شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

۹ تصور اصلی و غلط در مورد کاستن وزن شناسایی شدند


۹ تصور اصلی و غلط در مورد کاستن وزن شناسایی شدند

آیا فکر میکنید همه چیز را در مورد کاهش وزن میدانید

آیا فکر میکنید همه چیز را در مورد کاهش وزن میدانید؟ آیا فکر می‌کنید که همه چیزهایی که درباره ورزش کردن می‌شنوید صحیح هستند؟ غافلگیر میشوید اگر با حقایق روبرو شوید!

▪ به راحتی سرتان کلاه میرود: ورزشکاری در مورد یک تمرین ورزشی برای شما سخن میگوید، و شما آن را برای چند تن از دوستانتان شرح میدهید. روز بعد در یک سالن ورزشی در مورد همان تمرین دوباره چیزهایی میشنوید و تصور میکنید که این تمرین واقعاً کار خواهد کرد. ولی کارشناسان معتقدند که پیشنهادات نادرست و یا ناقص در دنیای بدن‌سازی و کاهش وزن بسیار زیادند. به طوری که میتوانند مانع رسیدن شما به هدفتان شوند.

▪ آقای Eric Harr، ورزشکار حرفه‌ای، مربی خصوصی و نویسنده‌ی کتاب مربی شخصی قابل حمل میگوید: برخی از این راه حل‌های غلط بی‌ضررند ولی بسیاری از آنها میتوانند دردسر ساز باشند. وی اضافه میکند: آنها باعث بروز ناامیدی در فرد میشوند و حتی بعضی سبب مصدومیت‌های متعددی میشوند.

▪ Harr میگوید: یکی از دلایلی که باعث رواج این تمرین‌های نادرست میشود، این است که افراد به طور متفاوتی به تمرین‌های مختلف واکنش نشان میدهند. مواردی که برای یک نفر موثرند ممکن است برای فرد دیگری نباشند. در این مواقع شما باید ورزش و تمرینی که برای شما مفید است و مشکلتان را حل میکند را بیابید.

علاوه بر این مطلب، کارشناسان معتقدند که باید جلوی برخی از این تمرین‌ها را گرفت و هرچه زودتر این کار انجام شود، بهتر است.

برای اینکه بتوانید راه حل سالم‌تر، مطمئن تر، و لذت بخشتری را بیابید، نکات درست و نادرست در مورد ورزش کردن را برایتان شرح میدهیم.

▪ تصور غلط شماره یک: دویدن بروی دستگاه دو ثابت (نوار گردان)، در مقایسه با دویدن بروی آسفالت یا پیاده رو، فشار کمتری را بر زانوان شما وارد میکنید.

▪ Todd Schlifstein،مربی ورزشی در یک کلینیک، در مرکز درمانی دانشگاه نیویورک میگوید: دویدن ورزشی عالیست، ولی روی زانوها اثر میگذارد. چون فشار ناشی از وزن بدن بر مفصلها وارد میشود، فرقی نمیکند که بروی آسفالت بدوید یا بروی دستگاه دو ثابت. او میگوید بهترین راه برای کاستن فشار وارده بر زانوها، تنوع بخشیدن به ورزش است. اگر دویدن را با سایر فعالیتهای ورزشی که باعث سلامت قلب میشوند بیامیزید، مثل نوار غلتان، یا استفاده از دوچرخه ثابت، فشار وارد شده بر زانوها را کاهش میدهید و در نتیجه میتوانید سالها بدوید.

▪ تصور غلط شماره دو: کار کردن با وسایل چربی سوز، چربی شکم را از بین میبرد.

▪ چیزهایی که در تبلیغات شبانه تلویزیونی میبینید را باور نکنید! Harr میگوید: دستگاه چربی سوزممکن است به مستحکم کردن ماهیچه‌های بخش میانی بدن شما کمک کند و حالت بدن شما را متناسب کند، ولی توانایی "دیدن" ماهیچه‌های شکمی ‌با مقدار کلی چربی بدن متناسب است. اگر چربی‌های شکمی‌خود را از دست ندهید، ماهیچه‌های شکمی‌را نخواهید دید.

اما آیا استفاده از این دستگاهها میتواند به شما در کم کردن چربی‌های شکم کمک کند؟ کارشناسان میگویند نه!

▪ Phil Tyne ، مدیر بخش زیبایی اندام در مرکز بهداشت و سلامتی میگوید: شما نمیتوانید قسمت خاصی از بدنتان را در نظر بگیرید و چربی‌های آنرا بسوزانید و مصرف کنید. بنابراین این دستگاهها نمیتوانند به کم کردن وزن در آن قسمتهای بدن کمکی بکند. برای سوزاندن چربی بدن، شما باید تمریناتی را انتخاب کنید که هم شامل ورزش‌های کمک کننده به قلب و عروق و هم شامل ورزش‌ها و تمرینات استقامتی باشند. این نوع ورزش میزان کلی چربی بدنتان، از جمله ناحیه شکم، را کم میکند.

▪ تصور غلط شماره سه: ورزشهای ایروبیک میزان متابولیسم بدن را تا ساعتها بعد از ورزش افزایش میدهند.

در حقیقت این فرضیه درست است ولی مقدار کالری مصرفی آنگونه که شما فکر میکنید نیست!

Harr میگوید درست است که متابولیسم بدنتان بعد از ورزش ایروبیک با مقدار اندکی افزایش، همچنان ادامه می‌یابد، ولی مقدار آن از نظر آماری قابل توجه نیست. در حقیقت، این کار فقط بیست کالری بیشتر از مقدار عادی، در هر روز، مصرف میکند. با وجود اینکه مقدار کمی ‌ترقی در متابولیسم، بعد از انجام ورزش‌های استقامتی، دیده میشود، نمیتواند نقشی اساسی ایفا کند. این مسئله واقعاً به عنوان موفقیت در مصرف انرژی محسوب نمیشود.

▪ تصور غلط شماره ۴: شنا کردن برای کاهش وزن عالیست.

درست است که شناکردن برای زیاد کردن ظرفیت شش‌ها، بزرگ کردن ماهیچه‌ها، بسیار کمک کننده است، و حتی به از بین بردن تنش اضافی بدن کمک میکند، اما تا زمانی که برای ساعت‌ها شنا نکنید، شناکردن به کم کردن وزن بدن کمکی نمیکند. به علت اینکه خاصیت شناوری و رانش آب بدن شما را حمایت میکند، فعالیتی که در هنگام راه رفتن در شرایط عادی میکنید، در هنگام راه رفتن در آب کمتر میشود. وی اضافه میکند : این امری عادی است که شما وقتی از آب بیرون می‌آیید، احساس گرسنگی شدیدی کنید. در حقیقت ممکن است موجب شود که بیشتر از حالت معمولی غذا بخورید و این پیروی از یک برنامه‌ی غذایی را سخت میکند.

▪ تصور غلط شماره ۵: یوگا درمانی برای تمام کمردردها است.

واقعیت این است که یوگا میتواند به بهبود کمردرد کمک کند، ولی نه برای همه نوع کمردردی.

اگر کمردرد شما منشا ماهیچه‌ای دارد، آنگاه بله، برخی از حرکات کششی و بعضی وضعیت‌های یوگا میتواند به شما کمک کند. ولی اگر کمردرد شما ناشی از مشکلات دیگری است (مثل بیماری دیسک کمر)، به نظر نمی‌آید که یوگا بتواند کمکی بکند، بلکه باعث بدتر شدن آسیب دیدگی و درد بیشتر نیز خواهد شد..

اگر از مشکلات کمر رنج میبرید، قبل از اقدام به هر نوع برنامه‌ی ورزشی با دکتر خود مشورت کنید.

▪ تصور غلط شماره ۶: اگر در حال ورزش کردن عرق نمیکنید، به اندازه‌ی کافی سختگیری نمیکنید.

▪ Tyne میگوید: عرق کردن لزوما|ً نشان دهنده‌ی فعالیت سخت بدن نیست. بدن شما از این طریق دمای خود را پایین می‌آورد.

بدون عرق کردن هم میتوان مقدار قابل توجهی انرژی مصرف کرد: پیاده روی یا بدن‌سازی سبک را امتحان کنید.

▪ تصور غلط شماره ۷: تا زمانی که در حال ورزش کردن احساس سلامتی میکنید و مشکلی ندارید، احتمالاً زیاده روی نمیکنید.

یکی از بزرگترین اشتباهات مردم این است که وقتی یک برنامه‌ی ورزشی جدید را شروع میکنند و یا به برنامه‌ی قبلی برمیگردند، فشار بیشتری را زودتر از زمانی که باید، به خود وارد میکنند. دلیل این کار این است که آنها در هنگام تمرین و ورزش کردن احساس تندرستی میکنند و در خود مشکلی نمی‌بینند. پیامدهای زیاده‌روی در ورزش، یک یا دو روز بعد از ورزش آشکار میشوند.

مهم نیست که بعد از مدتی وقفه، وقتی به برنامه‌ی ورزشی خود برمیگردید، چقدر احساس شادابی و تندرستی کنید. هرگز نباید مقدار یا شدت فعالیت قبلی خود را به یکباره دو برابر کنید. حتی اگر در حال حاضر اثر منفی آن را احساس نکنید، با گذر زمان متوجه آن خواهید شد و این باعث خواهد شد تا دوباره مدتی از ورزش دور شوید.

▪ تصور غلط شماره ۸: دستگاه‌های ورزشی مختلف مطمئن‌ترین راه برای ورزش هستند زیرا به کمک آنها شما همیشه به روش درست ورزش میکنید.

ممکن است به نظر بیاید که یک دستگاه ورزشی بدن شما را در وضعیتی درست تنظیم میکند و باعث میشود شما تمام حرکات را به روش صحیح انجام دهید. این گفته زمانی درست است که دستگاه مورد نظر برای قد و وزن شما به طور دقیق و صحیح تنظیم شده‌باشد. این نظر کارشناسان است.

تا زمانی یک مربی ورزشی و یا فردی که شایستگی لازم را دارد، تنظیمات لازم را برای شما انجام ندهد، در شیوه‌ی ورزش کردن دچار اشتباهات فراوانی خواهید شد و در حالی که بدون نظارت با هر دستگاهی در حال ورزش هستید و یا حتی بدون استفاده از دستگاه‌های ورزشی فعالیت میکنید، خطر ایجاد آسیب‌دیدگی را در خود افزایش میدهید.

▪ تصور غلط شماره ۹: اگر میخواهید ورزش برایتان مفید باشد، باید در هنگام ورزش کردن اندکی احساس درد ناشی از فعالیت بکنید.

از بین تمام شایعات گسترش یافته در مورد پرورش اندام و زیبایی اندام، کارشناسان معتقدند که بحث "بدون رنج کشیدن چیزی بدست نمی‌آید" بیشترین خسارت را به افراد میزند.

درست است که یک یا دو روز بعد از ورزش باید انتظار نوعی حس دردناک را در عضلات داشت، ولی این حس تفاوت بسیاری با درد عضلات در هنگام ورزش کردن دارد. شما نباید در هنگام انجام دادن فعالیت‌های ورزشی احساس درد و ناراحتی کنید و گرنه یا حرکات را به روش غلط انجام میدهید و یا از قبل نوعی آسیب‌دیدگی داشته‌اید.

کارشناسان، "ورزش با درد" را توصیه نمیکنند. اگر در حین ورزش احساس درد در بخشی از بدن کردید، ورزش را متوقف کنید، کمی‌استراحت کنید تا درد متوقف شود. اگر نشد و یا با ورزش مجدد دوباره درد شروع شد و یا حتی بیشتر شد، به پزشک مراجعه کنید.

تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ