شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

تولدنوزادان عقب مانده، تنها به زنتیک مربوط نیست


ایسنا: يک متخصص اطفال با بيان اين که تولد نوزادان عقب ‌افتاده محدود به والدين داراي سابقه فاميلي نمي‌شود، گفت: مشاوره‌هاي ژنتيک از کاربردي‌ترين ابزارهاي تشخيص به‌ موقع اين ناهنجاري‌هاي مادرزادي است.

دکتر بهرام اجلي با بيان اينکه تولد نوزادان عقب‌ افتاده در والديني که داراي سابقه فاميلي هستند 5 تا 6 درصد است، گفت: البته اين امر محدود به والدين داراي سابقه فاميلي نمي‌شود و اين احتمال در والدين سالمي که سابقه فاميلي تولد اين نوزادان را ندارند نيز 2 تا 3 درصد است.

اين پزشك متخصص با اشاره به اينکه تولد نوزادان با عقب‌ماندگي‌هاي ذهني از والدين سالم و بدون هيچ سابقه فاميلي به عوامل متعددي در قبل و حين بارداري بستگي دارد، خاطرنشان کرد: استرس‌ و فشار‌هاي روحي، رژيم غذايي نادرست و عدم حفظ فاصله 3 متري از کامپيوتر و تلويزيون از جمله مهم‌ترين موارد بروز چنين ناهنجاري‌هايي است.

وي، مشاوره‌هاي ژنتيکي را از مهم‌ترين و کاربردي‌ترين ابزارهاي تشخيص به‌ موقع اين نوع ناهنجاري‌هاي مادرزادي عنوان کرد و افزود: چنانچه افراد داراي زمينه فاميلي بروز اين ناهنجاري‌هاي مادرزادي باشند و يا با توجه به شرايط کار و زندگي اين احتمال را بدهند، بايد با مشاوره‌هاي و مراقبت‌هاي قبل و حين بارداري از تولد چنين نوزاداني ممانعت کنند.

دكتر اجلي ادامه داد: ازدواج‌هاي فاميلي، حاملگي در سن بالاي 34 سال، تماس مداوم با مواد سرطان‌زا، ابهامات جنسي، نازايي‌ها و سقط جنين‌هاي مکرر، وجود بيماري‌هاي عصبي و عضلاني در والدين، بروز کوتولگي‌ها در اقوام و نقايص متعدد مادرزادي از جمله مواردي است که انجام مشاوره ژنتيک را ضروري مي‌سازد.

اين متخصص با تاکيد بر عدم انجام ازدواج‌هاي فاميلي، تصريح کرد: با اين حال چنانچه اين امر صورت بگيرد، مادر بايد قبل از اقدام به بارداري تا دوران بارداري تحت‌نظر قرار گيرد و اگر در 4 ماهگي به تشخيص جنين نارس رسيده باشيم، مجوز سقط صادر خواهد شد.