دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا
تغذیه زنان شیرده، خوردنی های اصلی
تغذیه نوزاد با شیر مادر مناسبترین، ایمنترین و طبیعیترین روش تغذیه شیرخوار است، زیرا علاوه بر تامین انرژی، مواد مغذی و آب مورد نیاز بدن كودك، موجب افزایش ایمنی او در برابر بیماریها میشود. البته تغذیه برای داشتن شیردهی موفق و تامین مواد مغذی مورد نیاز كودك بسیار مهم است. مادر در این دوران علاوه بر نیازهای تغذیهای خود، برای تولید شیر به مقدار بیشتری مواد غذایی و مایعات نیاز دارد كه باید برنامه غذایی خود بیفزاید.
در دوران شیردهی بسته به مقدار شیر تولید شده، نیاز به انرژی و سایر مواد مغذی و مایعات بیشتر میشود كه بخشی از انرژی با مصرف چربیهای ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری تامین میشود. پس مادر شیرده باید برنامه غذایی خود را به شكلی تنظیم كند كه روزانه همه گروههای غذایی را به صورت متعادل و مناسب دریافت كند. گروههای غذایی دوران شیردهی عبارتند از:
گروه نان و غلات
مواد غذایی این گروه شامل انواع نان، برنج، ماكارونی، بیسكوییتهای ساده و غلات صبحانه آماده است كه برای تولید انرژی، مفید است. مواد غذایی این گروه دارای مواد نشاستهای، مقداری پروتیین، آهن و ویتامینهای گروهB است. مادران شیرده باید روزانه به شكل متوسط هفت تا 11 واحد از این گروه دریافت كنند.
هرواحد از گروه نان و غلات برابر با یك برش 30 گرمی نان (10 در10سانتیمتر) به اندازه كف دست بدون انگشتان و در مورد نان لواش سه تا چهار كف دست یا نصف لیوان ماكارونی یا برنج پخته است.
گروه شیر و فرآوردههای آن
این گروه شامل شیر و فرآوردههای آن مانند ماست، پنیر كمچرب و كشك است كه برای استحكام استخوانهای مادر و سلامت پوست لازم است. چنانچه كلسیم در رژیم غذایی كافی نباشد، نیاز به كلسیم شیركودك با ذخایر اسكلتی مادر تامین میشود كه موجب پوكی استخوان زودرس مادر میشود، بنابراین مادر شیرده برای تامین نیاز كلسیم خود باید روزانه سه تا چهار واحد از مواد غذایی این گروه را مصرف كند. هر واحد از مواد غذایی این گروه برابر با یك لیوان شیر، ماست یا 30 تا 45 گرم پنیر است.
گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها (فندق، گردو،پسته و غیره)
این گروه شامل انواع گوشتهای قرمز، مرغ، ماهی، تخممرغ، حبوبات و مغزها (فندق، بادام، پسته و گردو وغیره) است. مواد غذایی این گروه نقش بسیار مهمی در تامین پروتیین و آهن مورد نیاز مادر شیرده دارند. مادر شیرده باید روزانه دست كم سه واحد از مواد غذایی این گروه مصرف كند. هر واحد از این گروه برابر با 60 تا 90 گرم گوشت قرمز، مرغ یا ماهی، دو عدد تخممرغ یا یك لیوان حبوبات پخته است.
گروه میوه و سبزیها
همه میوهها و سبزیها در این گروه جای دارند و تامینكننده ویتامینها و برخی مواد معدنی مورد نیاز بدن هستند. همچنین مصرف میوهها و سبزیها موجب افزایش مقاومت در برابر بیماریها، ترمیم زخم، سلامت پوست و كمك به سوخت و ساز بدن میشود. مصرف روزانه حداقل پنج واحد از میوهها و چهار واحد از سبزیها برای زنان شیرده ضروری است. هر واحد از گروه میوهها برابر با یك عدد میوه متوسط مانند پرتقال، سیب، نارنگی و غیره یا نصف گریپ فروت یا سه چهارم لیوان آبمیوه تازه یا یك چهارم لیوان میوه خشك و هر واحد از سبزیها برابر با یك لیوان سبزی خام یا نصف لیوان سبزی پخته است.
توصیههای ویژه
مادر شیرده باید از همه گروههای غذایی در برنامه غذایی خود استفاده كند.
برای جلوگیری از كاهش آب بدن مادر(دهیدراتاسیون) به مادران توصیه میشود كه روزانه به میزان كافی مایعات و آبمیوه طبیعی بخورند.
نوشیدن یك لیوان مایعات مانند آب، شیر یا آبمیوه تازه در هر بار شیردهی توصیه میشود.
از مصرف شكلات، قهوه، نوشابههای گازدار، موادغذایی پر ادویه (مثل سوسیس و كالباس) و مواد غذایی نفاخ خودداری شود.
نداشتن رژیم كاهش وزن در دوران شیردهی در صورت سلامت مادر ضروری است.
نیاز به ویتامینها و املاح در دوران شیردهی افزایش مییابد، اما با رعایت یك رژیم غذایی متعادل میتوان این نیاز را برطرف كرد.
قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به مدت دست كم 20 دقیقه در روز(در ساعت اوج تابش خورشید نباشد) توصیه میشود.
ورزشهای سبك در افزایش توان بدنی مادر و كاهش استرس نقش دارد و توصیه میشود، اما ورزشهای سنگین به مادران شیرده توصیه نمیشود.
نینیبان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار میدهد.
در دوران شیردهی بسته به مقدار شیر تولید شده، نیاز به انرژی و سایر مواد مغذی و مایعات بیشتر میشود كه بخشی از انرژی با مصرف چربیهای ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری تامین میشود. پس مادر شیرده باید برنامه غذایی خود را به شكلی تنظیم كند كه روزانه همه گروههای غذایی را به صورت متعادل و مناسب دریافت كند. گروههای غذایی دوران شیردهی عبارتند از:
گروه نان و غلات
مواد غذایی این گروه شامل انواع نان، برنج، ماكارونی، بیسكوییتهای ساده و غلات صبحانه آماده است كه برای تولید انرژی، مفید است. مواد غذایی این گروه دارای مواد نشاستهای، مقداری پروتیین، آهن و ویتامینهای گروهB است. مادران شیرده باید روزانه به شكل متوسط هفت تا 11 واحد از این گروه دریافت كنند.
هرواحد از گروه نان و غلات برابر با یك برش 30 گرمی نان (10 در10سانتیمتر) به اندازه كف دست بدون انگشتان و در مورد نان لواش سه تا چهار كف دست یا نصف لیوان ماكارونی یا برنج پخته است.
گروه شیر و فرآوردههای آن
این گروه شامل شیر و فرآوردههای آن مانند ماست، پنیر كمچرب و كشك است كه برای استحكام استخوانهای مادر و سلامت پوست لازم است. چنانچه كلسیم در رژیم غذایی كافی نباشد، نیاز به كلسیم شیركودك با ذخایر اسكلتی مادر تامین میشود كه موجب پوكی استخوان زودرس مادر میشود، بنابراین مادر شیرده برای تامین نیاز كلسیم خود باید روزانه سه تا چهار واحد از مواد غذایی این گروه را مصرف كند. هر واحد از مواد غذایی این گروه برابر با یك لیوان شیر، ماست یا 30 تا 45 گرم پنیر است.
گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها (فندق، گردو،پسته و غیره)
این گروه شامل انواع گوشتهای قرمز، مرغ، ماهی، تخممرغ، حبوبات و مغزها (فندق، بادام، پسته و گردو وغیره) است. مواد غذایی این گروه نقش بسیار مهمی در تامین پروتیین و آهن مورد نیاز مادر شیرده دارند. مادر شیرده باید روزانه دست كم سه واحد از مواد غذایی این گروه مصرف كند. هر واحد از این گروه برابر با 60 تا 90 گرم گوشت قرمز، مرغ یا ماهی، دو عدد تخممرغ یا یك لیوان حبوبات پخته است.
گروه میوه و سبزیها
همه میوهها و سبزیها در این گروه جای دارند و تامینكننده ویتامینها و برخی مواد معدنی مورد نیاز بدن هستند. همچنین مصرف میوهها و سبزیها موجب افزایش مقاومت در برابر بیماریها، ترمیم زخم، سلامت پوست و كمك به سوخت و ساز بدن میشود. مصرف روزانه حداقل پنج واحد از میوهها و چهار واحد از سبزیها برای زنان شیرده ضروری است. هر واحد از گروه میوهها برابر با یك عدد میوه متوسط مانند پرتقال، سیب، نارنگی و غیره یا نصف گریپ فروت یا سه چهارم لیوان آبمیوه تازه یا یك چهارم لیوان میوه خشك و هر واحد از سبزیها برابر با یك لیوان سبزی خام یا نصف لیوان سبزی پخته است.
توصیههای ویژه
مادر شیرده باید از همه گروههای غذایی در برنامه غذایی خود استفاده كند.
برای جلوگیری از كاهش آب بدن مادر(دهیدراتاسیون) به مادران توصیه میشود كه روزانه به میزان كافی مایعات و آبمیوه طبیعی بخورند.
نوشیدن یك لیوان مایعات مانند آب، شیر یا آبمیوه تازه در هر بار شیردهی توصیه میشود.
از مصرف شكلات، قهوه، نوشابههای گازدار، موادغذایی پر ادویه (مثل سوسیس و كالباس) و مواد غذایی نفاخ خودداری شود.
نداشتن رژیم كاهش وزن در دوران شیردهی در صورت سلامت مادر ضروری است.
نیاز به ویتامینها و املاح در دوران شیردهی افزایش مییابد، اما با رعایت یك رژیم غذایی متعادل میتوان این نیاز را برطرف كرد.
قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به مدت دست كم 20 دقیقه در روز(در ساعت اوج تابش خورشید نباشد) توصیه میشود.
ورزشهای سبك در افزایش توان بدنی مادر و كاهش استرس نقش دارد و توصیه میشود، اما ورزشهای سنگین به مادران شیرده توصیه نمیشود.
نینیبان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار میدهد.
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
غزه ایران آمریکا شورای نگهبان مجلس شورای اسلامی انتخابات دولت حسین امیرعبداللهیان حجاب جنگ دولت سیزدهم حسن روحانی
فضای مجازی هواشناسی قتل تهران شهرداری تهران شورای شهر تهران سیلاب سامانه بارشی آموزش و پرورش سازمان هواشناسی باران سلامت
خودرو بانک مرکزی بنزین قیمت دلار بازار خودرو قیمت طلا قیمت خودرو دلار یارانه مسکن ایران خودرو حقوق بازنشستگان
مهاجرت تلویزیون نمایشگاه کتاب سینمای ایران صدا و سیما دفاع مقدس مسعود اسکویی موسیقی سریال مهران غفوریان
معماری
اسرائیل رژیم صهیونیستی حماس فلسطین جنگ غزه روسیه اوکراین امیرعبداللهیان طوفان الاقصی ایالات متحده آمریکا نوار غزه جنگ اوکراین
فوتبال پرسپولیس استقلال لیگ برتر جواد نکونام رئال مادرید سپاهان بارسلونا بازی لیگ برتر انگلیس باشگاه استقلال باشگاه پرسپولیس
باتری گوگل آیفون اینستاگرام مایکروسافت سامسونگ اپل ناسا عکاسی
ویتامین کاهش وزن استرس توت فرنگی سیگار فشار خون کبد چرب