یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

نیازهای غذایی لازم برای تندرستی


همه افراد بشر علاقه‌مند هستند تندرست باشند و از هرگونه بیماری و یا ناراحتی در امان بمانند زیرا توانایی انجام کار و طول عمر همه افراد بستگی زیادی به سلامتی آنان دارد.
از طرفی …

همه افراد بشر علاقه‌مند هستند تندرست باشند و از هرگونه بیماری و یا ناراحتی در امان بمانند زیرا توانایی انجام کار و طول عمر همه افراد بستگی زیادی به سلامتی آنان دارد.

از طرفی توانایی انسان برای دیدن، شنیدن، صحبت کردن، بوییدن، احساس کردن، فکر کردن، یاد گرفتن، حرکت کردن و ... ممکن نخواهد بود مگر اینکه تمام عوامل مغذی به اندازه کافی به بدن رسانیده شود.

غذایی که می‌خوریم تقریبا از ۴۰ ماده بسیار مهم به نام عوامل مغذی تشکیل شده است. تمام افراد باید روزانه به مقدار کافی عوامل مغذی را مصرف کنند تا بتوانند زندگی توام باتندرستی داشته باشند. اگر بدن انسان قادر بود به نحوی این ۴۰ ماده را بسازد دیگر به خوردن غذا احتیاج نداشت.

هیچ کشوری قادر نیست نیروی لازم برای ثبات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را به دست آورد مگر آنکه برای تمام افراد خود به مقدار کافی غذا در اختیار داشته باشد. به همین دلیل آگاهی از اصول صحیح تغذیه از نظر برنامه‌ریزی و اجرای آن در سطح کشور لازم و حیاتی به نظر می‌رسد زیرا کم‌غذایی و یا سوءتغذیه به مدت طولانی نه تنها اثرات وخیمی بر روی جسم انسان می‌گذارد بلکه موجب تغییرات نامطلوب در ظرفیت و بازدهی کار، رفتار، هوش و استعداد انسان شده و در نتیجه کارایی جامعه نیز تحت تاثیر آن قرار خواهد گرفت.

کیفیت تغذیه‌ای افراد پیوند ناگسستنی با سلامت روح و روان آنان دارد. تغذیه تنها یک عبور ساده مواد غذایی از لوله گوارش نیست در حقیقت تغذیه یک عکس‌العمل روانی عمومی است. تامین نشدن غذای مناسب و کافی برای کودک، صدمات روحی زیادی به ساختار شخصیتی کودک وارد می‌کند به طوری که دچار اختلالات شخصیتی رفتارهای ضد اجتماعی، خرابکاری و اضطراب، افسردگی، بی‌اشتهایی عصبی و یا پرخوری عصبی می‌شود.

عوامل (مواد) مغذی را می‌توان به شش دسته تقسیم کرد:

۱ ) کربوهیدرات‌ها

۲ ) چربی‌ها

۳) پروتئین‌ها

۴ ) عناصر معدنی

۵) ویتامین‌ها

۶ ) آب.

هریک از این عوامل مغذی در بدن وظیفه‌ا‌ی خاص برعهده دارند.

انرژی لازم برای عملکرد روزانه از قبیل تنفس، گردش خون، حرکت عضلانی و انجام کار را کربوهیدرات، چربیها و پروتئین‌ها تامین می‌کنند. عوامل مغذی انرژی به نسبتهای متفاوت در انواع غذاها وجود دارند به همین جهت ارزش غذاهای مختلف از نظر تولید کالری متفاوت است. هرچقدر نسبت چربی در غذاها بیشتر و نسبت آب کمتر باشد مقدار انرژی آن غذا بیشتر خواهد بود.

برای رشد و ترمیم بافت‌ها و تنظیم کردن اعمال بدن حضور پروتئین‌ها، عناصر معدنی، ویتامین‌ها و آب ضروری است.

هریک از عوامل مغذی در منطقه بخصوصی از بدن ذخیره می‌شوند.

لازم به یادآوری است که بعضی از عوامل مغذی مانند اسیدهای آمینه (مواد اولیه جهت ساخت پروتئین‌ها و آنزیم‌ها) در بدن ذخیره نمی‌شوند و به محض اینکه سلول‌ها از عوامل نامبرده تخلیه شوند عوارض کمبود آنها ظاهر می‌شود. مطلب دیگر اینکه جذب عوامل مغذی وابسته به یکدیگرند مثلا جذب آهن بستگی به وجود ویتامین C، جذب کلسیم بستگی به وجود ویتامین D و میزان احتیاج به ویتامین E بستگی به ماهیت و مقدار چربی در غذا دارد. از اینجا روشن می‌شود که تغییر دادن یک عامل مغذی ممکن است موجب تغییراتی در میزان احتیاجات مواد دیگر و یا نحوه استفاده از آنها شود.آگاهی از اصول صحیح تغذیه برای تمام افراد و آحاد یک جامعه لازم است. در عین حال باید توجه داشت که فراگیری جزئیات مربوط به اصول صحیح تغذیه، آموزش، نظارت و یا کنترل مواد غذایی و بهداشتی را مسئولین اماکن عمومی به عهده دارند از قبیل مسئولان تغذیه مدارس، هتل‌ها، کارخانجات، موسسات اداری و ...