از جنین تشکیل شده، ضخیم و پر خون میشود. در این حال اگر بارداری رخ دهد، روال لانهگزینی و تغییرات متعاقب بدن مادر ادامه دارند اما اگر بارداری رخ ندهد با دفع تخمک، دیواره رحم ریزش میکند و از بدن بافت و خون دفع میشود. هر خانمی در طول زندگی خود حدود ۵۰۰ بار دچار قاعدگی میشود. از آنجا که رعایت بهداشت در دوره خونریزی اهمیت ویژهای دارد، در این شماره نکاتی را که باید درباره این اصول بدانید، برایتان توضیح میدهم.
شستوشوی دستها
در دوران قاعدگی بدن خون و بافت دفع میکند و لازم است شما قبل و بعد از دستشویی رفتن دستهای خود را بشویید. شستن دستها قبل از دستشویی رفتن به منظور جلوگیری از انتقال میکروبهای نامطلوب به ناحیه تناسلی در این دوران است.
وسایل مورد نیاز خارج از خانه:
در دوران قاعدگی باید لوازم ویژهای خارج از منزل به همراه داشته باشید:
۱. دستمال کاغذیهای بزرگ: در توالتهای کشور ما معمولا دستمال وجود ندارد پس برای استفاده از دستشویی خارج از منزل با دستمالهایی که همراه خود بردهاید، خودتان را خوب خشک کنید.
۲. نوار بهداشتی: گاهی شرایطی پیش میآید که مجبورید نوار بهداشتی را در فواصل کوتاهتری تعویض کنید.
۳. آب خوردن: گاهی در خارج از منزل احساس ضعف میکنید و خوردن آب از کمآب شدن بدنتان پیشگیری میکند و همچنین سبب جریان مناسب دفع خون از بدن میشود.
۴. شکلات: احساس ضعف در دوران قاعدگی خانمها شایع است. یک قالب شکلات خیلی زود انرژی شما را بازمیگرداند و از حالت غش و خدای نکرده واژگون شدن شما در محل کار یا خیابان پیشگیری میکند.
۵.مسکن: در مواردی درد انقباضات چنان شدید است که شما را از انجام هر کاری که مشغول آن هستید، باز میدارد. همیشه هم داروخانه یا دوستی که مسکن به همراه داشته باشد در اطراف شما نیست. برخی خانمها در این مواقع ناخوشایند به سرعت خود را به منزل میرسانند اما گاهی در موقعیتی هستید که اجازه ترک محل را ندارید. پس برای پیشگیری از این وضعیت طاقتفرسا بستهای مسکن همیشه همراه داشته باشید.
در مصرف نوار بهداشتی خساست به خرج ندهید
برخی خانمها از کیفیت نوار بهداشتیهای نازک که حاوي پودر جاذب هستند رضایت دارند، اما به دلیل تفاوت قیمت آنها با نوار بهداشتیهای قدیمی دیر به دیر آنها را تعویض میکنند. توصیه میشود هر ۴ ساعت حتی اگر نوار بهداشتی هنوز کاملا کثیف نشده بود آن را عوض کنید زیرا ماندن طولانی مدت مواد دفعی روی نوار بهداشتی سبب ایجاد بوی بد و تلقین احساس ناخوشایند به شما میشود. به علاوه مواد پلاستیکی اطراف نوار بهداشتی با عرق بدن همراه شده و پوست بدن را تحریک میکنند.
قاعدگی و لکها
تعویض به موقع: در دوران قاعدگی نوار بهداشتی خود را هر ۳-۴ ساعت یکبار عوض کنید تا نه تنها دچار بوی بد نشوید بلکه خونریزی و جذب بیش از حد نوار لباستان را لک نکند.
لک شدن اتفاقی: گاهی برخی نوارهای بهداشتی عرض یا طول مناسبی ندارند یا هنگام نشستن یا راه رفتن از روی لباس زیر کمی تکان میخورند، در این هنگام خون دفع شده ممکن است به لبههای پلاستیکی نوار بهداشتی بریزد و الیاف نوار مانند لوله موئین عمل کنند و خون را به لباس شما انتقال دهند.
پاک کردن لک: به محض دیدن لک روی لباستان، لباس را از تنتان در بیاورید و در آب سرد قرار دهید. بعد از چند دقیقه لک را با محلول آب و صابون خوب چنگ بزنید تا مولکولهای لکه از الیاف پارچه جدا شوند.
لکههای سمج: اگر لباستان از الیاف لیز پلاستیکی باشد لکه حتی اگر خیلی قدیمی باشد هم راحت پاک میشود، اما در مورد پارچههای نخی اینطور نیست و هر چه زمان بیشتری بگذرد لکه مقاومتر میشود تا جایی که مثلا اگر صبح خارج از منزل خونریزیتان شروع شده و شب در منزل میخواهيد لباستان را پاک کنید موفق نمیشوید و مجبورید از سفید کننده کمک بگیرید.
پیشگیری از لک
۱. هر خانمی میداند که خونریزیاش در چه زمانی از ماه شروع میشود پس بهتر است از یکی دو روز مانده به خونریزی لباسهای تیره یا لباسهایی را که چندان گران قیمت و نو نیستند بپوشد تا اگر خون به الیاف آن منتقل شد، لک نشود.
۲. جنبه منفی خاصیت موئینگی: گاهی خونریزی شدید نیست اما کافی است نوار بهداشتی کمی روی لباسزیرتان جابه جا شود و خون روی الیاف پلاستیکی آن بریزد، از همین لحظه خون به جای جذب شدن در قسمت جاذب از این الیاف باریک لوله مانند به الیاف لباس زیر و رویتان منتقل میشود. پس هنگام گذاشن نوار بهداشتی حتما چسبهای آن را امتحان کنید و آن را طوری بچسبانید که فقط قسمت جاذب آن روی قسمت میانی لباس زیرتان باشد و قسمتهای پلاستیکی آن در قسمت زیری و خارجی لباس زیرتان محکم شوند.
چرا در دوران قاعدگی بدن بد بو میشود؟
بویی که در دوران قاعدگی از ناحیه زنانه بدن استشمام میشود ناشی از خونی است که رحم در این مدت دفع میکند. اگر شما هم این بو را در مورد خودتان حس میکنید نباید شرمزده شوید، اما گاهی تصورات نادرست بهداشتی برخی افراد باعث تبدیل این بو به بوی تعفن میشود. مثلا برخی خانمها معتقدند که در دوران قاعدگی نباید بدن را شست! این تصور کاملا اشتباه است. همیشه توصیه میشود خانمها در روزهای خونریزی فشار آب را به طور مستقیم به بدنشان نگیرند نه اینکه اصلا خود را تمیز نکنند. ممكن است برخی خانمها در جمع مضطرب شوند که مبادا دیگران این بو را استشمام کنند، به همین دلیل راههایی پیشنهاد میشود که بتوانید از ایجاد بوی قاعگی پیشگیری کنید:
• آبکشی: خونی که در دوران قاعدگی از بدن دفع میشود بیبوست پس حتما میپرسید منشا این بو از کجاست؟ باکتریهای که در قسمت خارجی دستگاه تناسلی قرار دارند خون دفعی بدن را بد بو میکنند. برای پیشگیری از این وضعیت بهتر است بعد از هر بار دستشویی رفتن و تعويض نوار بهداشتی ناحیه را به کمک دست خوب آبکشی کنید.
• دئودورانت و نوار بهداشتیهای معطر ممنوع: دئودورانت و نوار بهداشتیهای معطر نه تنها بوی بد قاعدگی را کم نمیکنند بلکه سبب تشدید آن هم میشوند. در حقیقت مواد معطر این محصولات با کاهش تعادل pH شرایط را برای رشد و فعالیت باکتریها مهیا میکنند و بوی بد را افزایش میدهند و همچنین سبب التهاب ناحیه میشوند.
• شستن دستها با صابون: بعد از هر بار شستوشوی ناحیه تناسلی در دوران قاعدگی دست خود را با صابون بشویید تا بوی بد از دستهایتان هم زدوده شود.
• بدن خشک و خنک: باکتریهای مولد بوی بد در محیط گرم و مرطوب فعالیت بیشتری دارند. عرق بدن هم برای میکروبها رطوبت محسوب میشود پس چه بعد از دستشویی چه در روزهای گرم و هنگام فعالیت مراقب باشید قسمت زنانه بدنتان مرطوب نماند. در ضمن لباسهای نخی و گشاد بپوشید که این ناحیه خیلی گرم نشود.
دوش روزانه: برای پیشگیری از ایجاد این بو هر روز یکی دوبار دوش بگیرید و لباس زیرتان را هم روزی یکی دوبار عوض کنید. به این ترتیب باکتریهای مولد بوی بد از بدنتان زدوده میشوند. یادتان باشد که در دوران قاعدگی بهتر است صبحها یا درست قبل از خواب دوش بگیرید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست