یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

اجبار به تکدی‌گری جرم است


اجبار به تکدی‌گری جرم است

در قانون مجازات اسلامی، ماده ۷۱۳ به موضوع سوء‌استفاده بزرگ‌ترها یا والدین از کودکان جهت امر تکدی‌گری اشاره شده و این عمل طبق قانون جرم محسوب شده است؛ این در حالی است که هنوز …

در قانون مجازات اسلامی، ماده ۷۱۳ به موضوع سوء‌استفاده بزرگ‌ترها یا والدین از کودکان جهت امر تکدی‌گری اشاره شده و این عمل طبق قانون جرم محسوب شده است؛ این در حالی است که هنوز هم شاهد به کار گرفتن کودکان جهت تکدی‌گری در خیابان‌ها هستیم؛ چهره‌هایی معصوم و مضطرب که گاهی با دیدن آنها دل هر کسی به درد می‌آید.

گاهی اوقات این کودکان ربوده شده و به زور اجبار به این کار گماشته می‌شوند. تکدی‌گری نشانه بارز فقر در جامعه است؛ جامعه‌ای که افرادش در سطوح مختلفی زندگی می‌کنند و کنترل وضعیت اقتصادی‌اش آسان نیست وجامعه باید یکی از نتایج این واقعه را که همان تکدی‌گری است، نظاره‌گر باشد. البته در این بین عوامل فرهنگی و اجتماعی هم بی‌تاثیر نیسست و بسیاری از آنها فقط قصد سرکیسه‌کردن مردم را دارند.

با این احوال، برای مقابله با وضعیت کار کودکان، ایران نیز همانند سایر کشورها پیمان‌نامه سازمان ملل متحد مصوب سال ۱۹۸۹ را در مورد حقوق کودک امضا کرده و متعهد به حمایت از حقوق کودکان شده است. در ماده ۳۳ این پیمان‌نامه چنین آمده است:

۱) کشورهای عضو حق کودک را برای برخورداری از حمایت در برابر بهره‌کشی اقتصادی و انجام هرگونه کاری که ممکن است زیانبار باشد یا خللی در تحصیل کودک وارد آورد یا به سلامت کودک یا رشد جسمانی، ذهنی، اخلاقی یا اجتماعی آسیب رساند، به رسمیت می‌شناسند.

۲) کشورهای عضو جهت تضمین اجرای ماده حاضر اقدامات قانونی، اجرایی، اجتماعی و آموزشی به عمل خواهند آورد. به این منظور و با عنایت به مفاد سایر اسناد بین‌المللی مربوطه، کشورهای عضو، اقدامات ذیل را به عمل خواهند آورد:

ـ تعیین حداقل سن یا حداقل سنین برای اشتغال به کار

ـ تدوین مقررات مناسب در ارتباط با ساعات کار و شرایط اشتغال

ـ تعیین مجازات‌های مناسب یا ضمانت‌های اجرایی دیگر به منظور تضمین اجرای موثر ماده حاضر

اما آیا اجرای مفاد این پیمان‌نامه در کشور ما به درستی محقق شده است؟ تا زمانی که در برخورد با کودک خیابانی، او را مجرم فرض کنیم، دیری نمی‌پاید که او به یک کودک بزهکار تبدیل می‌شود و متاسفانه در حال حاضر هم شاهد چنین امر تاسف‌باری در جامعه هستیم.

فاطمه نوبخت

وکیل پایه یک دادگستری