سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

تعیین جنسیت جنین، چگونه؟


  IUI به معنی تزریق اسپرم فراوری شده به درون حفره رحم بوده و یکی از روش‌های کمک باروری به حساب می‌آید. IUI روش ساده‌ای است که کاربرد بسیار گسترده‌ای در درمان ناباروری یافته است.
  میزان موفقیت در IUI با توجه به عوامل موثر، بین ۶ تا ۲۶ درصد در هر سیکل درمان است. موفقیت این عمل به عوامل متعددی بستگی دارد. در مواردی که تعداد و کیفیت اسپرم‌های مرد مناسب باشد درصد موفقیت پس از استفاده از این روش بسیار بالاتر از افرادی است که به علت تعداد کم اسپرم ناچار به انجام این عمل می‌شوند. از طرفی بیماری‌های زنان هم نقش مهمی در میزان موفقیت ایفا می‌کند. سن زن و شرایط فیزیولوژیکی او در این زمینه نقش موثری دارد. به‌طور مثال اگر زن بیشتر از ۳۵ سال داشته باشد، احتمال بارداری با این روش کاهش می یابد.
آیا می‌توان جنسیت جنین را تعیین کرد؟    
       همیشه این موضوع مورد کنجکاوی زوج‌های جوان و خانواده‌هایشان بوده است. گاهی تمایل به تعیین جنسیت جنین یک علاقه شخصی است ولی گاهی دلایل پزشکی و وجود بیماری‌های ارثی که فقط در میان یک جنس در خانواده به ارث می‌رسد، چنین تمایلی را ایجاد می‌کند.
       امروزه برای تعیین جنسیت (قبل از تشکیل نطفه) مطالعات و بررسی‌های زیادی انجام شده است. بعضی مطالعات زمان اقدام را برای بارداری با تعیین جنسیت مرتبط ‌می‌دانند و معتقدند اگر زمان اقدام برای بارداری در هفته اول روزهای بعد از پاک شدن از قاعدگی (هفته دوم سیکل قاعدگی) باشد یا به عبارتی تخمک آماده باروری جوان بوده و تازه تشکیل شده باشد، احتمال اینکه جنین حاصل از لقاح پسر باشد بیشتر است، ولی در صورتی که هنگام نزدیکی مدتی از تشکیل و آزاد شدن تخمک گذشته باشد جنین به احتمال زیاد دختر خواهد شد. برای استفاده از این روش خانم باید پریودهای منظمی داشته باشد تا بتوان روزهای تخمک‌گذاری را دقیقا مشخص کرد.
       در همین حال، بسیاری نوع تغذیه مادر و گاهی پدر را در تعیین جنسیت موثر می‌دانند. گفته می‌شود چنانچه در زمان اقدام برای بارداری دهانه رحم با مواد قلیایی مثل جوش‌شیرین شسته شود احتمال تشکیل جنین پسر بیشتر خواهد بود و اگر با مواد اسیدی مثل سرکه سفید رقیق شده شسته شود، احتمالا جنسیت جنین دختر خواهد بود. حتی گاه مصرف بعضی مواد غذایی قلیایی را توسط مادر یا پدر توصیه می‌کنند .
       موارد زیادی از موفقیت با این روش‌ها مشاهده شده ولی باید صادقانه گفت که راه اثباتی برای این موضوع که این روش‌ها جنسیت جنین را تعیین کرده باشند، وجود ندارد؛ یعنی نمی‌توانیم ثابت کنیم که اگر این روش‌ها استفاده نمی‌شد، جنسیت جنین همان جنس موردنظر می‌شد یا خیر؛ بنابراین بهتر است خانم‌هایی که برای بارداری اقدام می‌‌کنند، رژیم تغذیه‌ای خود را تغییر ندهند و از تمام مواد غذایی مورد نیاز بدن به‌طور مساوی و مناسب استفاده کنند و سلامت خود و جنین خود را در درجه اول اهمیت قرار دهند.
       امروزه روش‌های سلولی ـ ملکولی برای بالابردن احتمال پسر یا دختر شدن جنین طی IUI وجود دارد که به تفاوت‌هایی مربوط است در خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و آنتی‌ژنی اسپرم‌هایی که کروموزوم Y دارند و پسرساز هستند با آن‌هایی که کروموزوم X دارند و دخترساز. این روش‌ها شانس بارداری را با جنس دلخواه به حدود 70 تا 90 درصد رسانده‌اند.
       موثر ترین روش موجود، تعیین جنسیت تخم‌های تشکیل شده در طی IVF است تا قبل از کاشت تخم‌ها در رحم در مورد انتقال آنها تصمیم گرفته شود. به این روش PGD گفته می‌شود.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.