جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

زیبایی با قرص ضد بارداری؟!(1)


استروژن از قدیم هورمون زیبایی زنانه نامیده می‌شد. درواقع محققان این فرضیه را مطرح كرده‌اند كه میزان زیبایی، ظرافت و حتی سلامت جنسی خانم‌ها به مقدار ترشح این هورمون بستگی دارد. در مقابل، افزایش هورمون‌های مردانه ازجمله تستوسترون در بدن خانم‌ها اگرچه باعث بالا رفتن میل جنسی می‌شود، اما در عین حال جذابیت زنانه آنها را هم به‌شدت كاهش می‌دهد؛ طوری كه مانند مردها دچار ریزش موی سر می‌شوند و پوستی چرب و پر از جوش پیدا می‌كنند.
با این شنیده‌ها خیلی از خانم‌ها وقتی صورت‌شان جوش می‌زند و ریزش مو پیدا می‌كنند، سریع قرص ضدبارداری تهیه می‌كنند تا بتوانند با هورمون‌های زنانه موجود در آنها مشكلات پوست و موی خود را درمان كنند. غافل از اینكه مصرف خودسرانه این داروها در موارد غیرضروری باعث بروز عوارض نامطلوب و حتی تشدید اختلالات پوست و مو می‌شود. دكتر خلیل صداقت‌پیشه، متخصص پوست، مو و زیبایی و دكتر آزیتا صفارزاده، متخصص زنان و فوق‌تخصص نازایی و لاپاراسكوپی به شما در این زمینه بیشتر توضیح می‌دهند.

زیبایی با قرص ضد بارداری؟!(1)


قرص ضدبارداری؛ شمشیر دو لبه
دكتر صفارزاده، متخصص زنان درباره قرص‌های بارداری می‌گوید : این قرص‌ها انواع مختلفی دارند و اغلب از تركیب اتینیل استرادیول و پروژسترون تشكیل می‌شوند. این داروها را می‌توان بسته به میزان اتینیل استرادیول به كار رفته در آنها به قرص‌هایی با دوز بالا یا پایین دسته‌بندی كرد. بعضی از آنها اثر ضدهورمون مردانه داشته  و بعضی دیگر این هورمون را تشدید می‌کنند. در حال حاضر بیشتر از قرص‌هایی با اثر ضد هورمون مردانه استفاده می‌شود؛ ازجمله یاسمین، یاز، دیان و مارولون.
پیش از تجویز این داروها فرد باید حتما از لحاظ سابقه بیماری‌ها در خانواده، دیابت، فشار خون، وزن، مصرف دخانیات و سابقه لخته شدن خون بررسی شود چراكه داروهای ضدبارداری احتمال بروز ترومبوز یا لخته شدن خون را در بدن افزایش می‌دهند. این داروها همچنین در بعضی افراد باعث تشدید سردردهای میگرنی و دردناك شدن سینه‌ها می‌شوند؛ البته تمامی‌ این عوارض در قرص‌هایی كه اثر ضدهورمون مردانه دارند كمتر بروز پیدا می‌كنند.
كدام جوش‌ها با هورمون درمان می‌شوند؟
به‌گفته دكتر خلیل صداقت‌پیشه، متخصص پوست، مو و زیبایی، كسانی كه زیاد جوش می‌زنند، از داروهای ضدجوش معمولی نتیجه نمی‌گیرند و در عین حال از افزایش موهای زائد روی صورت و سینه، ریزش موی سر و اختلالات قاعدگی رنج می‌برند، باید حتما سونوگرافی تخمدان و آزمایش خون انجام دهند تا از لحاظ هورمونی بررسی شوند. اگر مشخص شود فرد اختلال هورمونی یا كیست تخمدان دارد برای او داروی ضدبارداری تجویز می‌شود زیرا داروهایی كه حاوی هورمون‌های زنانه هستند معمولا باعث بهبود جوش‌ها، نازك شدن موهای زائد و كاهش ریزش موی سر می‌شوند.
اسپیرونولاكتون یكی دیگر از داروهایی است كه در این موارد تجویز می‌شود. این دارو اثرات هورمون‌های مردانه را در بدن خانم‌ها خنثی می‌كند اما تغییری در میزان ترشح هورمون‌ها ایجاد نمی‌كند؛ به همین دلیل در درمان موهای زائد، ریزش موی سر و جوش صورت نسبت به داروهای دیگر مصرف بیشتری دارد. اما داروهای ضدبارداری با داشتن تركیبات استروژن و پروژسترون میزان هورمون‌ های زنانه را بالا می‌برند و از این طریق مانع فعالیت هورمون‌های مردانه می‌شوند. در هر صورت اگر هر یك از این داروها توسط پزشك تجویز ‌شوند، جای نگرانی وجود ندارد.
از داروهای‌تان جواب نمی‌گیرید؟
درصورتی‌كه دارو به جا مصرف یا تجویز نشود، بیمار اطلاعات صحیحی در اختیار پزشك نگذارد، پزشك توجه كافی در تشخیص نداشته باشد یا آزمایشگاه دقت لازم را به خرج ندهد نه‌تنها بیمار از درمان جوابی نمی‌گیرد بلكه ممكن است دچار تشدید علائم هم بشود؛ بنابراین اگر از داروهای خود نتیجه مطلوبی نگرفته‌اید، باید مجددا به پزشك مراجعه كرده و بررسی شوید. البته داروخانه‌ها نیز در این مورد مقصر هستند.
ادامه دارد...