سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

زايمان بي درد، به قیمتش می ارزد؟


روزنامه ابتکار: تکنيک هاي پزشکي و سلامت اين روزها آنقدر رشد پيدا کرده که در بيشتر قريب به اتفاق بيماري‌ها مي‌توان اميد داشت که راهي براي درمان و پيشگيري وجود دارد آن هم به روش‌هاي مدرن.

(این خبر در تاریخ  11 مرداماه 1390 منتشر شده است.)

چند وقتي است که در ميان مادراني که منتظر تولد نوزادشان هستند،رواج روش‌هاي نوين زايمان مثل زايمان در آب و هيپنوتيزم و بي‌حسي بدون بيهوشي سر و صداي زيادي کرده است.

به گزارش برنا، يکي از اين روش‌ها که در برخي بيمارستان‌ها انجام مي‌شود نخاعي يا اپي‌دورال است که در اصطلاح آشناي مردم به نام بي‌حسي از کمر معروف است. به گفته پزشکان مزيت اين روش اين است که مادر، درد را به هيچ‌وجه حس نمي‌کند و اين چند ساعتي که بايد درد را تحمل کند، به راحتي طي مي‌شود.


حدود 3 ميليون تومان هزينه اوليه!

بيمارستان"ع" در شمال غرب تهران يکي از اين بيمارستان‌هايي که اين خدمات را به مادران ارائه مي‌دهد فرد مسوول مي‌گويد: حدود 2 ميليون تومان هزينه زايمان است و 500 هزار تومان هم براي روش بدون درد اضافه مي‌شود.

 البته دکتر حتما بايد مورد تاييد بيمارستان باشد. سميه 27 است و در يکي از بيمارستان‌هاي شمال تهران و البته خصوصي زايمان بدون درد را تجربه کرده است او به برنا مي‌گويد: خيلي خوب بود واقعا از تيم پزشکي و بيمارستان راضي بودم همسرم هم کنارم بود و اين واقعا به من آرامش مي‌داد.

او درباره هزينه عملش مي‌گويد: با هزينه بيمارستان حدود 3 ميليون تومان پرداخت کرديم البته فکر مي‌کنم اگر بيمه باشيد بخشي از هزينه ها را بيمه تقبل مي‌کند. در مورد اين روش برخي‌ها معتقدند که اين بي‌حسي بعدها موجب کمردرد مي‌شود يا مشکل ديسک به وجود مي‌آيد و يا روي سلامت جنين اثر نامطلوب دارد که پزشکان متخصص اين موضوع را رد مي‌کنند.

 به اعتقاد بسياري امکانات و هزينه‌هاي لازم براي انجام اين روش ها در کشور زياد نيست و کشورهايي که از اين روش بهره مي‌گيرند معمولا تحت پوشش بيمه‌هاي فوق‌العاده خوبي هستند ولي در ايران اين پوشش بيمه را نداريم. حميده 30 ساله است و فرزندش 2 سالي مي‌شود که به دنيا آمده است؛ اعتقاد چنداني به روش‌هاي جديد ندارد او درباره بدنيا‌ امدن فرزندش مي‌گويد: از اول دوره بارداري تصميم گرفتم زايمان طبيعي داشته باشم اين موضوع را به دکترمعالجم گفتم.

چون اطرافيان خيلي تعريف مي‌کردند روزي که براي زايمان به بيمارستان رفتم واقعا درد عجيبي داشتم. بعد از دو ساعت ديگر نتوانستم درد را تحمل کنم و به دکتر گفتم مرا سزارين کنيد نمي‌توانم! آنها هم از همسرم امضا گرفتند و...


هيپنوتيزم روشي که هنوز ناشناخته است

اما يکي از روش‌ها که چند عمل موفقيت آميز هم به دنبال داشته است زايمان به روش هيپنوتيز است در تماسي که با بيمارستان" آ" که اين عمل در آن انجام شده داشتيم ماماي بخش زايمان اطلاعات کاملي در خصوص روش‌هاي زايمان ارائه داد و گفت:يک بار جراحي سزارين به روش هيپنوتيزم اينجا انجام شده است. اما در حال حاضر چنين چيزي نداريم، مگر با پزشکي که اين عمل را انجام داد، صحبت کنيد؛ اما به هر حال اين روش از روش هايي است که در زمان حاضر براي خانواده هزينه بردار است.

چرا که مادر از مدت ها قبل از زايمان بايد تحت نظر پزشک مربوطه و روانشناس باشد تا آمادگي فکري لازم را براي اين عمل به دست آورد... دکتر خداکرمي عضو هيات مديره نظام پزشکي ايران اما نظر ديگري دارد او با اشاره به اين که کلاس‌هاي زايمان در بيشتر شهرها و مراکز مشاوره و خدمات مامايي برگزار مي‌شود، مي‌گويد: روش‌هاي نوين زايمان فيزولوژيک يا طبيعي براي همه قابل دسترس است.

شيوه‌هايي که در اين نوع زايمان استفاده مي‌شود متفاوت است و مي‌تواند شامل استفاده از ماساژ درماني، زايمان در آب، آب درماني، رفلکسولوژي باشد که همه اين روش‌ها روي آرام‌سازي عضلاني، تن‌آرامي و تکنيک‌هاي تنفسي متمرکزند. البته همه اين تکنيک‌ها در اين کلاس‌ها آموزش داده مي‌شود تا در هنگام زايمان با کمک ماما از آن‌ها استفاده شود.

 وي با اشاره به گرايش زياد مادران به استفاده از روش‌هاي نوين زايمان مي‌گويد:متاسفانه مراکز درماني دولتي و خصوصي هنوز به طور فراگير از اين روش‌ها استفاده نمي‌کنند. حتي انجمن علمي مامايي ايران اعلام آمادگي کرد که مرکز درماني خصوصي و دولتي خدمات مامايي براي زايمان‌هاي فيزولوژيک راه‌اندازي کند تا زائو بتواند به هر روشي که مايل است، زايمان کند.

 به گفته وي با توجه به اينکه اين آمادگي ها در بيمارستان ها وجود ندارد و بسياري از مادران از زايمان طبيعي مي‌ترسند، آمارهاي عمل‌هاي سزارين همچنان بالا است. بسياري معتقدند اگر راهي درست براي استفاده همه افراد (خصوصا آن‌هايي که به بيمارستان‌هاي دولتي مراجعه مي‌کنند) از روش هاي جديد در کشور باز شود، آن وقت مادران جوان بلافاصله بعد از گرفتن برگه ورقه آزمايش، براي تعيين وقت سزارين به پزشک مراجعه نمي‌ کنند!