پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

کاهش میزان عفونت گوش در کودکان


کاهش میزان عفونت گوش در کودکان

عفونت گوش میانی می‌تواند یکی از دردناک‌ترین بیماری‌های کودکان و کلافه‌کننده‌ترین مسائل برای والدین باشد، بویژه زمانی که نوزاد یا کودکشان به خود می‌پیچد و آنها علت این …

عفونت گوش میانی می‌تواند یکی از دردناک‌ترین بیماری‌های کودکان و کلافه‌کننده‌ترین مسائل برای والدین باشد، بویژه زمانی که نوزاد یا کودکشان به خود می‌پیچد و آنها علت این بی‌تابی را نمی‌دانند. با این حال خبر خوبی در این رابطه وجود دارد مبنی بر این‌که در عرض ۱۵ سال گذشته تعداد کودکانی که به دلیل عفونت گوش به پزشک مراجعه کرده‌اند ۳۰ درصد نسبت به قبل کمتر شده است.

کاهش مصرف سیگار توسط والدین یک دلیل برای کاهش میزان ابتلا به عفونت گوش است. دود کمتر به معنی ورود کمتر مواد سرطانزا به راه هوایی کودکان است. در مقایسه با بزرگسالان، شیپور استاش که ارتباط بین گوش و حلق را برقرار می‌کند، در کودکان مسیر مستقیم‌تری دارد لذا عفونت‌های بینی و حلق کودکان براحتی از طریق این راه می‌توانند گوش را مورد تهاجم قرار دهند. ورود دود سیگار موجود در هوای استنشاقی به بینی کودک نیز می‌تواند همان نوع از التهاب و تورم را در گوش کودک ایجاد کند.

علت دیگر کاهش میزان عفونت گوش، استفاده از واکسن‌های لازم در مقابل باکتری‌های بیماریزا ست. تخمین‌زده می‌شود که اگر کودکان مبتلا به عفونت‌های مکرر گوش در مقابل باکتری‌های شایع، واکسینه شوند احتمال این‌که دچار عفونت‌های مکرر گوش شده یا نیاز به گذاشتن گرومت داشته باشند ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش خواهد یافت.

هنوز هم اعتقاد بر این است که افزایش شیردهی توسط مادر باعث افزایش مقاومت بدن کودکان در مقابل بیماری‌ها می‌شود. شیر مادر سرشار از آنتی‌بادی‌هایی است که برای سیستم ایمنی کودک سودمندند. با وجودی که شیر مادر به عنوان ماده‌ای مغذی حاوی تمام مواد غذایی لازم شناخته ‌شده است، اما شاید شگفت‌انگیزترین ویژگی آن مصونیت بخشیدن به کودک در مقابله با باکتری‌ها و بیماری‌هاست. تمایل روز افزون مادران برای تغذیه کودکان از شیر مادر نیز دلیل دیگر کاهش میزان عفونت گوش در ۱۵ سال گذشته است.

دکتر محمدحسن عامری

متخصص گوش، حلق و بینی