چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

گفتگو با مصطفی رحماندوست، ضروت قصه‌گویی و بازی با کودک


ایسنا: مصطفی رحماندوست معتقد است، هر مادری یک قصه‌گوی بزرگ است.

این شاعر کودکان و نوجوانان در نشست تخصصی کودک و کتاب که در کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان برگزار شد، گفت: قصه‌گویی یکی از عمده‌ترین راه‌های ایجاد انگیزه برای مطالعه در کودکان و نزدیکی عاطفی به آن‌هاست.

او با تأکید بر این‌که قصه‌گویی برای کودکان، دو مسیر عاطفی و اجتماعی را پیش روی والدین قرار می‌دهد، افزود: والدین با قصه‌گویی قادر خواهند بود که ارتباط بین خود و کودکان‌شان را استحکام بخشند.

رحماندوست اضافه کرد: اگر قصه‌گویی به واسطه کتاب انجام شود، بعد اجتماعی آن نیز فراهم خواهد شد، به عبارت دیگر والدین در ابتدا با خواندن جملات یک کتاب قصه و پس از آن پاسخ‌گویی به سؤالات کودکان خود در خصوص موضوع قصه، رعایت حقوق متقابل را به کودک آموزش می‌دهند.

 

او ادامه داد: امروزه ثابت شده است تمامی افرادی که در بزرگسالی اهل مطالعه می‌شوند، در کودکی با واسطه یا بدون واسطه کتاب، برای آن‌ها قصه خوانده شده است.

 

رحماندوست با بیان این‌که شعر و قصه‌گویی، کار کتاب و آموزش نیست و باید با عاطفه جلو رفت، والدین را مورد خطاب قرار داد و افزود: آیا به یاد می‌آورید که شعر اتل متل توتوله، این شعر بی‌معنی را از چه کسی آموخته‌اید؟

 

او در پاسخ به این سؤال خود بیان کرد: هیچ کس به یاد نمی‌آورد که این شعر بی‌معنی را چه کسی به او یاد داده است. این شعر به دلیل این‌که روزی در محیط عاطفی خانوادگی گفته شده، سبب تثبیت آن در ذهن ما شده است.

 

شاعر "صد دانه یاقوت" ادامه داد: برای قصه‌گویی برای کودکان زیر شش سال، می‌توان از عنصر تخیل استفاده کرد، می‌توان از یک عینک ساده، یک هواپیما ساخت.

 

او با تأکید بر این‌که کودک در درجه نخست به نگاه صمیمانه والدین نیاز دارد، خطاب به مادران گفت: در این یک هفته اخیر، چقدر به کودکان‌تان نگاه کرده‌اید تا شما را به عنوان پشتیبانی قوی حس کنند؟ امروزه ما با خرید بهترین کارتون‌ها و فیلم‌ها، کودک خود را با تلویزیون سرگرم می‌کنیم تا برای او قصه نگوییم، با او بازی نکنیم و حتا با او صحبتی نکنیم.

 

رحماندوست با اشاره به این‌که کودکان به دعوت ما به این دنیا آمده‌اند، بیان کرد: همان‌گونه که می‌دانیم، در برابر کودکان، مسؤول‌ایم. اما نهایت لطف ما به این کودکان، تهیه غذای خوب، مدرسه خوب و لباس‌های خوب برای آن‌هاست که البته باید گفت تمامی این امکانات در تعریف اطرافیان و همسایه‌ها چه می‌گویند، می‌گنجد. اگر به قیامت معتقد هستید، این کودکان در روز قیامت از ما طلب‌کارند.

 

او افزود: اگر می‌خواهید کودکان‌تان در شهری متمدن زندگی کنند، شهری که تنها نام شهر بر آن نبوده و از درون متمدن باشد، بهترین راه، کشف راه درست لذت بردن مشترک از یکدیگر است.

 

خالق کتاب "پنج انگشت" با بیان این‌که بازی با کودکان سبب ایجاد آرامش در والدین می‌شود، ادامه داد: اغلب می‌گوییم کودکان‌مان بیش‌فعال هستند و مدرسه از آن‌ها ناراضی است، اما وقتی ریشه این موضوع را دنبال می‌کنیم، به بی‌حوصلگی معلمان، مسؤولان و والدین می‌رسیم؛ در صورتی که ما اگر با کودک بازی کنیم، احساس آرامش و حتا جوانی خواهیم کرد.