یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

مشکلات مادران شیرده، شیر ناکافی


مشكلات شيردهي:
*شير ناكافي يا كم: این تصور اشتباهی است که بسیاری از مادران دارند و اگر شما نیز قصد شیر دادن به نوزاد خود را دارید، توصیه می شود در فواصل زمانی کوتاه همراه با تخلیه کردن کامل پستان ها از شیر نوزاد خود را تغذیه کنید؛ زیرا بدن شما براي توليد هورمون هاي شيرساز، به اندازه كافي تحريك نمي شود. مادرانی که از قرص های پیشگیری از بارداری استفاده می کنند، باید این نکته را در نظر بگیرند که حجم شیر آن ها به مرور کاهش پیدا می کند. برای مطمئن شدن از وزن نوزاد به نکات زیر توجه کنید:
 
*در صورتی که نوزاد روزانه 6 پوشک را به طور کامل خیس کند و به تدریج نیز وزنش زیاد شود؛ یعنی شیر را به میزان کافی دریافت می کند.
 
*اگر بر اساس نياز نوزاد به او شير داده شود یعنی در طول شبانه روز کمتر از 8 بار نباشد، در شکل گیری وزن نوزاد تاثیر دارد؛ همچنین مادر باید پس از تخلیه یک پستان شیردهی را از پستان دیگری شروع کند. به علت این که پستان در 5 تا دقیقه اول برای رفع تشنگی کودک شیرش رقیق تر بوده و سپس شیر غلیظ می شود که در این روند در رفع گرسنگی کودک نقش دارد؛ بهتر است پس از سپری شدن 15 الی 20 دقیقه اولیه، برای حاصل شدن وزن مطلوب تر شیردهی را از پستان دیگری آغاز کنید.
 
*احتقان پستان: در هفته اول زایمان و در صورت عدم کافی تعداد دفعات شیردهی اغلب ماردان با این مشکل مواجه می شوند که معمولاً علائم زیر را در بردارد: بزرگي، سفتي، گرمي، حساسيت، درد در پستان و در موراد شدیدتر بروز تب خفیف اقدامات زیر در جلوگیری از احتقان پستان ها نقش دارد:
 
1)بهتر است نوزاد خود را در لحظات ابتدایی پس از زایمان شیر دهید.
2)گذاشتن حوله گرم بر روی پستان ها و یا ماساژ دادن با آب ولرم که به روند جریان شیردهی کمک می کند.
3)در صورت رضایت از روش فوق می توانید کمپرس سرد را نیز امتحان کنید؛ بدین صورت که مقداری یخ را در درون کیسه ای تمیز گذاشته و بر روی پستان ها قرار دهید.
4)دوشیدن شیر به نرم تر شدن پستان ها کمک می کند و نوزاد بهتر می تواند عمل مکیدن را انجام دهد. حتی این شیر دوشیده شده را می توان در شرایط مناسب نگهداری کرد و بعد ها مصرف نمود.
5)در صورتی که روش های فوق را امتحان کردید و نتیجه ای در تسکین درد نداشت، باید به پزشک مراجعه کرده و بدون شک برای شما مسکن تجویز خواهد شد.
 
*فرو رفتگي نوك پستان: فرورفتگی نوک پستان ها باید توسط پزشک مورد بررسی و معاینه قرار گیرد.
 
*شقاق نوك پستان: -يكي از عوامل ايجاد درد، ترك خوردن نوك پستان بوده که در زمان شیردهی مادر را با مشکل مواجه می کند. برای پیشگیری از این مشکل باید در هنگام شیر دادن به نوزاد تمامی قسمت قهوه ای رنگ پستان را در دهان او قرار داد. -چنانچه در حین شیر دادن و یا پس از پایان یافتن آن بخواهید پستان را از دهان نوزاد خارج کنید بدون این که فک او را باز نگه دارید، بدون شک به شقاق پستان گرفتار خواهید شد. البته دلیل دیگری نیز دارد و آن هم این است که بجای این که صورت کودک به شما نزدیک شود، پستان را می کشد که سریعاً منجر به ایجاد شقاق می شود. -برفك عامل دیگری در بروز شقاق و زخم هاي مكرر نوك پستان است. -در صورت ابتلا به شقاق پستان یک قطره از شیر خود را بر روی زخم قرار دهید و بگذارید خشک شود. -بدون تجویز پزشک هیچگونه پماد و یا قطره ای را بر روی پستان نگذارید؛ زیرا بهبودی در روند درد ندارد. -بهتر است برای مدت 4 مرتبه در روز به مدت زمان 10 الی 20 دقیقه در برابر نور خورشید و یا لامپ 60 وات با فاصله قرار بگیرید.
 
*بسته شدن يكي از مجاري شيري: -ایجاد يك يا دو توده سفت، برجسته و حساس روي پستان از علائم مهم در مسدود شدن مجرای شیر به شمار می رود ولی در این روند تب و یا درد احساس نمی شود. -عدم تخليه كافي شير از يك قسمت پستان به علت قرار گرفتن حالت نامناسب نوزاد در زمان شیر خوردن و یا عدم شیردهی به دفعات از دیگر عوامل بسته شدن مجرای شیر تلقی می شود. -كمپرس گرم همراه با دادن ماساژ ملايم و دوشيدن پستان در بهبود آن موثر است. -برای برطرف کردن این مشکل مدت زمان شیردهی را افزایش و وضعیت نوزاد را تغییر دهید. -نپوشیدن لباس های تنگ و چسبان در بهبود این مساله نقش دارد.
 
عفونت پستان:
2 عامل در عفونت پستان نقش دارند: 1)احتقان پستان و علائم سرماخوردگی که برای رفع این مشکل باید پستان ها مرتب خالی شوند. 2)ابتدا باید شیردهی را از پستان سالم شروع کرد به طوری که پستان کاملاً عاری از شیر شود. البته براي درمان عفونت پستان، ممکن است پزشک آنتی بیوتیک و یا مسکن را برای مادر تجویز کند. آبسه پستان: در صورتی که نسبت به درمان عفونت پستان بی توجه باشید، به آبسه پستان مبتلا خواهید شد و تنها راه درمان آن جراحی و مصرف مداوم آنتی بیوتیک می باشد.