سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

در رحم مادر چه اتفاقی می افتد؟


نی نی +: ما برای کمک به شما درفراگیری بیولوژی بارداری در اینجا هستیم و همچنین فراهم آوردن راهکارها و توصیه ها یی که به شما کمک خواهد کرد تا همه چیز از نطفه گذاری تا وضع حمل ( از سه ماه قبل تا یک ماه بعداز زايمان) را سازماندهی کنید. از تمامی چیزهایی که امیدواریم بدانید، دومطلب در میان آنان از همه مهمتراست که احتمالا هرگز زمان زیادی را برای فکر کردن به آن صرف نکرده اید. (اپی ژنتیک Epigenetic) یعنی توسعه و تغییرات ژنتیکی و دیگری جفت شما.
هیچ حسی مانند احساس دوران بارداری نیست. از یک طرف هیجان، خوشحالی و بی صبری برای اولین لبخند، شنیدن صدایش و در آغوش کشیدنش شما را به رویایی شیرین دعوت می کند و از طرف دیگر درباره هزاران مسئله ناشناخته، درمورد اتفاقاتی که درون شما رخ می دهد و اینکه آیا کوچولوی شما بطور صحیح رشد می کند ، دلواپس هستید.

در رحم مادر چه اتفاقی می افتد؟


زمانیکه شما درحال متعادل کردن این احساسات هستید، تنها توصیه ما به شما آرامش است. این مهمترین چیزی است که می باید بخاطر سپرد.گفتنی است اکثر بارداری ها سرانجام خوبی دارند، اکثر بدین معنا که بیشتر از 99.5 درصد از مادران و95درصدازنوزادنی که بعد از هفته 28 فارغ می شوند، کاملا سالم هستند.
ساختار بدن مادر به گونه ای است که جنین را در این دوران به سلامت حمل و مراقبت می کند. این بدان معنا نیست که همه چیز در این سفر به آرامی اتفاق می افتد، بلکه به بدین معناست که بیشتر این اتفاقات بر وفق مراد مادران خواهد بود. اگر شما بتوانید یاد بگیرید که چگونه شانس خود را در مسیری که به طورطبیعی قرار است اتفاق بیفتاد به حداکثر برسانید، می توانید ازهراتفاق به نفع خویشتن بهره ببرید.
نقشه مسیرجنین
اپی ژنتیک Epigenetic، چگونگی رشد ما را در مسیرهای گوناگون بررسی می کند، چگونه بعضی اشخاص کامیابند، در صورتیکه انسان هاي دیگر با بیماری های مزمن دست به گریبانند. واقعیت آن است که چیزهای ساده ای وجود دارد که شما می توانید نه تنها برای کمک به رشد جنین در رحمتان انجام دهید، بلکه به او فرصتی برای یک زندگی سالم و رضایت بخش در آینده می دهید.
همانطور که در زمان تحصیل فراگرفته اید، مجموعه ژن های بی همتایی که ما از پدر و مادر خود دریافت کرده ایم مسئولیت تمامی آنچه را که ما هستیم، همانند: رنگ چشم ها، اندازه پاها، عشق به خوردن قرمه سبزی ، تنفر از موجودات هشت پا و غیره را بدنبال دارد. تا حدودی این یک واقعیت است، اما طی چند سال گذشته علم کشف کرده است که دانش ژنتیک کلاسیک فقط نشانگر قسمتی از تصویر کامل نوزاد می باشد.
دوقلوهای شبیه به هم دقیقا ژن های همانند یکدیگر را دریافت کرده اند، اما ممکن است خصایص متفاوتی در ادامه زندگی خویش داشته باشند. یکی ممکن است به آلرژی دچار گردد و دیگری نه ، یکی ممکن است حتی بدون دانش درخواندن نت ها، نواختن پیانو را فراگیرد، درحالیکه دیگری حتی نتواند آوایی را به سادگی دنبال کند. چه چیزی باعث این دگرگونی ها می شود؟ تاثیرات بالقوه ای که جنین در رحم مادر می گیرد وهمچنین تاثیرات پیرامونی ، نشانگر تفاوت های ژنتیکی آنهاست. این چیزی است که آنرا «اپی ژنتیک» می خوانند.
چگونه این ساختار عمل می کند
شما و والدینتان از طریق رشته هایی از ژن های مورد علاقه آنان به یکدیگر پیوند خورده اید. ممکن است شما برای تهیه غذا ،یک دستورغذایی با چاشنی فلفل قرمز سر میز غذا بیاورید و نزدیکان شما دستور یک کیک زیبای شکلاتی به سفره اضافه کنند. اما این فقط دو دستور غذایی نیست، بلکه یک دستور از یک صد دستور، بلکه هزاران دستور غذایی است که شما به آنها دسترسی دارید، ممکن است بعضی از این دستورات بر تکه ای کاغذ ، کتاب آشپزی و حتی روی تکیه ای از دستمال کاغذی نوشته باشند.
با این تکه تکه از دستورات غذایی چه خواهید کرد؟ شما یکایک آنها را در کشوی آشپزخانه خود نگهداری می کنید. جداسازی این تکه ها کاری بسیار مشکل است و شما براحتی به همه آنان دسترسی ندارید و واقعا پیدا کردن آنچه مورد نیاز شماست، امکان پذیر نخواهد بود. مگراینکه شما به همه این موارد از قبل فکر کرده باشید و آنها را براساس خاصی سازماندهی کرده باشید، مثلا با برچسبی صورتی دستورات مورد علاقه خود را نشانه گذاری کرده باشید، که بتوانید بسرعت به دستور غذایی مورد علاقه خود دستیابی داشته باشید.
ژن ها همانند دستورات غذایی می باشند. آنها دستورالعمل برای ساختن هستند. هرکدام از والدین کپی از تمامی دستورالعمل هایشان را به نوزاد خود اهدا می کنند، اما برای بسیاری از ژن ها فقط یک کپی در وجود نوزاد استفاده خواهدشد. در واقع مادر و پدر همان دستورالعمل را دارا هستند ( یکی برای رنگ چشم، یکی برای رنگ مو و غیره....).
برای مثال، ژن های چشم، قهوه ای، آبی یا غیره هستند. درمورد چنین ژن هایی، شما فقط نمایانگر ژنی از پدر یا مادر خود می باشید که درآن فقط یک کپی، نه هردوی آنها فعال هستند. در بعضی موارد، هیچکدام از کپی ها قادر به نمایش چیزی نیستند، رنگ چشم ها فقط به سلول های چشمی بستگی دارد، یک سلول کبدی براساس ژن رنگ چشم پدر یا مادر استوار نمی باشد. بنابراین چگونه یک سلول، 24999 ژنی را که مورد نیازش نیست از کار انداخته و چندتایی را که مورد نیازش است به کار می گیرد.
همانند کشوی پر از دستوالعمل های آشپزخانه، ژن ها به تنهایی بدون استفاده هستند، بدن ما قادر به پیدا کردن ژن های مورد نیاز خود در زمان مناسب است.
در رحم مادر چه اتفاقی می افتد؟
برای اینکه بدانیم در طول دوران بارداری جنین در رحم ما چگونه رشد می کند، بهتر است از اطلاعات هفته بارداری خود آگاهی داشته باشیم .در این مطلب شما را از مراحل رشد جنین و اتفاقات مهمی که در رحم مادر شکل می گیرد به صورت هفته به هفته مطلع می سازیم .لازم به توضیح است که زمان شروع حاملگی ، دوهفته بعد از اولین روز آخرین عادت ماهیانه، در نظر گرفته شده است .
هفته ششم
قلب شکل گرفته و گردش خون آغاز می شود. قسمت بزرگی از شش ها ، انگشتان دست و پا و قسمت هایی از صورت، مثل لب ها شکل می گیرند.
هفته هفتم
جنین می تواند تولید ادرار کند و حباب های در ناحیه چشم بصورت فنجانی ایجاد می شود.
هفته نهم
با شکل گیری سلول های خونی و گلبول های سفید که نقش دفاع از بدن در برابر عفونت ها را بعهده دارد، سیستم دفاعی بدن شروع به رشد می کند.همچنین در این زمان سوراخ های بینی شکل می گیرد . جنین از نظر شکل و اندازه مانند یک لوبیا چیتی است.
هفته دهم
چشم ها به جلوی صورت آمده و پلک ها شکل گرفته و بسته هستند ( در اواخر سه ماه دوم آنها از هم جدا می شوند) . جنین شروع به بازکردن دهانش می کند و حرکت هایی با انگشتان دست و پایش انجام می دهد.
هفته یازدهم
حس لامسه در چانه، پلک ها و بازوها برای جنین قابل درک می باشد.
هفته دوازدهم
بر روی زبان جنین جوانه های احساس مزه رشد کرده و کامل می شوند.
هفته چهاردهم
با شکل گیری سلول های T ( نوع خاصی از گلبول های سفید خون ) سیستم ایمنی بدن بهتر کار می کند . بسیاری از مواد شیمیایی داخل شکمی مثل انسولین که از پانکراس ترشح می شود را می توان شناسایی کرد. پوست، مو و ناخن های جنین شروع به رشد کرده و عمل بلعیدن آغاز می شود . تمامی سطح بدن می توانند لمس کردن را احساس کند. جنین در این زمان به اندازه یک پرتقال است.
هفته شانزدهم
اندام های تناسلی خارجی قابل مشاهده می شوند. یکصد میلیون سلول که شبکه های چشمی ما را تشکیل می دهند از هفته شانزدهم تا هفته بیست و هشتم شروع به شکل گیری می کنند. جنین در این زمان به سختی به اندازه یک گریپ فروت است.
هفته بیستم
گوش ها از دو طرف سر نمایان می شوند و تمامی بدن را موهای کرک مانندی می پوشاند. جنین در حدود 300 گرم وزن دارد .
هفته بیست و پنجم
جنین صداها را می شنود. مراقب صبحت کردن خود باشید و در ضمن با او صبحت کنید.
هفته بیست و ششم
جنین توانایی مکیدن و شنیدن صداها را دارد. ابروها و پلک ها قابل مشاهده می شوند. وزن جنین در حدود 630 گرم یا به اندازه سه تا پرتقال است . تقریبا نیمی از کودکانی که به این سن می رسند، در صورت زایمان زنده می مانند.
هفته بیست و نهم
شش ها با مایع درونشان شروع به رشد و متراکم شدن می کنند و حرکات تنفسی را شبیه سازی می کنند.
هفته سی ام
چشم ها می توانند نور را حس کنند و توانایی در استشمام بو آغاز می شود. جنین توان مکیدن و بلعیدن را دارد. همچنین قدرت سکسکه و حتی تنفس را نیز دارد. وزن او در حدود یک آناناس می باشد.
هفته سی و چهارم
پوست او قرمز و چروکیده است. چربی ها در رحم شروع به جمع شدن در اطراف جنین می کنند و واکنش هایی مانند پلک زدن برای جنین امکان پذیر است و او در حقیقت یک الگوی خواب و بیداری مشخص را دنبال می کند. جنین در این هفته به اندازه یک گربه کوچک است.
هفته سی و ششم
اگر تا این زمان جنین به سمت لگن خاصره حرکت نکرده باشد ، در این هفته حرکت خود را به سمت لگن آغاز کرده وخود را برای بدنيا آمدن آماده می کند و همچنین ناخن ها به طورکامل شکل می گیرند.
هفته سی و هفتم
شش ها به اندازه کافی رشد کرده اند و در صورت زایمان جنین در این هفته، نوزاد نارس نیست.
هفته سی و هشتم
با شکل گیری چربی های بیشتر، جنین گوشتالو شده و چین و چروک های روی پوست کمتر می شود.
هفته چهلم
زمان عادی بارداری تمام می شود .