دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا
چرا بارداری خارج از رحم اتفاق می افتد؟
اگرچه بسیاری از زنان خونریزی و درد شکم و دل پیچه را در اوایل بارداری تجربه میکنند و این یک امر کاملاً طبیعی است، اما این مسئله در بعضی موارد میتواند علائم اولیه بارداری خارج رحمی باشد. به همین دلیل توصیه میشود هر گونه لکه بینی یا درد سریعاً باید بررسی شود. بارداری خارج رحمی زمانی اتفاق میافتد که یک تخمک در خارج رحم بارور شود – اغلب در لوله های فالوپ. اگر این مسئله رخ دهد، بارداری بهطور طبیعی به پایان خواهد رسید، اما اگر بدون درمان یا تشخیص باقی بماند، میتواند بسیار جدی باشد.
چرا بارداری خارج رحمی اتفاق میافتد؟
بارداری خارج رحمی زمانی اتفاق میافتد که تخم بارور در لوله فالوپ، تخمدان، دهانهی رحم یا فضای داخل شکم قرار بگیرد. هیچ گونه دلیل واضحی در نصف از بارداریهای خارج رحمی وجود ندارد. با این وجود، عوامل شناخته شدهی که شانس داشتن یک بارداری خارج رحمی را افزایش میدهد به شرح زیر است:
- سیگار کشیدن
- بیماری التهابی لگن که بهطورمعمول در اثر کلامیدیا اتفاق افتاده باشد.
- سابقه بارداری خارج رحمی
بارداری های خارج رحمی چگونه تشخیص داده می شوند؟
به طور معمول بارداری های خارج رحمی بین هفته ۵ تا ۱۴ بارداری کشف می شوند، و متأسفانه حدود ۱۱۰۰۰ زن در سال دچار این نوع بارداری می شوند. در صورتی که بارداری خارج رحمی درمان نشود پاره میشود که در نتیجه باعث تقسیم لوله فالوپ شده و احتمال خون ریزی شدید داخلی به وجود میآید. تشخیص زود و به هنگام این نوع بارداری از بروز آسیب دراز مدت آن جلوگیری میکند. اگر پزشکان بارداری را خارج رحمی تشخیص دهند، یک آزمایش خون به همراه یک سونوگرافی واژینال انجام می دهند. در بعضی موارد ممکن است پزشکان برای بررسی رحم و لوله های فالوپ جرای لاپاراسکوپی را تحت بیهوشی عمومی انجام دهند.
علائم نشان دهندهی بارداری خارج رحمی
در صورت مشاهدهی هر یک از علائم زیر در دورهی بارداری، سریع به پزشک مراجعه کنید.
- خون ریزی واژینال
- درد شکمی، مخصوصاً اگر در یک طرف باشد.
- درد شانه
- تب
- اسهال و استفراغ
- درد روده
این علائم به طور معمول بین هفتهی ۵ و ۱۴ بارداری ظاهر می شوند. البته ممکن است این علائم به خاطر یک مسئلهی کاملاً بیضرر باشد اما به خاطر احتمال جدیت این نوع بارداری، توصیه میشود بدون معطلی به پزشکتان مراجعه کنید. پزشک با انجام آزمایش خون، ادرار یا سونوگرافی واژینال مشخص میکند که شما از این نوع بارداری رنج میبرید یا خیر.
درمان بارداری خارج رحمی
در صورتی که بارداری خارج رحمی در مراحل اولیه تشخیص داده شود، داروی به نام متوترکسات برای جلوگیری از رشد تخمک مورد نیاز هست. پس از مصرف این دارو بافت بارداری توسط بدن جذب میشود. با این وجود، متوترکسات همیشه برای این نوع بارداریها مورد نیاز نیست چرا که در حدود ۵۰ درصد از موارد، بارداری های خارج رحمی به طور طبیعی قبل از اینکه بتواند رشد کند به پایان می رسد. اگر بارداری خارج رحمی دیرتر تشخیص داده شود این خطر وجود دارد که تخمک بارور بزرگتر شده و به لوله فالوپ آسیب برساند و باعث خون ریزی داخلی شود.
باردار شدن بعد از بارداری خارج رحمی
بارداری خارج رحمی یک تجربه آسیب زا و ناراحت کننده هست اما به این معنا نیست که شما در آینده یک بارداری سالم و بدون مشکل نخواهید داشت. تصور میشود ۶۵ درصد از زنان ۱۸ ماه بعد از این نوع بارداری توانستهاند بارداری موفقی داشته باشند. زمانی که برای بارداری بعدی آماده شدید، پزشکتان زمان مناسب این کار را به شما میگوید، اما به طور معمول توصیه میشود حداقل دو چرخه کامل قاعدگی قبل باردار شدن صبر کنید. اگر توسط داروی متوترکسات درمان شدهاید توصیه میشود سه چرخه کامل قاعدگی صبر کنید. اگر بعد از بارداری خارج رحمی به طور طبیعی باردار نشدید، میتوانید از درمان باروری IVF که در آن جنین بارور به طور مستقیم در رحم کاشته میشود استفاده کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست