پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
چرا شیرموز زود فاسد میشود؟
با گرم شدن هوا، آبمیوههای خانگی مانند شیرموز، شیرتوتفرنگی، آب پرتقال و... از نوشیدنیهای پرطرفداری میشوند اما این نوع نوشیدنیها در عین دلچسب و گوارا بودن، گاهی به دلیل بار میکروبی فراوان، مسمومیت ایجاد می کنند...
البته با توجه به نوع میوه و میزان فلور میکروبی موجود در آن، شدت مسمومیت متفاوت است؛ مثلا میوههایی که بوته کوتاهی دارند و با خاک در تماس هستند، بیشتر در معرض آلودگی قرار دارند. در شرایطی هم که در کشت میوهها، از کود حیوانی بیشتری استفاده میشود، میزان باکتریهای بیماریزا، مخمر و قارچها افزایش مییابد و در نتیجه این میوهها سریعتر آلوده میشوند. برخی از افراد آب گوجهفرنگی را مینوشند، اما در گوجهفرنگی به دلیل اینکه بوته کوتاهی دارد، احتمال نفوذ باکتری سالمونلا (آن هم در بافت گوشتیاش) بسیار بالاست و شستن سطح آن بهتنهایی کافی نیست. جالب است بدانید بیشترین آمار مسمومیتها به دنبال مصرف میوههایی مانند توتفرنگی و سبزیهایی چون گوجهفرنگی، کاهو و... گزارش شده است. گرچه در برخی موارد ممکن است مصرف آبمیوههای خانگی باعث مسمومیت نشود، اما احتمال فسادپذیری آنها حتی در صورت نگهداری در یخچال (به خصوص در دمای پایین) زیاد است. علاوه بر بار میکروبی بالای میوهها، هنگام تهیه آبمیوههای خانگی، آلودگیهای ثانویهای مانند تمیزنبودن دستگاه آبمیوهگیری یا آلوده بودن شکر، شیر یا دست، خوب نشستن و ضدعفونی نکردن میوهها نیز در افزایش شدت آلودگی تاثیر دارد. مثلا با افزودن شکر به برخی آبمیوهها، محیط اسیدی بهگونهای تغییر میکند (pH اسیدی مناسب) که میکروبها، قارچها و مخمرها در آن بهراحتی رشد کنند.
شیرموز، یکی از آبمیوههایی است که احتمال فساد آن بسیار بالاست. گرچه با گرفتن پوست موز، احتمال آلودگی آن کمتر میشود اما وجود آلودگیهای ثانویه، روند فساد آن را تشدید میکند.
اگر برای شما هم این سوال مطرح است که چرا شیرموز را حتی داخل یخچال نمیتوان بیش از یک روز نگهداری کرد، بهتر است بدانید در این نوشیدنی، باکتریهای سرمادوستی وجود دارد که در محیط یخچال، رشد آنها متوقف نمیشود و در روند تکثیر باعث ترشح توکسین میشوند که برای سلامت بدن بسیار ضرر دارد. بنابراین توصیه میشود هنگام تهیه آبمیوههای خانگی، حتما نکتههای بهداشتی را رعایت کنید و در صورت امکان، آبمیوههای صنعتی که پاستوریزه و استریل هستند، مصرف کنید البته آبمیوههایی که صددرصد طبیعیاند و موادنگهدارنده و افزودنی ندارند.
نگاه متخصص میکروبشناسی مواد غذایی
دکتر محمد جلالی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست