یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

باروری زنان، سن چگونه تاثیر می گذارد؟


 آیا سن زنان در بارداری مهم است؟
اگر از چند زن درباره‌ی سن ایده‌ال برای بارداری بپرسید مطمئناً با جواب‌های متفاوتی روبرو خواهید‌ شد.کسانی که در دهه‌ی 20 زندگی‌شان زایمان کرده‌اند از فواید انرژی بی‌حد‌و‌حصر و بدن مقاوم می‌گویند، در دهه‌ی 30 چیزی که باعث خوشنودی زن از خودش می‌شود اثبات موقعیت شغلی قبل از استفاده‌ی مرخصی زایمان است. یک زن در اوایل دهه‌ی 40 زندگی حس قوی نسبت به خودش برای مراقبت کودک و تردید درباره‌ی توانایی در پرداخت هزینه‌های نوزاد دارد.اما برای بارداری در هر کدام از این مقاطع سنی فواید و اشکالاتی وجود‌ دارد. با افزایش سن تخمک‌های شما مانند شمع‌های روی کیک تولد 35 سالگی سریع خاموش نمی‌شوند، کارشناسان می‌گویند گروه‌های سنی مختلف در مواجهه با مادر شدن نگرانی‌های فیزیکی، عاطفی، مالی و ارتباطیِ متفاوتی دارند.البته این موارد قابل تعمیم نیستند، سن و بلوغ همیشه نسبت به هم افزایش نمی‌یابند و برخی زنان در اوایل دهه‌ی 40 زندگی به دلیل عادت‌های خوب در زندگی، ممکن است سالم‌تر از یک زن 20 ساله باشند.بسیاری از کارشناسان معتقدند زمان مشخصی برای بارداری وجود ندارد اما برای زایمان در هر سنی برخی مزایا و معایب ذکر شده ‌است.پس از زایمان در 20 سالگی، شما انرژی زیادی برای نگهداری از خود و نوزاد را دارید. اما مسلماً منابع مالی و تجربه‌ی کمتری در زندگی دارید و تولد نوزاد بر اداره‌ی زندگی شخصی شما تأثیر می‌گذارد.
در اواخر 30 الی 40 سالگی از نظر مالی در شرایط ثابتی به سر می‌برید اما در این زمان باردار شدن و داشتن بارداری سالم و نگهداری از کودک نوپا کمی سخت‌تر می‌شود.بسیاری از زنان برای بارداری، سنین بالا را انتخاب می‌کنند و در واقع حدود یک پنجم تولدها در سنین بالای 35 سال اتفاق می‌افتد.بیشتر این زنان بارداری طبیعی را طی می‌کنند و نوزادان سالم نیز به دنیا می‌آورند اما به هرحال سن بالای مادر بر بارداری و سلامت نوزاد مؤثر است.
سن زنان چگونه بر بارداری تأثیر می‌گذارد؟
اگرچه بیشتر این زنان بارداری طبیعی را طی می‌کنند و نوزادان سالمی نیز به دنیا می‌آورند اما برخی شرایط با افزایش سن تغییر می‌کند و بسیاری از بیماری‌ها در سنین بالا کشف می‌شوند، احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت، فشارخون بالا و ... در این سن بیشتر می‌شود و این شرایط می‌تواند بر سلامت بارداری و نوزاد تأثیر داشته باشد.متأسفانه میزان سقط و بارداری خارج رحمی در زنان مسن بالاتر است.احتمال سقط به تدریج با افزایش سن افزایش پیدا می‌کند و در نهایت در سنین بالاتر از 45 سال اگر از تخمک خود ـ و نه تخمک اهدایی ـ برای بارداری استفاده کنید، حدوداً از هر دو بارداری یکی به سقط منجر می‌شود.
 سایر مشکلات بارداری در سنین بالا شامل این موارد است:
بارداری چندقلویی (به ‌طور طبیعی یا بر اثر فناوری‌های کمک‌باروری)
دیابت بارداری
جفت سرراهی
پره‌اکلامپسی (مسمومیت بارداری)
جداشدن زودرس جفت
تاثیر سن زنان بر جنین
 آیا بارداری زنان در سن بالا مراقبت‌های خاصی می‌خواهد؟
امکان دارد نوع مراقبت‌ها در این سنین متفاوت باشد.بارداری در سنین بالا نیاز به مراقبت‌های بهداشتی، مداخلات و برخی آزمایش‌های اضافی را افزایش می‌دهد.نقایص غیرکروموزومی مانند ناهنجاری‌های قلبی در نوزادن مادران سن‌بالا افزایش پیدا می‌کند و حتماً باید سونوگرافی سلامت جنین (آنومالی اسکن) در نیمه‌ی بارداری انجام شود.برخی نوزادن مادران سن‌بالا با وزن کم هنگام تولد به دنیا می‌آیند، به این دلیل که با محدودیت رشد‌ داخل ‌رحمی مواجه بوده‌اند.
آیا سن زنان در زایمان تأثیر دارد؟
احتمالاً نیاز به مداخلات پزشکی مانند القای زایمان برای مادران در سن بالا بیشتر خواهد بود.
اگر 40 سال به بالا هستید ممکن است در هفته‌ی 39 القای زایمان برای شما صورت گیرد زیرا خطر مرده‌زایی کاهش پیدا می‌کند، خصوصاً اگر سایر مشکلات بارداری را نیز داشته باشید.
احتمال جراحی سزارین نیز در سنین بالا بیشتر است، زیرا:احتمال اینکه وضعیت کودک شما مناسب زایمان طبیعی نباشد بیشتر است، خصوصاً اگر اولین بارداری خود را در سنین 40 سال به بالا تجربه کنید.احتمال دیسترس جنین (كمبود اكسیژن به جنین یا زجر جنین) در طی زایمان افزایش پیدا می‌کند، خصوصاً اگر هنگام اولین بارداری، سن شما 40 سال به بالا باشد.
احتمال زایمان طول‌کشیده افزایش پیدا می‌کند، زیرا عضلات شکم شما در سنین بالا عملکرد مناسبی ندارند.به خاطر داشته باشید اگرچه مشکلاتی که ذکر شده در زنان سنین بالا شایع‌تر است، اما به این معنی نیست که حتماً این موارد اتفاق می‌افتند.
آیا بارداری زنان در سن بالا سخت است؟
سعی کنید نگران نباشید زیرا احتمال تولد نوزاد سالم حتی در دهه‌ی 40 زندگی هم وجود دارد.به خاطر داشته باشید که علی‌رغم خطرات ذکر شده برای بارداری در سنین بالا، معمولاً مادران سن‌بالا در بعضی مواقع پیامد بارداری بهتری از مادران جوان دارند.گذشته از سقط جنین، خطر ابتلا به مشکلات جدی برای گروه‌های سنی بالاتر کم است، خصوصاً اگر در هنگام بارداری در شرایط سالم و طبیعی به سر برده باشند.