جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

سونوی آنومالی، واقعا لازمه؟


سوال مخاطب نی‌نی‌بان: هفته 17 بارداری هستم. دکتر سونوی آنومالی واسم نوشته. آیا می تونم انجام ندم این سونو رو؟ واقعا ضروریه؟ تمام سونوها و آزمایشات قبلی سالم و بدون مشکل بودن. خودمم هیچ مشکلی ندارم. سابقه سقط و لکه بینی و هیچی ندارم. بارداری اولم هست. همه چیز خوب و نرمال بوده تا الان.
 
پاسخ دکتر شیرین کاویان پور، متخصص زنان و زایمان:
حتما باید این سونو را انجام دهید. در دو مرحله از بارداری سونوگرافی برای بررسی ناهنجاری های جنینی انجام می شود. اولین مرحله بین هفته ۱۱ تا ۱۳ هفته و ۶ روز انجام می شود که این همان سونوگرافی غربالگری همراه با آزمایش خون مادر است. مرحله بعد بین هفته ۱۸ تا ۲۶ بارداری هست که برای یک سری ناهنجاریهای دیگر انجام می شود. سونوگرافی مرحله اول برای ۳ ناهنجاری کروموزومی عمده که همان سندروم دان، تیروزومی ۱۸ و تیروزومی ۱۳ انجام می شود. ولی در مرحله دوم ارگانهای جنین را بررسی می کنند. مثل ناهنجاریهای مغزی، ریوی، اسکلتی و ... یعنی کل ارگانهای جنین مورد بررسی قرار می گیرد. این سونوگرافی مرحله دوم در واقع همان سونوگرافی آنومالی هست.
 
پاسخ دکتر کتایون برجیس جراح و متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی:
دوست عزیز آنومالی اسکن معمولا در فاصله هفته های 18 تا 22 بارداری انجام می شود ولی اگر پزشک تان در هفته هفدهم انجام این بررسی را برای شما صلاح دیده اند باید این کار را انجام دهید چون ما شرح حال و سوابق شما را نداریم و قطعا پزشک تان به دلیل خاصی که مربوط به سوابق شما یا وضعیت فعلی تان است صلاح دیده اند این کار در هفته 17 انجام شود. بنابراین بهتر است در این زمینه با خودشان مشورت کنید و حتما سونوگرافی را انجام دهید.
 
پاسخ دکتر آزیتا صفار زاده، متخصص زنان و زایمان:
انجام سونو‌گرافی چهار مرتبه در دوران بارداری تجویز می شود، بار اول در ابتدای بارداری برای آنکه مشخص شود،  بارداری داخل رحمی یا خارج است. بار دوم در هفته دوازدهم. آنچه برای پزشک بیش از هر چیز مهم است اندازه‌گیری قد جنین از نوک سر تا پایین باسن است تا بتواند سن دقیق بارداری را اعلام کند. نکته بعدی اندازه‌گیری عرض گردن است که اگر بالاتر یا مساوی با ۳ میلی‌لیتر باشد، پزشک آزمایش آمنیوسنتز تجویز می‌کند تا احتمال وجود هرگونه آنومالی کروموزمی شناخته شود. بار سوم در هفته ۲۲ برای مشاهده اندام‌های داخلی به ویژه قلب و سر . پزشک در این هفته میزان رشد جنین و کیفیت تبادلات بین مادر و جنین به کمک بند‌ناف و جفت و مایع آمونیاکی و جنسیت جنین را هم چک می‌کند و بار چهارم در هفته ۳۲ برای بررسی ارگان‌های مغزی و اینکه رشد جنین در حد طبیعی است یا خیر. در صورتی که مشکلی در سونوگرافی دیده شود یا خانم باردار مبتلا به فشار خون یا دیابت یا بیماری‌های دیگر باشد یا احتمال کوچک بودن جنین داده شود یا بارداری چندقلو باشد، لازم است تعداد سونوگرافی‌ها بیشتر شود. بنابراین به شما توصیه می کنم حتما زیر نظر پزشکتان آزمایش ها و سونوگرافی های لازم را انجام دهید.