دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

متوجه شدم, اهمیت ندادم


متوجه شدم, اهمیت ندادم

نشانه هایی که هم آقایان و هم خانم ها نادیده می گیرند

می‌گویند آقایان به بچه‌ها می‌مانند. به سلامتشان اهمیت نمی‌دهند و از پزشک فراری هستند. باید آنها را به زور پیش پزشک برد و همیشه مراقب بود داروهایشان را بخورند. درست است؛ بیشتر آقایان علائمی را در سلامتشان نادیده می‌گیرند که احتمال دارد هشداردهنده یک بیماری باشد، اما در این بین وضع خانم‌ها هم بهتر از آنها نیست.

درست است که خانم‌ها به دلیل موقعیت همسری و مادری بیشتر حواسشان به سلامت خود و خانواده است، اما آنها نیز براحتی از کنار نشانه‌هایی ساده می‌گذرند که احتمال دارد سلامتشان را به طور جدی به خطر بیندازد. با نشانه‌هایی که خانم‌ها و آقایان درخصوص سلامت خود نادیده می‌گیرند، بیشتر آشنا شوید.

نشانه‌هایی که آقایان نادیده می‌گیرند

سرفه: نتایج بررسی‌ محققان انگلیسی نشان می‌دهد آقایان دو برابر کمتر از خانم‌ها به پزشک مراجعه می‌کنند. تعداد زیادی از آقایان به جای مراجعه به پزشک خود درصدد تشخیص بیماری‌شان برمی‌آیند و به طور جدی به سلامتشان آسیب می‌زنند.

یکی از مواردی که معمولا آقایان نادیده می‌گیرند و معتقدند «چند روز دیگر خوب می‌شود»، سرفه است. اگر بیش از سه هفته سرفه‌هایتان ادامه داشته باشد، حواستان را بیشتر جمع کنید. اگر کمتر از ۵۰ سال دارید احتمال این که پای سرطان ریه در میان باشد کم است، با این حال بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

سرفه‌هایی که بعد از چند هفته قطع نمی‌شود، همراه با بروز مشکلاتی در تنفس، سینه درد طولانی‌مدت یا درد در ناحیه بازو همگی می‌تواند نشان‌دهنده احتمال ابتلا به سرطان ریه باشد. البته حواستان باشد که می‌گوییم احتمالا نه حتما! به همین دلیل توصیه می‌شود چنین علائمی را نادیده نگیرید و به پزشک متخصص مراجعه کنید.

برآمدگی در هر نقطه از بدن: هیچ نوع برآمدگی در بدن را کم‌اهمیت ندانید و حتما به پزشک مراجعه کنید. مردهای جوان نباید وجود برآمدگی‌های ظاهر شده در بیضه‌هایشان را سرسری بگیرند. متاسفانه بروز سرطان بیضه در آقایان بیست تا سی و پنج ساله رایج‌تر است. متخصصان توصیه می‌کنند آقایان بعد از حمام با آب گرم، خود را معاینه کنند تا از وجود هر نوع تغییرات یا برآمدگی مطمئن شوند. هرچه این سرطان زودتر تشخیص داده شود، شانس درمان آن بالاتر است. البته هر نوع برآمدگی الزاما دلیل ابتلا به سرطان نیست، اما بهتر است از سوی پزشک متخصص معاینه شود.

توصیه می‌شود هر گونه درد در این منطقه را جدی بگیرند. درد در بیضه‌ها می‌تواند با علائم دیگری نیز همراه باشد. در هر حال باید به پزشک مراجعه کنید. درد در این ناحیه که بسیار شدید و غیرقابل تحمل است می‌تواند نشان‌دهنده مشکلاتی از قبیل چرخش بیضه، التهاب مجاری اپیدیدیم در آلت تناسلی و واریکوسل (واریسی شدن عروق بیضه) باشد.

افسردگی: همه ما گاه دچار کسالت، بی‌حوصلگی و افسردگی می‌شویم، اما اگر از هیچ کاری لذت نمی‌برید، هیچ چیزی شادتان نمی‌کند و دل و دماغ برایتان نمانده است، احتمال دارد در دام افسردگی افتاده باشید. البته به عقیده محققان خانم‌ها بیشتر از آقایان دچار افسردگی می‌شوند، اما احتمال خودکشی آقایان در این حالت بیشتر است. به همین دلیل لازم است آقایان افسردگی را جدی بگیرند و درصدد رفع آن باشند. اگر حالت‌های منفی‌تان به مدت چند هفته یا حتی چند ماه ادامه داشته باشد و هیچ تغییری در حالتان ایجاد نشود یعنی افسرده شده‌اید و به کمک متخصص نیاز دارید. متاسفانه آقایان به افسردگی اهمیت نمی‌دهند چون تصور می‌کنند نشانه‌ای از ضعف است، ولی بدانید که تنها نیستید چون به عقیده متخصصان از هر ده نفر یکی از این مشکل رنج می‌برد. افسردگی شاید در ظاهر چندان مهم نباشد، اما احتمال این که آقایان را به فکر اقدام‌های خطرناکی مانند خودکشی بیندازد، زیاد است.

مشکل در ادرار کردن: وقتی غده پروستات بزرگ شود، می‌تواند به مجرایی که ادرار را از مثانه هدایت می‌کند فشار بیاورد. همین مساله نیز باعث ایجاد مشکل در دفع ادرار می‌شود. اگر مدتی است در دفع ادرار دچار مشکل شده‌اید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. درست است که احتمال سرطان پروستات در این قبیل موارد کم است، اما بهتر است این وضع از سوی یک پزشک متخصص بررسی شود. پزشک می‌تواند مشکل را ریشه‌یابی و رفع کند.

دل‌درد: گاهی دل‌دردها به دلیل مشکلات ساده گوارشی بروز می‌کند، اما اگر با علائم دیگری مانند رنگ‌پریدگی و تب همراه باشد، احتمال ابتلا به عفونت یا التهاب معده بیشتر است. به همین دلیل باید به پزشک مراجعه کنید. شکم یکی از بخش‌های وسیع بدن است و درد در این منطقه می‌تواند نشان‌دهنده مشکلات اعضای مختلف باشد. در بیشتر موارد مشکل حادی در میان نیست، اما احتمال این که این دردها ناشی از زخم معده، عفونت روده، آپاندیسیت، التهاب لوزالمعده و التهاب کیسه صفرا باشد زیاد است. به همین دلیل بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا دلیل دل‌دردهایتان بدقت بررسی شود.

درد ناحیه قفسه سینه: درد در ناحیه قفسه سینه معمولا به دلیل سوزش معده ایجاد می‌شود، اما نه همیشه چون گاهی همین درد می‌تواند نشانه سکته قلبی باشد. خوشبختانه در مردهای جوان بروز درد در این ناحیه چندان جدی نیست. وجود بیماری‌ها و مشکلاتی مانند زونا، گرفتگی عضلات، استرس و ریفلاکس معده جزو عوامل ایجادکننده درد در قفسه سینه است، اما این دردها گاه در اثر احتمال بیماری‌های عروق کرونر قلب نیز بروز می‌کند. به همین دلیل باید بررسی و علت اصلی آن مشخص شود. توجه داشته باشید بیماری عروق کرونر همانند دردهای گوارشی، معمولا از مرکز قفسه سینه شروع می‌شود و به بازوها، گردن، فک، پشت یا شکم می‌زند. احتمال این که آقایان در سنین ۲۰ یا ۳۰ سال دچار حمله قلبی شوند کم است، اما بررسی و درمان اولین نشانه‌های این بیماری برای پیشگیری از احتمال ابتلا به آن بسیار موثر است.

توجه داشته باشید در یک درصد آقایان درد در ناحیه سینه می‌تواند نشان‌دهنده سرطان سینه باشد. به عقیده محققان وجود یک گره کوچک در سینه‌ها و بروز غده‌ در ناحیه زیربغل نشانه‌‌هایی از وجود سرطان سینه در آقایان است. درست است که این سرطان در مردها بندرت اتفاق می‌افتد، اما احتمال آن وجود دارد. به همین دلیل درد در ناحیه قفسه سینه نباید نادیده گرفته شود.

کاهش وزن ناگهانی: اگر بدون هیچ دلیل قانع‌کننده‌ای مانند رژیم لاغری، در حال لاغر شدن هستید، بیشتر حواستان را جمع کنید. در بیشتر موارد جای نگرانی نیست، اما اگر کاهش وزن ناگهانی بیش از حد انتظار باشد امکان دارد نشان‌دهنده بیماری پنهانی مانند سرطان روده باشد. برای این که خیالتان راحت شود، به پزشک مراجعه کنید.

وجود خون در ادرار: وجود خون در ادرار به هیچ‌وجه طبیعی نیست. این مشکل می‌تواند ناشی از مسدود شدن لوله حمل ادرار از طرف مثانه باشد که در اثر وجود کیست، سنگ، عفونت یا التهاب است. بهتر است هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه و مشکل را بررسی کنید. توجه داشته باشید وجود خون در مدفوع به دلایل زیادی مانند هموروئید (بواسیر) شایع است، اما همین مشکل نیز می‌تواند نشان‌دهنده سرطان کولون باشد که بدون مراجعه به پزشک و انجام آزمایش‌های لازم، قابل‌تشخیص نیست.

سر درد: همه دچار سردرد می‌شوند. فشارهای روحی، استرس، خستگی، خستگی چشمی و مصرف دخانیات از عوامل رایج سردرد است. عامل دیگر میگرن است که باید تحت درمان قرار بگیرد، اما اگر سردرد طولانی باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. درست است که سردردهای طولانی بندرت نشان‌دهنده تومور مغزی است، اما این مشکل می‌تواند باعث اختلال در روند طبیعی زندگی و کاری شود. بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت مشخص شود.

خستگی زیاد: احساس خستگی می‌تواند ناشی از کار زیاد یا کم‌خوابی باشد. در این صورت می‌توان با استراحت بیشتر مشکل را حل کرد، اما اگر دلیل روشنی برای خستگی‌هایتان ندارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و آزمایش بدهید. این خستگی زیاد و بدون دلیل می‌تواند نشان‌دهنده احتمال ابتلا به دیابت، کم‌خونی یا سوخت و ساز کند بدن باشد. در بعضی موارد نیز خستگی ناشی از استرس‌های روزمره است. بدون شک پزشک بیشتر می‌تواند به شما کمک کند.

کمردرد: نتایج بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد از هر ده نفر، هشت نفر در طول زندگی خود با مشکل کمردرد مواجه می‌شوند. آقایان کمردرد را به کار زیاد یا بلند کردن اجسام سنگین نسبت می‌دهند. در بیشتر موارد این مشکل ناشی از کمردرد لومبالژی (LBP) است که در این صورت درد، مهره‌های کمری را درگیر می‌کند. البته کمردرد لومبالژی بیماری محسوب نمی‌شود، بلکه جزو علائم مشکلات دیگری است. در هر صورت نباید کمردرد را کم‌اهمیت بدانید چون می‌تواند در نتیجه بیماری‌های کلیوی، پروستات یا مشکلات مربوط به روده‌ها بروز کند. به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی درد مشخص شود.

اختلالات جنسی: امروز با افزایش مشکلات جسمی و عصبی روزانه، اختلالات جنسی نیز مشکل شایعی بین زوج‌ها شده است. متاسفانه اختلالات جنسی به تنهایی می‌تواند باعث بروز استرس و فشار روحی مضاعف در فرد شده، سلامت عمومی او را به خطر بیندازد. مشکلات و ناتوانی‌های جنسی در بیشتر موارد موقت است، اما اگر رفع نشود امکان دارد نشان‌دهنده مشکلات عروقی باشد که به دلیل مشکلات هورمونی، عصبی و دارویی رخ می‌دهد. توصیه می‌شود به متخصص مراجعه و برای رفع مشکل اقدام کنید.

تکرر ادرار: نیاز به دفع ادرار در ظاهر مشکل جدی به نظر نمی‌رسد، اما در بعضی موارد احتمال این که نشان‌دهنده سرطان پروستات یا مثانه باشد وجود دارد. تکرر ادرار می‌تواند جزو علائم احتمالی عفونت مجاری ادرار یا سنگ کلیه نیز باشد. علاوه بر اینها این مشکل جزو اولین علائم ابتلا به دیابت است.

نشانه‌هایی که خانم‌ها نادیده می‌گیرند

خانم‌ها در مقایسه با آقایان اهمیت بیشتری به سلامت خود می‌دهند، اما غفلت‌هایی نیز دارند. آنها نیز مانند آقایان از کنار علائم ساده‌ای مانند خستگی، معده‌درد، تنگی نفس و آروغ براحتی می‌گذرند غافل از این که همین علائم بظاهر ساده می‌تواند تهدیدی جدی برای سلامت قلبشان باشد. علائم سکته قلبی در خانم‌ها مشابه آقایان نیست.

سکته قلبی در خانم‌ها بی‌صدا و با کمترین درد کلید می‌خورد و معمولا دیر تشخیص داده می‌شود.

تنگی نفس: خانم‌ها معمولا تنگی نفس را جدی نمی‌گیرند و آن را به خستگی زیاد یا استرس‌ روزمره نسبت می‌دهند، اما به عقیده محققان بیشتر خانم‌هایی که دچار آنفارکتوس میوکارد شده‌اند قبلا با مشکلات تنفسی ناگهانی و غیرمنتظره مواجه بوده‌اند که البته نادیده گرفته شده است. اگر بدون دلیل خاص و روشنی دچار تنگی نفس می‌شوید، بیشتر به فکر سلامت قلب خود باشید و تحت درمان قرار بگیرید تا علت ریشه‌یابی شود.

سخن آخر

به هیچ یک از نشانه‌های فوق بی‌توجه نباشید. خیلی از موارد اشاره شده می‌تواند در نتیجه استرس و مشکلات روحی بروز کند، اما در عین حال احتمال مشکلات جدی‌تر را هم نادیده نگیرید.

خانم‌هایی که به دیابت مبتلا هستند، باید بیشتر حواسشان را جمع کنند چون آنفارکتوس در آنها بی‌سر و صدا و بدون علائمی مانند درد و تنگی نفس بروز می‌کند.

این خانم‌ها بهتر است مرتب زیر نظر پزشک باشند و سلامت قلبشان کنترل شود. متاسفانه آنفارکتوس در خانم‌ها دیرتر تشخیص داده می‌شود و خطر مرگ یا بروز دوباره آن در مقایسه با آقایان بیشتر است.

مترجم: فاطمه مهدی‌پور

منابع: styledevie، Medisite و plaisirssante