یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
برگ بو، ادویهای فراموش شده
همشهری آنلاین: این گیاه ادویهای حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی و ویتامینهاست که در سلامت انسان نقش مهمی را بر عهده دارند.
برگ بو به صورت درختچه و درخت یافت میشود. معمولاً در تمام فصول سال سبز است و طول درختهای آن به ده متر هم میرسد. در بسیاری از مکانها برای تزیین باغها استفاده میشود، اما استفادهی اصلی آن در آشپزی و به عنوان داروی گیاهی است.
اصل این رستنی از منطقهی مدیترانه است و در تمام مدیترانه به عنوان عطر غذا از آن استفاده میشود.
مشخصات برگ بو
درخت آن همیشه سبز است و پوست آن خاکستری تیره و چوب آن خیلی سخت است و دارای شاخه های انعطاف پذیر است در فارسی آن را درخت غار و باهشتان نامیدهاند و دارای خواص گیاه درمانی زیادی است.
در ایران برگ بو را بیشتر به عنوان یک ادویه میشناسند و استفاده از آن هم کمتر در غذاها مرسوم هست. در صورتی که برگ بو به جز استفاده خوراکی، استفادههای دارویی و باغبانی هم دارد و یک گیاه بسیار مفید و زیبا برای منازل به شمار میآید.
ترکیبات شیمیایی
میوه این درخت دارای اسانس روغنی فراری است که دارای مقدار زیادی اسید لوریک است. اسید لوریک از اسیدهای چرب است که به شکل متبلور سفید در میآید. در برگهای خشک برگ بو نیز از 3-1 درصد اسانس روغنی فرار بسیار معطر وجود دارد که از طریق تقطیر میتوان استخراج نمود. در برگهای سبز گیاه نیز اسانس روغنی فرار وجود دارد.
برگ بو؛ ادویهای سرشار از ویتامین و املاح
برگ سبز این گیاه بسیار خوشبو است و در زمانی هم که خشک میشود با رایحهای دلپذیر همراه است. این گیاه ادویهای حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی و ویتامینهاست که در سلامت انسان نقش مهمی را بر عهده دارند.
ویتامین C که در دفع رادیکالهای آزاد و تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارد از مهمترین ترکیبهای موجود در این ادویه است.
باید توجه داشت که برگهای خشکانده این درخت در آشپزی استفاده میشود و نه برگهای سبز آن، زیرا برگهای سبز ممکن است خواص منفی داشته باشند.
همچنین ویتامین A موجود در این ادویه به قدرت بینایی فرد کمک میکند و در پیشگیری از ابتلا به سرطان ریه و دهان نقش دارد.
وجود تعدادی از ویتامینهای ب کمپلکس نظیر نیاسین، پیریدوکسین، پنتوتنیک و ریبوفلاوین در این ادویه در سنتز آنزیمی و عملکرد سیستم عصبی و تنظیم متابولیسم بدن نقش دارد. از سوی دیگر این ادویه منحصر به فرد حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی نظیر مس، پتاسیم، کلسیم، منگنز، آهن، سلنیوم، روی و منیزیم است که در سلامت فرد نقش حیاتی بر عهده دارند.
برگ بو دشمن سرطان
برگ بو فواید زیادی در مقابله با انواع سرطانها دارد.
منبع غنی ویتامین C، A، آهن، منگنز، کلسیم، پتاسیم و منیزیم است. مصرف منظم آن در غذاها به سلامت جسم کمک میکند.
دارای خاصیت ضد التهابی، آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد قارچی است. خاصیت ضد آنتی اکسیدان آن با کمک کردن به بدن در تولید انسولین کافی، میتواند در درمان بیماریهایی مانند دیابت نیز موثر باشد.
آنزیمهای موجود در آن با شکستن پروتئینها و کمک به هضم غذا، علایم اختلالات گوارشی را کاهش میدهد و ناراحتی معده را درمان میکند.
ترکیبات موجود در آن، سردرد و حتی میگرن را درمان میکند.
اسیدفولیک موجود در آن مانع نقص جنین میشود.
آهن موجود در آن برای تولید گلبولهای قرمز لازم است.
خواص دارویی
این گیاه استفادهی گیاهی و دارویی زیادی دارد.
در پزشکی برای تقویت معده و به عنوان اشتها آور و نیز برای هضم غذا و به عنوان ادرار آور استفاده میشود. همچنین از جوشانده و روغنی که از آن تهیه میشود در تورمهای موضعی استفاده میکنند.
برگ بو در مورد گریپ و یا عفونت روده ای ضد عفونی کننده خوبی است. برای درمان برونشیت مزمن مورد استفاده قرار میگیرد.
دم کرده آن که با جوشاندن 3 برگ در یک لیوان تهیه میشود، تعریق ایجاد میکند و تب را کاهش میدهد.
دستمال خیس شده در دم کرده آن را روی قفسه سینه قرار دهید تا از عفونتهای تنفسی، سرفه، سرماخوردگی و آنفلوآنزا رهایی پیدا کنید.
برای جلوگیری از تخمیر غذا در معده مفید است؛ دم کرده آن هضم غذا را آسان میسازد و گاز و نفخ معده را خارج میکند همچنین نوشیدن دو تا سه فنجان از شربت برگ بو قبل از غذا برای درمان بی اشتهایی مفید است. این گیاه را به غذاهای سنگین اضافه کنید یا دم کرده آن را بنوشید تا به هضم غذا کمک کند.
ماساژ دادن روغن طبیعی آن ورم و درد ایجاد شده از پیچ خوردگی، آرتروز، دردهای عمومی، سردرد و میگرن را تسکین میدهد.
چند قطره روغن آن را به شامپو بیفزایید تا از شوره سر رهایی پیدا کنید.
آنزیمهای موجود در آن با شکستن پروتئینها و کمک به هضم غذا، علایم اختلالات گوارشی را کاهش میدهد و ناراحتی معده را درمان میکند
استفاده از برگ بو در آشپزی
باید توجه داشت که برگهای خشکانده این درخت در آشپزی استفاده میشود و نه برگهای سبز آن، زیرا برگهای سبز ممکن است خواص منفی داشته باشند.
چنانچه برای طعم و عطر بخشیدن به غذا به ویژه غذاهای گوشتی و ماهی از این گیاه استفاده میکنید، لازم است برگ خشکیده آن را به صورت درسته و کامل در غذا بیندازید و پیش از سرو غذا آن را از ظرف خارج کنید؛ زیرا خوردن این برگ معمول نیست و دارای طعمی قوی است.
استفادهی زیاد از این گیاه (بیش از چند برگ در غذا) ایجاد مسمومیت میکند.
از سوی دیگر خطر سقط جنین ناشی از مصرف این ادویه باعث شده تا زنان باردار از خوردن آن بر حذر شوند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست