دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
راهکارهای عملی شرح صدر و افزایش آستانه تحمل
شرح صدر به معنای گشایش سینه یکی از اصطلاح قرآنی است که در حوزه عرفان و تصوف به شدت رواج دارد اما کمتر به این مساله از نظر حوزه های اجتماعی، اخلاقی و سیاسی توجه شده است. به این معنا که کمتر به نقش و کارکردهای شرح صدر در حوزه های عمل اجتماعی و رفتاری انسان توجه شده و تاثیرات شگرف آن در ایجاد آرامش روانی و روحی و استقامت و صبر در برابر مشکلات و فشارهای درونی و بیرونی پرداخته شده است.
نویسنده در این مطلب بر آن است تا با بهره گیری از آموزه های وحیانی قرآن برخی از ابعاد این مساله را تبیین کرده و راهکارهای دست یابی به این حالت روحی و روانی در انسان را روشن نماید. با هم این مطلب را از نظر می گذرانیم.
● سعه وجودی از طریق عبودیت
انسان در وضعیت دنیوی خویش در یک حالت میانی قرار دارد؛ چرا که قرار گرفتن روح آدمی در کالبد جسمانی و مادی، اقتضائاتی دارد که گرایش به دو جهت متقابل را موجب می شود. این گونه است که انسان خود به تنهایی دنیایی از امور متضاد و متقابل است که او را همچون پاندولی به دو سمت متضاد و متقابل می کشاند.
البته در این میان دو دسته انسان های فطرت گرا که تقوا و ایمان واقعی را حفظ و قلب خویش را سالم و سلیم نگه داشته اند؛ و نیز انسان های غریزه و طبیعت گرا که خواسته های نفسانی را مقدم داشته و فطرت و تقوا را زیرپا نهاده اند، در نوعی از ثبات شخصیت قرار دارند، اما بیشتر مردم همواره در حالت تردد و گذر از خدا به هوا و از هوا به خدا هستند. این تردد در برخی چنان شدت یافته که هر دم با کوچک ترین بادی به جهتی متمایل می شوند.
خداوند از این گروه سوم که نه مومن و نه کافر محض هستند، به مذبذبین یاد کرده و درباره ایشان گفته است: مذبذبین بین ذلک لا الی هولاء و لا الی هولاء. (نساء، آیه ۱۴۳) اینان انسان های در نوسان و بی هدفی هستند که هر دم به سویی کشیده می شوند و از ثبات شخصیت و استقامت برخوردار نیستند.
بی ثباتی شخصیت، بی ثباتی در رفتار و منش و کنش و نیز واکنش ها را به همراه دارد و این تحیر و سرگردانی میان فجور و تقوا (شمس، آیات ۷ و ۸) رفتارهای اجتماعی و سیاسی آنان را نیز تحت تاثیر شدید قرار می دهد، به گونه ای که نمی توان به قول و عهدشان امیدوار بود و بر اساس آن، با ایشان تعامل داشت؛ چرا که بی ثباتی در شخصیت و هدف، هرگونه اعتمادی را نسبت به آنها سلب می کند و اجازه تعامل با آنان را نمی دهد.
براساس آموزه های قرآنی علت این نوع رفتار در فقدان سعه وجودی افراد نهفته است. زیرا موجودات بسته و محدود وجودی، گرفتار این گونه رفتارها هستند؛ اما در مقابل انسان هایی که از سعه وجودی برخوردارند، از افق دید روشنی برخوردار می باشند و هدف های کلانی را شناخته و در پی آن می روند و برای دست یابی به آن نیز تلاش و کوشش جدی دارند که از آن به عزم یاد می شود.
در حقیقت کسانی که از سعه وجودی برخوردارند با نظام آفرینش ارتباط درست و کاملی برقرار می کنند و با اهداف و فلسفه آفرینش هستی و نیز فلسفه آفرینش انسان، آشنا شده و می کوشند با سعی و تلاش و عزم جدی و جهاد درونی و بیرونی آن را به دست آورند.
سعه وجودی به معنای وسعت یابی شخصیت وجودی شخص است، به گونه ای که هستی را در برمی گیرد و به جای این که محاط عالم و جهان باشد، محیط بر عالم و جهان می شود و از فضای بیرون از زمان و مکان هستی به هستی می نگرد.
البته همه انسان ها به چنین وسعت وجودی نمی رسند و تنها برخی از انسان های کامل در این حد بالا می روند که از عرش به فرش هستی و کائنات می نگرند؛ چرا که خدایی شده و از جایگاه خداوندی به هستی نگاه می کنند و لذا قابلیت خلافت خدایی می یابند و مظهر ربوبیت و پروردگاری خداوند می شوند.
اما با این همه، هر کسی بسته به تلاش و کوششی که می کند، می تواند از وسعت وجودی در مراتبی از آن بهره مند شود و به همان اندازه وسعت یابی در وجود و اتصال به خداوند و مبدا هستی و کائنات می تواند از درک درستی از هستی برخوردار شده و در مسیر درست آفرینش گام بردارد و تحلیل به نسبت کامل و جامعی از خود و دیگران و هستی داشته باشد.
براساس آموزه های وحیانی، دست یابی به وسعت وجودی تنها از طریق عبودیت امکان پذیر است، زیرا هر چند که در همه انسان ها این ظرفیت گسترش وجودی و وسعت یابی به شکل قوه و پتانسیل وجود دارد، ولی تنها راه فعلیت یابی آن، اتصال کامل به وجود مطلق یعنی خداوند است. این اتصال براساس آموزه های وحیانی نیز تنها با طریقت عبودیت و بندگی خداوند، امکان پذیر است؛ زیرا انسانی که در طریق عبودیت گام برمی دارد، با عمل به آموزه های وحیانی شریعت و خلوص در عبودیت می تواند، اسمای سرشته در ذات خویش را از قوه به فعلیت درآورد و با هر فعلیت یابی اسمی از اسما و صفات الهی، متاله و خدایی شود که در نهایت به ربوبیت و مظهریت آن دست می یابد؛ چرا که خلافت در این مقام نیازمند سعه وجودی یافتن و خدایی شدن و احاطه کامل به هستی امکان پذیر است. در این حالت انسان می تواند موجودات هستی را پروردگاری کرده و حق شایسته و بایسته آنها را تحقق بخشد و آنان را به کمال شایسته و بایسته خودشان برساند.
● شرح صدر، وسعت یابی وجودی
آن چه در آموزه های قرآنی به عنوان شرح صدر یاد می شود، همان وسعت یابی وجودی است. به این معنا که وجود شخص از طریق عبودیت و شریعت، اسما و صفات الهی را در خود متحقق می سازد و فعلیت می بخشد. در این حالت شخص، متاله و خدایی شده و متصل به حقیقت وجود مطلق یعنی خداوند می شود و همه چیز را از چشم خداوند می بیند و عمل می کند. نهر وجودش به اقیانوس بی پایان و بی کران هستی متصل می شود و از آن جا تغذیه می کند. این نوعی فنای انسان در خدا و بقای انسان به بقای الهی است. این گونه است که قول و فعل انسان متاله و ربانی، همان گونه که به خود شخص می تواند انتساب یابد به خدا نیز منتسب شود؛ چنان که خداوند در آیه ۱۷ سوره انفال تیرافکندن پیامبر(ص) را تیرافکندن خود می داند؛ چرا که قطره دریاست اگر با دریاست/ ورنه آن قطره و دریا دریاست.
به این معنا که در مقام اتصال و فنا، وسعت وجودی ایجاد شده، موجب می شود تا نوعی یگانگی و اتحاد یا وحدت ایجاد شود که در عرفان از آن سخن بسیار گفته اند.
خداوند در چند جا بصراحت از شرح صدر سخن گفته است. از جمله در آیه ۲۴ سوره طه درخواست حضرت موسی(ع) را بیان می کند که خواهان شرح صدر است. همچنین در آیه نخست سوره انشراح از عنایت خاص خود نسبت به پیامبر(ص) سخن به میان می آورد که به ایشان شرح صدر بخشیده است بی آن که تقاضا در قالب نیایش و دعا از سوی آن حضرت(ص) صورت گرفته باشد هرچند که تقاضا و پرسش ذات را نمی توان انکار کرد؛ چرا که ذات آن حضرت(ص) همانند هر ذاتی بویژه ذات انسانی، خواهان شرح صدر است و می خواهد به وسعت وجودی دست یابد و خدایی و متاله شود.
اندیشمند بزرگ قرآنی راغب اصفهانی در کتاب ارزشمند خود درباره شرح صدر می نویسد: شرح در لغت به معنای بسط و گسترش دادن است. مقصود از شرح صدر، بسط و گشادگی سینه با نور، آرامش و رحمت الهی است. (مفردات الفاظ قرآن کریم، ص ۴۴۹)
هرچند که ایشان با توجه به برخی از کارکردهای شرح صدر و آثار آن، شرح صدر را محدود به آرامش یابی و یا رحمت یابی می کند، ولی با توجه به آموزه های قرآنی می توان دریافت که شرح صدر به معنای افزایش توانمندی و ظرفیت بشری و بسط یابی و گسترش آن است. در چنین حالتی انسان در اوجی قرار می گیرد که آرامش و رحمت یکی از آثار و کارکردهای آن است.
جالب این که ایشان این بسط را به نور الهی نسبت می دهد و می دانیم که نور الهی، به معنای تحقق بخشی به حقایق وجودی است؛ زیرا نور خداوند است که وجودات هستی از جمله آسمان ها و زمین را تحقق و وجود بخشیده و هستی را به وجود آورده است. بنابراین، نوری که در دل انسانی می تابد، نوری است که وجود آدمی را دگرگون می سازد و گسترش وجودی می بخشد.
در تفاسیر عرفانی و اصطلاحات عرفان، به کارکرد و آثار دیگر این شرح صدر توجه داده شده است. براساس این کارکرد، با شرح صدر، انسان استعداد دریافت معارف و حقایق الهی را می یابد. (فرهنگ اصطلاحات و تعبیرات عرفانی، ص ۵۰۳)
بنابراین، می توان دریافت که این سعه وجودی با نور الهی و توجهات خداوندی در بشر و انسان ایجاد می شود و او را قابل دریافت معارف و حقایق هستی می کند و ارتباط و اتصال با حقیقت و ملکوت کائنات را ممکن می سازد. به این معنا که انسان چنان باحقیقت هستی یعنی خداوند ارتباط و اتصال می یابد که از دریچه او به هستی می نگرد. این همان مقاله متاله و مظهریت یابی بشر است که از آن به ربوبیت و خلافت الهی نیز در آیات قرآنی از جمله آیه ۳۰ سوره بقره تعبیر شده است.
البته در آیه ۱۰۶ سوره نحل، شرح صدر عاملی برای پذیرش کفر بیان شده است. با توجه به مفاد این آیه می توان دریافت که این شرح صدر که در آیه مطرح شده، شرح صدر طبیعی و در مسیر وسعت یابی وجودی انسان نیست، بلکه چنان که از آیه برمی آید، این شرح به جای آن که از نور خدایی باشد و به خدا نسبت داده شود، به بنده نسبت داده شده است. خداوند می فرماید: من کفر بالله من بعد ایمانه الا من اکره و قلبه مطمئن بالایمان و لکن من شرح بالکفر صدرا فعلیهم غضب من الله ولهم عذاب عظیم؛ کسانی که پس از ایمان آوردنشان کافر می شوند- به جز آنان که (تحت فشار و اجبار) وادار به اظهار کفر می گردند و در همان حال دلهایشان ثابت بر ایمان است- آری! چنین کسانی که سینه خود را برای پذیرش مجدد کفر گشاده می دارند (و به دلخواه خود دوباره کفر را می پذیرند)، خشم تند و تیز خدا (در دنیا) گریبانگیرشان می شود، و (در آخرت، کیفر و) عذاب بزرگی دارند.
این جا شرح صدر به انسان کافر نسبت داده شده که به جای اینکه وسعت وجودی خویش را به سوی حقیقت بگیرد، همان وسعت وجودی را در برابر کفر می گیرد. به این معنا که هر انسانی دارای یک وسعت وجودی است که از آن به شرح صدر یاد می شود. این شخص به جای آنکه آینه وجودش را در برابر حقیقت بگیرد و نمایش آن باشد، به سوی باطل و کفر گرفته و تیرگی کفر را به نمایش گذارد. بنابراین، شرح صدر در این آیه آن شرح صدری نیست که با اعمال انسانی و عنایت خداوندی در آدمی گسترش می یابد و سعه واقعی می یابد.
به سخن دیگر، شرح صدر در قرآن دو کاربرد دارد: گاه مراد از شرح صدر همان وسعت وجودی است که خداوند به همه انسانها بخشیده است و آنان را از نظر قوه و پتانسیل و ظرفیت، قادر و توانا به خلافت یابی کرده است؛ گاه دیگر مراد شرح صدری است که انسان آن را فعلیت بخشیده و با نور الهی به کمال فعلیت درآورده است. بنابراین، این شرح صدر دوم است که اتصال با مبدا را از طریق عبودیت و خدایی شدن و متاله گشتن، بوجود آورده و زمینه برای درک حقایق بیشتر و کامل تر و ربوبیت را فراهم می کند.
شرح صدری که با نور الهی و ایمان و تقوا ایجاد می شود، شرح صدری است که پیامبران(ع) و اولوالالباب و خردمندان واقعی به آن دست یافته اند. (زمر، آیه ۲۱ و ۲۲) این شرح صدر به سبب این که با اتصال خاص به خداوند و بهره مندی از نور الهی تحقق می یابد، فعلیت بخشی اسما و صفات الهی را نیز همراه دارد. از این رو خداوند چنین اتصالی را عین هدایت می کند که منجر به متاله و ربانی و خلیفه شدن انسانی می شود. (همان و نیز انعام، آیه ۱۲۵)
● آثار شرح صدر در حوزه شناخت و معرفت
وسعت یابی وجودی و شرح صدر انسانی، آثار و کارکردهای گوناگونی در ابعاد مختلف زندگی بشر و حتی موجودات دیگر هستی به جا می گذارد. اگر از نقش ربوبیت انسان نسبت به خود و همه موجوداتی که بر او سجده اطاعت بردند تا تحت مظهریت ربوبیت الهی و خلافت انسانی به کمال برسند، بگذریم، می توان گفت که کارکردها و آثار سعه صدر و شرح صدر در همه ابعاد وجودی قابل ردگیری و شناسایی است.
به سخن دیگر، وسعت یابی وجودی انسان و شرح صدر او موجب می شود تا انسان متاله و خدایی شده در مقام مظهریت ربوبیت، مدیریت کائنات را در مقام خلافت الهی به دست گیرد و حتی فرشتگان ساحت قدس را به کمال شایسته و بایسته شان برساند و یا در مقام تسخیر از قدرت و توان آنان بهره مند شود.
بنابراین، یکی از آثار شرح صدر افزایش توانمندی بشر و بهره گیری بهتر و کامل تر از امکانات هستی در جهت تکامل و تعالی خود و دیگران است؛ زیرا شرط خلافت کامل انسانی از خداوند فعلیت یابی اسمای سرشته در ذات از طریق عبودیت است که کنه و گوهر آن ربوبیت و مظهریت یابی در آن است.
از دیگر آثار و کارکردهایی که برای شرح صدر بیان شده، دریافت معارف و حقایق بزرگ و سنگین است که گاه از آن به ملکوت آسمان و زمین (انعام، آیه ۷۵) و گاه از آن به قول ثقیل (مزمل، آیه ۵) یاد می شود قول ثقیل که از سوی خداوند القا می شود، حقیقت قرآن است؛ زیرا قرآن آینه تمام نمای هستی است و کسی که حقیقت قرآن را دریافت می کند، حقیقت هستی را به تمام و کمال از ظاهر و باطن آن دریافت کرده است. از این رو عارفان یکی از آثار شرح صدر را استعداد دریافت معارف و حقایق الهی دانسته اند. (فرهنگ اصطلاحات و تعبیرات عرفانی، ص ۵۰۳)
● آثار شرح صدر در حوزه رفتاری
کارکردهایی که قرآن برای شرح صدر در حوزه عمل و رفتار بیان می کند، بسیار زیاد است. از جمله این کارکردها می توان به افزایش آستانه تحمل اشاره کرد.
انسانها در حالت عادی، از محدودیتی بسیار برخوردار هستند. سعه وجودی انسان در مرزهای شکننده ای قرار دارد و به سادگی در برابر کنش های تند و خشونت آمیز، واکنش های عصبی و افراطی بروز می دهد. این مساله را می توان در رفتار کودکان و نوجوانان و حتی جوانان ردگیری و شناسایی کرد. آنان به سبب عدم سعه صدر کمالی و شرح صدر نوری، از آستانه تحمل پایینی برخوردارند.
آستانه تحمل هر شخصی بستگی به شرح صدر و وسعت وجودی او دارد. اگر کسی در مراتب عالی انسانی باشد، در اوج شرح صدر است. این مساله در رفتار او به خوبی نمایان است. از آن جمله این که در برابر بیهوده گویی و رفتارهای ناهنجار و ضداخلاقی دیگران، واکنش های متعادلی بروز می دهد. از این رو خداوند مومنان را که از نور الهی و شرح صدر خداوندی بهره ای برده اند، انسان های کریم و بزرگواری می داند که در برابر رفتارهای زشت دیگران به بزرگواری عبور می کنند و می گذرند: و أذا مروا باللغو مروا کرامًا (فرقان، آیه ۷۲)
اوج رفتارهای هنجاری و واکنش های کریمانه و بزرگوارانه را می بایست در پیامبر(ص) دید که در اوج متاله شدن و شرح صدر می باشد. آن حضرت در برابر رفتارهای دشمنان و منافقان، به بزرگواری می گذرند و حتی سخنان دروغ ایشان را گوش می دهد و با بزرگواری، آنان را رسوا نمی سازد و رفتارها و کردارهای زشتشان را نسبت به خود، نادیده می گیرد؛ به گونه ای که منافقان به سبب این رفتار بزرگوارانه وی را «اذن» و حرف شنو معرفی می کنند که هر حرفی را می پذیرد و باور می کند. (توبه، آیه ۶۱)
حضرت موسی(ع) برای این که بتواند با دشمن مستکبر و ستمگری چون فرعون مواجه شود، از خداوند می خواهد تا با افزایش سعه صدر، آستانه تحمل وی را افزایش دهد.(طه، آیه ۲۴ تا ۲۷)
خداوند به پیامبر(ص) می فرماید که با افزایش آستانه تحمل این امکان برای او فراهم شده است تا سختی ها و دشواری های تبلیغ دین را برتابد و در برابر فشارهای سنگین مخالفان و دشمنان بتواند حرکت تبلیغی را ادامه داده و به مقصد برساند.(انشراح و نیز اعراف، آیه ۲ و آیات دیگر)
افزایش آستانه تحمل با سعه صدر می تواند مبارزه با دشمن را به کاری آسان تبدیل کرده و موجب شود انسان همه فشارها را تحمل کند. (طه، آیات ۲۴ تا ۲۷)
از دیگر کارکردها و آثار شرح صدر می توان به افزایش صبر و مقاومت در برابر دشمن و عدم افتادن به حرج و مانند آن اشاره کرد که در آیات پیش گفته به آن توجه داده شده است. انسانی که دارای شرح صدر شد همه کارهایش برای او آسان می شود و از سختی بیرون می آید. این آسانی به دو شکل، تبدیل عسر به یسر یعنی سختی به آسانی و همچنین آسان شدن کارها در نزد او هر چند که در ظاهر هیچ تغییری نیافته، خواهد بود. به این معنا که گاه خداوند واقعاً کارها را برای او آسان می سازد و یا این که آستانه تحمل را در وی چنان افزایش می دهد که قول ثقیل و کار سنگین و دشوار برای او آسان جلوه می کند و به سادگی و آسانی می تواند از آنها بگذرد و به مراد خویش برسد. (شرح یا انشراح و نیز طه، آیات ۲۴ تا ۲۶ و آیات دیگر)
● راهکارهای دست یابی به شرح صدر
برای این که به وسعت وجودی دست یافته و شرح صدر را با نور الهی تجربه کنیم، نیاز است که فطرت سالم را همچنان حفظ کرده و با تقوای الهی در مسیر عبودیت گام برداریم. بر این اساس نمی توان از نقش بی بدیل ایمان به الوهیت خداوندی و ربوبیت او غافل شد.
خداوند در آیه۲۲ سوره زمر نخستین گام برای دست یابی به شرح صدر را پذیرش گرایش فطری بشر به اسلام و دین و عبادت خداوند می داند. به این معنا که اگر هر انسانی از همان کف شرح صدر استفاده کند و به اسلام به عنوان دین فطری پاسخ دهد، گام در راه تقوا نهاده و از فجور دور شده است. در این حالت است که نور الهی که همان نور کمالی اسلام است بر آینه جان و سینه اش می تابد و قلبش به نور خداوندی روشن می شود. این گونه است که مراتب دیگر سعه وجودی و شرح صدر برای او تحقق می یابد و هرچه عبودیت، کامل تر شود، ظرفیت وجودی وی نیز افزایش یافته و از نور الهی بیشتر بهره مند خواهد شد.
در این راه تسلیم در برابر خداوند و فرمان هایش به عنوان نمادی از اسلام خواهی فطرت معنا می یابد (زمر، آیه۲۲ و نیز انعام، آیه۱۲۵)
شناخت حقیقت خداوندی و اینکه انسان متاله می شود ولی هرگز خدا نمی شود، به او این امکان را می دهد تا محدودیت های ظرفیت وجودی خویش را درک کند و گامها را در مسیر متاله و خدایی و ربانی شدن به درستی بردارد و منحرف نگردد. چنین شناختی است که به تسبیح گویی ذات انسان از ذات الهی منجر می شود و وسعت بخشی وجودی اش را در مسیر درست قرار می دهد. از این رو خداوند در آیات ۲۵ و ۳۲ به نقش تسبیح در شرح صدریابی بشر توجه می دهد و از انسان می خواهد تا با بهره گیری از این شناخت درست، گامهای درستی در مسیر ربانی شدن بردارد.
به هر حال نمی توان از نقش کلیدی اسلام و شناخت درست از الوهیت و ربوبیت خداوند در شرح صدریابی انسان غافل ماند، چرا که این عناصر کلیدی می توانند مسیر درستی را برای خدایی و ربانی شدن انسان ترسیم کرده و تحقق بخشند.
باتوجه به آیات سوره مزمل می توان دریافت که نماز شب به عنوان یک عبادت خاص تأثیرات شگرفی در افزایش سعه صدر و نیز افزایش آستانه تحمل بشر دارد، لذا خداوند دریافت قول ثقیل معارف قرآنی و مانند آن را مرتبط با نماز شب دانسته است. (مزمل، آیه۵)
مقاومت در برابر هواهای نفسانی و رفتارهای پلید و فجورآمیز از دیگر راهکارهایی است که خداوند برای تحقق سعه صدر بیان می کند. (انعام، آیه۱۲۵) چنان که مقاومت در برابر کفر (نحل، آیه۱۰۶) و ارتداد (همان) نیز از دیگر راهکارهایی است که از سوی خداوند بیان شده تا انسان به شرح صدر دست یابد.
اگر انسان در برابر هرگونه فشار کفر و ارتداد و پلیدی و هواهای نفسانی و فجور و گمراهی مقاومت کند، می تواند امید داشته باشد که مراتب عالی از سعه صدر را به دست آورد و در زندگی از شخصیت با ثبات و پایداری برخوردار شود.
فرشته محیطی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست