شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه و میزان هوش


نی نی بان: این تصور که در عموم جامعه وجود دارد که فکر میکنند خوراکی‌ها به تنهایی میتوانند هوش فرد را بالا ببرند، کاملا اشتباه است. برخی افراد در دوران بارداری حتی از کندر برای بالا بردن هوش جنین استفاده میکنند در حالی که ممکن است همین مادر صدماتی به مادر و جنین برساند. اما برخی مواد غذایی هستند که می‌توانند حافظه کودک را تقویت کرده و باعث بالا رفتن هوش او شوند. دکتر رضا راست‌منش، دکترای تغذیه درباره خوراکی‌هایی که به افزایش حافظه کودک کمک می‌کند توضیح می‌دهد.

تقویت حافظه= تقویت آی‌کیو
آی کیو ارتباط  مستقیم با حافظه کودک دارد و اگر کودکی آی کیو بالایی داشته باشد حافظه بهتری هم خواهد داشت چون با هوشی که دارد می‌تواند به بهترین شکل از داشته‌های ذهنی خود استفاده کند. اگر کودکی حافظه ضعیفی داشته باشد و مثلا در پیدا کردن اسباب‌بازی‌هایی که خودش گذاشته دچار مشکل شود این مسئله بر بهره هوشی او هم اثر خواهد داشت.

تغذیه و میزان هوش


غذای سالم به او بدهید
تا زمانی که مغز کودک در حال رشد و تکامل است تغذیه مناسب می‌تواند نقشی مهم در افزایش حافظه و بهره هوشی او داشته باشد. براساس تحقیقات مختلف کودکانی که تا سه سالگی در رژیم غذایی‌شان چربی، قند و غذاهای فرآوری شده زیاد استفاده شده در 8 تا 9 سالگی میزان بهره هوشی پایین‌تری را نشان می‌دهند. برعکس، خوردن غذاهای سالمی مانند میوه، سبزی، ماهی و برنج باعث میشود بهره هوشی پایین نیاید.
با او حرف بزنید
اگر پدر و مادری آرزو دارند فرزندشان بهره هوشی بالایی داشته باشد باید بدانند که بهترین کار این است که روی  قسمت گفتاری مغز کار کرده و آن را  پرورش دهند. یعنی اگر کودک از نظر گنجینه واژه‌ها غنی نباشد حتی با تغذیه مناسب هم نمی‌توان کاری کرد.
عادت غذایی مناسب داشته باشید
برخی مواد غذایی وجود دارند که در صورتی تاثیری قابل توجه بر هوش کودک می‌گذارند که به طور مرتب و به صورت عادتی استفاده شوند. دکتر راست‌منش برخی از این مواد را معرفی میکند:
•    روغن زیتون از آنجا که حاوی ملاتونین است به طور مستقیم بر حافظه اثر می‌کند و به همین دلیل باید پای ثابت سفره‌های خانواده باشد و نباید فقط در دوره مشخصی استفاده شده و بعد دیگر مصرف آن فراموش شود. کافی است یکی دو قاشق از این روغن را در سالاد اضافه کنید تا نتیجه را ببینید.
•    روغن هسته انگور یکی دیگر از مواد مغذی است که نوتروپیک بوده و می‌تواند بر حافظه کودک اثر کند.
•    مصرف تخم مرغ و کنجد نیز به تشکیل غشا فسفولیپیدی مغز کمک کرده و با تقویت این ناحیه حافظه و در نتیجه بهره هوشی را بالا می‌برد.
•    روغن گردو هم به حافظه کمک می‌کند اما والدین نباید فکر کنند چون روغن گردو بر حافظه اثر می‌کند هر چقدر دلشان خواست می‌توانند به کودک از این روغن بدهند.
•    آجیل‌ها هم از جمله خوراکی‌هایی هستند که حاوی منیزیوم بوده و اگر با غلات تصفیه نشده که ویتامین B1 دارند مورد مصرف قرار گیرند با عث می‌شوند قسمت بروکا یا تکلم مغز رشد کرده و به حافظه کمک کند. اگر با بچه‌هایی که دچار لکنت هستند گفتاردرمانی شود به تقویت حافظه آنها هم کمک می‌کند.
•    گلهای خانواده مریم به دلیل خواصی که دارند حافظه را تقویت می‌کنند میتوان این گل‌ها را به صورت طبیعی یا بخور به کار برد. این گل خوشبو به همراه گل سرخ بر قسمت‌های تفسیرگر مغز اثر کرده و به حافظه کمک می‌کند. البته این گلها را می‌توان به غذا هم اضافه کرد.