چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
علم جدیدی باید ظهور کند به بهانه افزایش تقاضا برای تور ترکیه پس از کودتای نافرجام
به نام خدا
علم جدیدی باید ظهور کند
به بهانه افزایش تقاضا برای تور ترکیه پس از کودتای نافرجام
هنگامی که ترکیه به یکباره به کانون اخبار، افکار عمومی و مورد توجه سیاست مداران و تصمیم سازان جهان قرار گرفت، سیل جوک سازی در ایران پیرامون این موضوع در فضای مجازی به راه افتاد. فارغ از اینکه این فرآیند برخواسته از چه عواملی است و چه آثاری را حتی در پی دارد، اما امروز، پس از گذشت چند روز از شکل گیری کودتا و شکست زودهنگامش، در ایران واقعی در حال رخ دادن است که قابل تامل است.
آری، «افزایش چند برابری تقاضا برای تور ترکیه».
کلیفورد کانر اثری ستودنی به نام «تاریخ علم مردم» دارد که در آن به جریانهایی که از سوی مردم و عامی ترین انسان ها در دوران های بسیار قدیم منجر به ظهور علم شده و در واقع این مردم، دهقانان و پیشه وران و حتی دزدهای دریایی بودند که نخستین گام ها را برای تولید علم و شناخت طبیعت در رویکردی پوزیتیویستی برداشته اند. کانر در اثر خود، البته مباحث عمده دیگری را نیز مطرح می نماید و معتقد است دانشمندان عصر کلاسیک بیش از آنکه خود به تئوری ها دست یافته باشند، بر شانه های مردم پا نهاده اند و از داده های نخستین آنها بهره فراوان برده اند.
از سوی دیگر، آدام اسمیت فیلسوف اخلاق گرای اسکاتلندی- که از او به عنوان پیشگام در اقتصاد سیاسی و پدر علم اقتصاد مدرن یاد می شود و همچنین او را از نظریه پردازان اصلی نظام سرمایه داری می دانند، بی تردید از کالبد اندیشه کانر خارج نیست. هنگامی که اسمیت از دست نامرئی در اقتصاد سخن راند، بسیاری را به خود جذب کرد و البته مخالفانی همچون آلفرد مارشال پایه گذار دانشکده اقتصاد دانشگاه کمبریج- را نیز در برابر خود داشت.
با این حال به نظر می رسد، می بایست علم جدیدی ظهور کند. علمی که بتواند رفتار غیرقابل پیش بینی انسان ها و جوامع خاصی را در تئوری پیش بینی پذیری مورد تحلیل قرار دهد. چه آنکه ویژگی علم و نظریه، پیش بینی پذیری آن است.
حجم عظیم انسان هایی که در هنگام رای گیری، خرید لوازم تجملی، خرید مرغ و سیب زمینی و حتی هنگام سفر رفتارهایی غیرقابل پیش بینی می نمایند که اغلب رفتار ها طی گزاره های شرطی اینچنینی رخ می دهد: «حال که چنین شده است بنابراین من باید چنان کنم تا بیشترین منافع را بدست بیاورم». به نظر می رسد، این یک رفتار عقلایی است. در واقع گزاره بسیار بدیهی به نظر می آید که عقل حسابگر آن را مورد تایید قرار می دهد.
بخشی از گزاره بالا در فرآیند افزایش چند برابری تقاضا برای تور ترکیه به دلیل این است که تصور درخواست کنندگان این است که تورهای ترکیه به شدت کاهش یافته است. اما در عین حال نقطه مقابل نظریه باشگاه شلوغ می باشد. نظریه باشگاه شلوغ می گوید، اگر یک باشگاه در افکار عمومی به شلوغ بودن معروف شود، و همه به همدیگر بگویند «می خواهی به آن باشگاه بروی؟ آنجا خیلی شلوغ است!» مسلماً هیچ کس به آن باشگاه نمی رود. چون همه تصور می کنند که آن باشگاه شلوغ است.
بنابراین ما در اینجا با برداشت و فهم ناقصی از علم مواجه هستیم. همه تصور می کنند که با کودتای ترکیه، هیچ کس به ترکیه نخواهد رفت، پس تور در ترکیه ارزان خواهد شد و اکنون بهترین زمان است که بیشترین منافع حاصل شود. با این حال، تقاضا برای تور ترکیه افزایش یافته و باید علم جدیدی ظهور کند. علمی که بتواند فهم ناقص و تقلیل یافته از علم را به عنوان مفروض برای برخی از بازیگران عرصه اجتماعی در نظر بگیرد.
رضا رضایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست