سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
چگونه به فرد معتاد کمک کنیم
خیلی از خانوادههایی که یکی از اعضای آنها گرفتار سوءمصرف مواد است و میخواهد این سوءمصرف را کنار بگذارد، نمیدانند باید با چه کلام و رفتاری با او برخورد کنند تا بتواند دوران سخت ترک را هرچه سریعتر و سادهتر پشت سر بگذارد. بههمین دلیل در این مطلب، اشارهای به ادبیات و نوع رفتار با افرادی که قصد ترک سوءمصرف مواد مخدر یا محرک را دارند، خواهیم داشت.
با او همدلی کنید
افرادی که تصمیم به ترک مواد میگیرند، نیاز زیادی به همدلی خانواده خود دارند. همدلی به معنای توانایی در درک رنج، درد و حتی شادی فرد مقابل است. این همدلی باید به مرور زمان، به حمایت کلامی و رفتاری اعضای خانواده تبدیل شود. یعنی هرکاری یا حرفی که انگیزه فرد برای ترک را تشدید و تقویت میکند، نباید از طرف خانواده دریغ شود. به عبارت سادهتر، تمام اعضای خانواده باید در مسیر ترک مواد، همراه و موید کار فردی باشند که سوءمصرف دارد. مثلا مدام به او یادآور شوند از اینکه تصمیمش برای کسب دوباره سلامت را میبینند، خیلی خوشحال هستند و در این راه، هر کمکی که از دستشان بربیاید برای او انجام میدهند. در عین حال، خانوادهها باید حواسشان باشد که گرفتار امتیازدهیهای غیرموجه برای ترک نشوند و از روش باجدهی برای ترک، استفاده نکنند.
صحبت با فردی که میخواهد سوءمصرف مواد را ترک کند، بسیار حساس است و شما باید حرفهای خود را قبل از بیان، کاملا در ذهنتان مرور کنید تا نوع کلامتان بهگونهای نباشد که به شخصیت فرد، توهین شود. گفتار، کردار و رفتار اطرافیان، نباید شخصیت این افراد را در هر مرحلهای از ترک، زیر سوال ببرد. باید با سوءمصرف مواد در چنین افرادی برخورد کرد نه با شخصیت آنها. بهطور کلی، حرفها و برخوردهایی که شخصیت فرد را نشانه میگیرند، باعث ایجاد نوعی مقاومت برای ترک در او میشوند زیرا احساس میکند هویت و شخصیت او زیر سوال رفته است. این در حالی است که اگر توجه و تمرکز خود را معطوف به بیماری و مشکل فرد و نه خود او، کنید، امکان موفقیت در ترک، بالاتر میرود. بههمین دلیل بهتر است خانوادههایی که یکی از اعضای آنها تصمیم به ترک مواد مخدر دارد، با یک مشاور در این زمینه صحبت کنند تا بدانند چگونه باید با بیمار خود رفتار کنند تا بهترین نتیجه را بگیرند.
حساب گناه و گناهکار از هم جداست
اعتیاد، یک گناه و خطای بزرگ و نابخشودنی است که هم به خود فرد و هم به جامعه و خانوادهاش، آسیب میرساند. با این حال، حساب اعتیاد از حساب کسی که در دام اعتیاد گرفتار شده، کاملا جداست؛ یعنی با اینکه موضوع اعتیاد، امری قابل بخشش و گذشت نیست، اما فردی که گرفتار آن شده، کاملا بخشودنی است و در این مورد باید، حساب گناه و گناهکار را از هم جدا کرد. خطاکار و گناهکار، کاملا قابل بخشش هستند و باید این مساله را در نوع کلام و رفتار خود، رعایت کرد. خانوادهها، نباید با کلام هیجانی و عاطفی شدید، فرد گرفتار را تخریب کنند.
مثلا بیان عبارتهایی مانند «تو اصلا آدم نیستی»، «تو درستشدنی نیستی» و.... در هر مرحلهای از ترک، باعث زیر سوال رفتن شخصیت و هویت فرد میشود و کار ترک او را دچار اختلال میکند. بهعبارت سادهتر، استفاده از لحن و کلام نادرست و نابجا، فرد را به کسب موفقیت در ترک مواد، بدبین میکند. با این حساب، خانوادهها باید ابتدا خودشان شخصیت قوی و محکمی داشته باشند تا بتوانند به هدف نهاییشان برسند. آنها باید بدانند درمان اعتیاد، درمانی طولانی است و تنها به دارودرمانی محدود نمیشود، بلکه حمایت همهجانبه عاطفی و روانی خانواده فرد را هم میطلبد.
تغییرات را به رویش بیاورید
هرچند افراد گرفتار در دام مخدرها و محرکها، از انواع مختلف تیپهای شخصیتی هستند اما میتوان گفت معمولا بیشتر آنها، جزو ایدهآلگراها محسوب میشوند و انتظار بالایی از زندگی دارند. از طرف دیگر، تحمل ناکامی در این افراد هم پایین است و چندان واقعبین نیستند بنابراین رفتار و کلام اطرافیان باید بهگونهای باشد که برای شروع ترک، حین ترک و بعد از ترک، واقعبینی را در آنها تقویت کند و تحمل ناکامی را در آنها بالا ببرد. باید بازخورد موفقیتهای این افراد را به آنها داد.
مثلا اگر همسر، فرزند یا هرکدام از اعضای خانواده شما، تصمیم به ترک گرفتند و مدتی تجربه پاکی را پشت سر گذاشتند، حتما به او بگویید «تو چقدر بهتر شدی»، «چقدر رنگ و رویت بهتر شده»، «چقدر دوستداشتنیتر شدی» و... بیان این جملات، میتواند به فرد بفهماند دیگران متوجه تغییرات مثبت او شدهاند و همین مساله، اثر روانی بسیار مثبت و انگیزهبخشی برای او خواهد داشت. البته، خانوادهها باید انتظار لغزشهای احتمالی در ترک را هم داشته باشند و در برابر این لغزشها با گفتن عبارتهایی مانند «دیدی تو درستشدنی نیستی»، واکنش نشان ندهند. خانواده باید برای ترک، صبر و تحمل داشته باشند و کمی به بیمار خود، فرصت و اعتماد بدهند. از این رو، شرکت در جلسات خانوادهدرمانی به خانواده تمام افراد گرفتار در دام اعتیاد، توصیه میشود. درنهایت، میتوان اینطور نتیجه گرفت که لحن کلام و نوع رفتار ما میتواند نتیجه مستقیمی در تسریع روند ترک یکی از اعضای خانوادهمان داشته باشد. این افراد، به تقویت اعتمادبهنفس، حمایت روانی، حمایت کلامی و همدلی برای ترک نیاز دارند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست