چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آیا کامپیوترها خواب می بینند؟


آیا کامپیوترها خواب می بینند؟

احتمالا در برخی فیلمهای علمی و تخیلی روباتها یا کامپیوترهایی که خواب و رویا می بینند را دیده اید. البته این فیلمها بیشتر تخیلی هستند تا علمی و گاهی نیز فاصله زیادی با حقایق …

احتمالا در برخی فیلمهای علمی و تخیلی روباتها یا کامپیوترهایی که خواب و رویا می بینند را دیده اید. البته این فیلمها بیشتر تخیلی هستند تا علمی و گاهی نیز فاصله زیادی با حقایق علمی دارند.

اما من فکر میکنم خواب دیدن کامپیوترها حتی در آینده نزدیک چندان دور از انتظار نیست البته این خواب دقیقا مانند خواب انسان نخواهد بود و در واقع خواب یا رویایی از نوع دیجیتالی خواهد بود حتی امروز نیز میتوان مقدمات شکل گیری خواب کامپیوترها را مشاهده کرد .

اگر با کامپیوتر دارای سیستم عامل ویندوز برای مدتی کار نکنید احتمالا خواهید دید که صفحه نمایش پس از مدتی خاموش شده ولی بعد از آن چراغ هارد دیسک روشن می شود و حتی به شکل فنی تر مصرف پردازنده نیز بالا میرود و کامپیوتر شما پروسه ای بغیر از درخواستهای شما را انجام میدهد.

وقتی برای مدتی شما با کامپیوتر خود کار نکنید برخی سرویسها و نرم افزارهایی که کار آنها نیاز به پردازش دارد و در زمان کار کاربر با سیستم باعث کندی پاسخ به کاربر می شود بصورت خودکار فعال می شوند یکی از رایجترین آنها System Restore در ویندوز است که در اوقات بیکاری کامپیوتر شما فعال میشود و یک نسخه پشتیبان از اطلاعات مهم و تنظیمات سیستم عامل ذخیره میکند ( شروعی برای کمک به ترمیم سیستم و شبیه وظیفه ترمیم بدن در زمان خواب) یکی دیگر از این سرویسها Indexing Service است که وظیفه جستجو در فایلهای موجود در سیستم و ایندکس سازی محتوای آنها جهت جستجو سریعتر را برعهده دارد.

این بسیار شبیه خواب انسانها ست. حجم بالای از اطلاعات در زمان کار کاربر با کامپیوتر وارد آن می شود و سیستم نمی تواند منابع و پروسه مناسب جهت تحلیل آنها را بصورت همزمان اختصاص دهد ولی در زمانی که کاربر کاری با کامپیوتر ندارد این سرویس اجرا شده و با ایندکس سازی و طبقه بندی اطلاعات امکان دسترسی راحت تر و سریع به اطلاعات را فراهم میکند که این نیز بسیار شبیه کارکرد خوابهای انسانی است.

حال فرض کنید در زمانی نه چندان دور فایلهای تصویری و صوتی و همچنین متنی در زمان کار کاربر با کامپیوتر وارد سیستم شود و قاعدتا تحلیل آنها بصورت همزمان میتواند باعث کندی پاسخگویی به درخواستهای کاربر شود اما در زمان بیکاری فرصت مناسبی جهت تحلیل فایلها فراهم می شود. فایلهای تصویری مجددا مرور و دیده می شوند و نرم افزار تشخیص تصویر افراد آشنا در فایلها را شناسایی میکنند یا گفته های انها را بصورت متن درآورده و اطلاعات را طبقه بندی و ایندکس میکنند.

بدین ترتیب پس از این مدت بیکاری و در واقع خواب کامپیوتر اطلاعات روزانه یکبار دیگر بررسی و تحلیل شده و در جایگاه اصلی خود ذخیره می شود و کاربر هم پس از این خواب کامپیوتر به اطلاعات وارده شده به شکل سریع تر و مناسب تر دسترسی خواهد داشت.حتی میتوان انتظار داشت که کامپیوترها در خواب خود امکان پیش بینی نیز داشته باشند و مثلا در زمان بیکاری اطلاعات و اخبار بورس را تحلیل کنند و به این نتیجه برسند که در آینده نیز امکان سهام شرکت خاصی با کاهش یا افزایش مواجه شود.

به نظر میرسد در آینده نزدیک روشن گذاشتن کامپیوتر در زمانی که کاربران به آنها نیاز ندارند مفید تر از خاموش کردن آنها باشد و در واقع به خواب رفتن کامپیوتر به نفع کامپیوتر و کاربران آن باشد.

علیرضا شیرازی

منبع: http://shirazi.blogfa.com/