چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

بخور و نخورهای شيردهی، دور کافئین خط بکشید


فارس: مصرف مقدار مناسب مايعات تشنگي مادر را برطرف كرده و مكانيزم حفظ حجم شير را فعال نگاه مي‌دارد، ويتامين‌ها براي فعل و انفعالات شيميايي مختلف در بدن كاربرد دارند. با افزايش متابوليسم بدن و از جمله اضافه شده فرايند‌هاي شير سازي نياز به ويتامين‌ها افزايش مي‌يابد.

 


بخور و نخورهای شيردهی، دور کافئین خط بکشید

 

كارشناس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت گفت: توجه به نيازهاي تغذيه‌اي مادران شيرده اهميت دارد زيرا تغذيه مناسب و متعادل، مادران را براي حفظ و مراقبت از كودك، سالم نگاه مي‌دارد.

 

دوران شيردهي به خصوص 6 ماه اول تغذيه نوزاد منحصراً بايد از شير مادر است و كودك غذاي ديگري نمي‌خورد، از اهميت زيادي برخوردار است.

 

پريسا ترابي، كارشناس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت در گفت‌و‌گوي تفصيلي درباره تغذيه مناسب مادر در دوران شيردهي مي‌گويد: توجه به نيازهاي تغذيه‌اي مادر شيرده اهميت دارد زيرا تغذيه مناسب و متعادل، مادر را براي حفظ و مراقبت از كودك، سالم نگاه مي‌دارد، انرژي كافي مورد نياز را براي انجام كارهاي ديگري غير از مراقبت از كودك تأمين مي‌كند، از مصرف بافت‌هاي بدن براي ايجاد انرژي و توليد شير جلوگيري مي‌كند، مادر را براي حاملگي‌هاي بعدي همراه با سلامت و ذخيره كافي مواد غذايي آماده مي‌كند.

 

به گفته وي بر اساس برآوردهاي متخصصان، مادران شيرده علاوه بر انرژي مورد نياز روزانه بايد 500 كيلوكالري بيشتر در روز استفاده كنند، نياز مادران شيرده به پروتئين در 6 ماهه اول پس از زايمان 65 گرم و در شش ماهه دوم 62 گرم در روز است.

 

ترابي گفت: انرژي مورد نياز مادر بايد از طريق مصرف مواد غذايي تأمين شود، به طور طبيعي و در طي دوران بارداري مقاديري ذخيره چربي در بدن مادر جمع مي‌شود كه بخشي از نياز او را به انرژي تأمين مي‌كند، توليد شير به 800 كيلوكالري انرژي اضافي در روز نياز دارد كه 500 كيلوكالري آن از راه دريافت غذا تأمين مي‌شود.

 

كارشناس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت افزود: در 2 تا 3 ماه اول 300 كيلوكالري باقيمانده از متابوليسم ذخيره چربي دوران بارداري (2 تا 4 كيلوگرم) تأمين مي‌شود.

 

شير دهي صحيح به مادر در مصرف اين منابع چربي كمك مي‌كند و علاوه بر كمك به تأمين انرژي از بافت چربي به مادر در بازگشت به وزن قبل از بارداري كمك مي‌كند. به همين دليل كاهش وزن و رسيدن به وزن مناسب يكي از ويژگي‌هاي شيرمادر است. در دوران شيردهي، كاهش وزن به ميزان نيم تا 2 كيلوگرم در ماه مناسب است.

 

وي اضافه كرد: به دليل خروج بخشي از مواد مغذي از طريق شير از بدن مادر بايد مقدار اضافي علاوه بر نياز روزانه مادر مواد مغذي در اختيار بدن وي قرار گيرد كه مي‌توان گفت پروتئين 15گرم در روز، ويتامين«آ» 500 ميكروگرم در روز، ويتامين «ث» 30ميلي گرم در روز، «روي» 7ميلي گرم در روز، «يد» 50 ميكروگرم در روز نياز دارند.

 

ترابي گفت: استفاده از وعده غذاي معمولي براي تأمين انرژي اضافي مورد نياز براي شيردهي كافي است. رژيم غذايي متعادل براي يك زن شيرده، حاوي 2200 كيلوكالري انرژي و مقدار متناسبي چربي است. خودداري از مصرف غذاي زياد از چاق شدن مادر پيشگيري مي‌كند.

 

كارشناس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت افزود: استفاده از رژيم متناسب و رعايت تعادل و تناسب مانند ساير گروه‌ها براي مادران شيرده هم ضروري است.

 

استفاده متعادل و متنوع از تمام گروه‌هاي غذايي باعث تعادل در تغذيه و افزايش ميزان موفقيت در شيردهي مي‌شود. انواع فرآورده‌هاي شيري، ميوه‌ها، سبزي‌ها و غلات جزء ضروري رژيم غذايي است.

 

وي اضافه كرد: از گروه نان و غلات 9 تا 11سهم شامل نان،ماكاروني، برنج و انواع غلات و آردهاست كه هر سهم آن 30 گرم در نظر گرفته مي‌شود. گروه شير و فرآورده‌هاي آن 3 تا 4 سهم، گروه سبزي‌ها 3 تا 5 سهم، گروه ميوه‌ها 2 تا 4 سهم، گروه گوشت، حبوبات و مغزها 4 تا 6سهم بايد استفاده كنند.

 

ترابي گفت: مصرف روزانه حداقل يك واحد ميوه يا سبزي غني از ويتامين C و يك روز در ميان يك واحد ميوه يا سبزي غني از ويتامين A، منابع غني ويتامين A طالبي، انبه، زردآلو، هلو، سبزي هاي برگ سبزتيره، هويج، منابع غني ويتامين C مركبات، گوجه فرنگي، فلفل سبز، توت فرنگي توصيه مي‌شود.

 

وي افزود: مصرف مقدار مناسب مايعات تشنگي مادر را برطرف كرده و مكانيزم حفظ حجم شير را فعال نگاه مي‌دارد، ويتامين‌ها براي فعل و انفعالات شيميايي مختلف در بدن كاربرد دارند.

 

با افزايش متابوليسم بدن و از جمله اضافه شده فرايند‌هاي شير سازي نياز به ويتامين‌ها افزايش مي‌يابد. علاوه بر آن بخشي از ويتامين مورد نياز كودك از طريق شيرمادر تأمين مي‌شود. در بين مواد معدني نياز مادر به كلسيم، آهن و يد بيشتر است.

 

كارشناس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت گفت: بهتر است مادران شيرده از مصرف غذاهاي نفاخ، مواد بو دارو، مقادير زياد كافئين خودداري كنند، زيرا تركيبات موجود در اين مواد غذايي ممكن است از طريق شير وارد بدن نوزاد شده و او را دچار ناراحتي‌هاي گوارشي كند.