چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا
پزشک متخصص،دوره هایی که گذرانده را بشناسیم
سایت پزشک آشنا: چگونه دریابیم کدام یک از تابلوها ها و مدارک پزشکی که بر روی دیوار مطب پزشک دیده می شود حقیقی است و کدام یک حقیقی نیست؟
آموزش
باید کار بررسی و تحقیق را درباره سطح علمی و دوره هایی که پزشک دیده است از دانشگاه پزشکی او آغاز کنید. ممکن است تصور کنید موسسه ارایه دهنده مدرک به پزشک، نشان دهنده صلاحیت پزشک است اما بسیاری از افراد در رشته پزشکی معتقد هستند این موضوع نقش زیادی در این رابطه ندارد.
دانشگاه های معتبر ایران جهت ورود دانشجویان دارای استانداردهای بالای دانشگاهی است . هرچند دایما گفته می شود این دانشگاه ها خیلی آهسته دچار تغییر می شود و تخصص های جدید را آموزش نمی دهد اما در کل سیستم آموزش پزشکی در ایران از جهت حرفه پزشکی دارای کیفیت بالایی است.
فارغ التحصیلان مدارس پزشکی خارجی
مدارس پزشکی خارجی از لحاظ کیفیت خیلی با هم فرق دارند. و بسیاری از مدارس قدیمی و عالی اروپایی اکنون درهای خود را به روی شمار عظیمی از دانشجویان که هیچ نظارتی روی آنان نیست گشوده است که این امر هم آموزش را با مشکل روبه رو نموده است و هم یادگیری را. البته مدارس پزشکی نیز وجود دارد که مدارسی عالی به شمار می آید و مدلی برای سیستم آموزش پزشکی در ایران است.
این که فردی از یک دانشگاه خارجی فارغ التحصیل شده است به این معنا نیست که او پزشک حاذقی می باشد. مدارس خارجی مانند دانشگاه های پزشکی ایران ، هم پزشکان ماهری تربیت می کند و هم پزشکان نالایق.
دوره رزیدنتی
دوره دستیاری در علوم پزشکی دورهای است عملی و تکمیلی در تحصیلات آموزش عالی که در بسیاری از کشورها پس از اخذ دکترای حرفهای توسط پزشکان گذرانیده میشود. دانش آموختگان این دوره به عنوان متخصص، با درجه تخصص رشته گذرانده شده وارد بازار کار میشوند پس از پایان این دوره پزشک قادر خواهد بود در دوره فوق تخصص به تحصیل ادامه دهد.
این دوره را نیز میتوان در دیگر رشتههای دکترای حرفهای همچون دامپزشکی، دندانپزشکی ، داروسازی و فیزیوتراپی نیز گذراند.
بسیاری از افراد تصور می کنند پزشک برای دریافت مدرک خود باید سه سال دوره رزیدنتی را بگذراند. این تصور درستی نیست! و مدت زمان رزیدنتی بسته به تخصص های مختلف متفاوت می باشد.
اگر تمایلی به تحقیق درباره دوره رزیدنتی پزشک ندارید حداقل می توانید بررسی نمایید که آیا پزشک دوره رزیدنتی خود را در یک مرکز پزشکی بزرگ که شما آن را می شناسید انجام داده است یا خیر. البته بسیاری از موسسات معتبر دانشجویان خوب پزشکی را جذب خود می نمایند و گاهی توجهی به کیفیت دوره رزیدنتی دانشجو ندارند. اگر درباره دوره آموزشی پزشک ﻣﻄﻤﺋﻦ نیستید از پزشک در رابطه با دوره رزیدنتی اش بپرسید.
مدرک بورد
این پزشکان دوره رزیدنتی تایید شده را گذرانده و در آزمون بورد قبول شده اند. هر چند بسیاری از پزشکان فاقد بورد تایید شده خود را متخصص می نامند اما تاییدیه بورد بهترین استاندارد است که قابلیت فرد و دوره های آموزشی را که فرد گذرانده است محک می زند.
درباب مدرک بورد باید گفت شما می توانید اطمینان یابید پزشکانی که مدرک بورد دارند حداقل پزشکانی هستند که در زمینه تخصصی خود آموزش های لازم را دیده اند و در آزمون ها و نظارت ها قابلیت خود را نشان داده اند. البته پزشکان بسیاری هم وجود دارند که مدرک بورد ندارند اما در کار خود بسیار ماهر هستند در نتیجه نمی توان سطح آموزش آنان را زیر سوال برد. مدرک بورد صرفا به معنای مهارت پزشک نیست بلکه استانداردی است که نشان می دهد دوره آموزشی مناسب با موفقیت گذرانده شده است. اگر در محل شما پزشک دارای بورد تایید شده در زمینه فوق تخصص وجود ندارد برای مثال طب سالمندان یا طب ورزشی، حداقل پزشکی را بیابید که دارای مدرک بورد تخصصی در رابطه با تخصصی است که شما به دنبال آن هستید مانند طب داخلی یا جراحی ارتوپدی.
تاییدیه مجدد
یکی از جنبه هایی که اخیرا بورد تخصصی روی آن تاکید دارد در زمینه تاییده مجدد است. تا همین اواخر تاییدیه بورد دارای مدت نا محدود بود. اما اکنون همه بوردها برای دریافت تاییدیه دارای محدودیت زمانی است. برای مثال دکترای داخلی و جراحی دارای محدودیت زمانی ده سال می باشد. در پزشکی خانواده این زمان 6 سال و در برخی شرایط هفت سال است. این استانداردهای دقیق بیانگر تاکید روی تاییدیه مجدد است تاییدیه که توسط بورد پزشکی و سازمان های دولتی ﻣﺴﺜﻮل صدور مجوز پزشکان ارایه می شود.
از آنجایی که سیاست های مربوط به بورد خیلی با هم متفاوت است باید از پزشک درباره مدرک بورد و تاریخ دریافت آن جویا شوید. اگر تاریخ دریافت تاییدیه هفت تا ده سال باشد از پزشک بپرسید که آیا مدرک او مورد تاییدیه مجدد قرار گرفته است یا خیر. البته برای بسیاری از بورد ها حق«پیسکسوتی» قایل می شوند که به موجب آن پزشکان تایید شده نیازی نیست دوباره تاییدیه دریافت نمایند و مدرک تاییدیه مجدد فقط در مورد پزشکانی مورد استفاده قرار می گیرد که اخیرا گواهی آنان تایید شده است. حتی اگر به تاییدیه مجدد نیازی نباشد بهتر است پزشکان به دریافت آن مبادرت ورزند. و بیمار را ﻣﻄﻤﺜﻦ می سازد که پزشک فردی به روز است.
بسیاری ایالت های آمریکا آموزش های پزشکی مدون را برای پزشکان ضروری نموده اند. این ایالت ها پزشکان را ملزم کرده اند تا برای حفظ مدرک پزشکی خود امتیازات آموزش پزشکی مدون (CME) را دریافت نمایند. در هفت ایالت، پزشکان باید ظرف مدت سه سال 150 امتیاز (CME) دریافت نمایند. پزشکان مربوط به استخوان باید برای حفظ مدرک خود و دریافت امتیاز (CME) ظرف مدت سه سال 120 ساعت دوره بگذرانند.
فلوشیب
هدف از دوره فلوشیب ایجاد یک دوره پیشرفته آموزش تکنیک های بالینی و پژوهش درباره یک تخصص خاص است. فلوشیپ،آموزش در رشته ایست که از یک سو نیاز به ارائه آموزشهای تکمیلی تخصصی برای ارتقاء مهارت عملی تخصصی در آن رشته وجود داشته و از سوی دیگر ارائه ان در قالب دوره فوق تخصصی معادلی وجود نداشته باشد.متقاضیان واجد شرایط با داشتن مدرک دانشنامه تخصصی پزشکی و دندانپزشکی وگذراندن مراحل ذیل به اخذ گواهی تکمیلی تخصصی ( فلوشیپ)نائل میشوند:
الف) پذیرش در آزمون ورودی دوره فلوشیپ.
ب)موفقیت در اتمام دوره آموزشی(علمی و عملی)مصوب در یکی از دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مورد تایید دبیر خانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی طبق ضوابط.
ج)موفقیت در ارزیابی پایانی دوره فلوشیپ توسط دانشگاه.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست