جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

کاهش خطر بیماری قلبی با کنترل قند در دیابت


کاهش خطر بیماری قلبی با کنترل قند در دیابت

بیماری دیابت بویژه دیابت نوع دوم طی سال‌های اخیر به دلیل شیوه نادرست زندگی افزایش بی‌رویه یافته است. یکی از بیماری‌های تهدیدکننده زندگی در بیماران دیابتی، بیماری‌های قلبی …

بیماری دیابت بویژه دیابت نوع دوم طی سال‌های اخیر به دلیل شیوه نادرست زندگی افزایش بی‌رویه یافته است. یکی از بیماری‌های تهدیدکننده زندگی در بیماران دیابتی، بیماری‌های قلبی بویژه بیماری قلبی و عروقی و یا به عبارت ساده‌تر شیوع سکته‌های قلبی در بیماران دیابتی و میزان مرگ و میر بالای دیابتی‌ها به دلیل آن است.

مطالعات اخیر نشان‌دهنده آن است که کنترل طولانی‌مدت و پیوسته قند خون در مبتلایان به دیابت علاوه بر اثرات مفید کنترل سوخت و ساز طبیعی بدن در کنترل بیماری‌های قلبی و عروقی نیز دارای اهمیت خاصی است. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که عدم کنترل مناسب و طولانی‌مدت قند خون در افراد دیابتی، با افزایش قابل توجه خطر مرگ و میر ناشی از بیماری‌های ایسکمیک قلبی (نوعی از بیماری قلبی که با محدودیت جریان خون در رگ‌های قلب مشخص می‌شود) در ارتباط است؛ در حالی که خطر مرگ ناشی از بیماری‌های ایسکمیک قلبی در افراد مبتلا به دیابت که کنترل منطقی و مناسب قند خون را طی سال‌های زندگی داشته‌اند، می‌تواند تا حتی مشابه کسانی که مبتلا به دیابت نبوده‌اند، کاهش یابد.

بر اساس نتایج این مطالعات که در مجله علمی قلب اروپا منتشر شده، کنترل مناسب قند خون در افرادی که به تازگی دیابت در آنها تشخیص داده شده توصیه می‌شود. به علاوه کنترل سایر عوامل خطر بیماری‌های قلبی و عروقی نیز ضروری است.

در این مطالعه که توسط پژوهشگران نروژی انجام گرفته نسبت مرگ و میر ناشی از بیماری ایسکمیک قلبی در ۲۰۵ بیماری که به تازگی دیابت در آنها تشخیص داده شده بود و ۲۰۵ بیماری که در ابتدای مطالعه دیابت نداشتند در یک دوره ۲۰ ساله مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که ریسک مرگ و میر در اثر بیماری‌های قلبی و عروقی در بیماران دیابتی بیش از دو برابر بیماران غیردیابتی است.

این مطالعه همچنین نشان داد خطر مرگ ناشی از بیماری‌های ایسکمیک قلبی در بیماران دیابتی که قند خون خود را برای مدت طولانی کنترل نکرده‌اند، در مقایسه با گروه کنترل ۴ برابر بیشتر است، در حالی که در بیماران دیابتی‌ای که قند خون خود را به طور مناسب کنترل کرده‌اند میزان خطر مرگ و میر در اثر بیماری قلبی و عروقی مشابه بیماران غیردیابتی است.

نکته عملی:

بیماری دیابت به دلیل سیر مزمن خود و اثرات سوئی که می‌تواند در سایر ارگان‌های بدن داشته باشد، نباید مورد غفلت قرار گیرد. یکی از اثرات مخرب بیماری دیابت در سیستم قلبی و عروقی و بویژه سیستم عروقی قلب می‌باشد. بر اساس مطالعات انجام گرفته کنترل مناسب قند خون علاوه بر کاهش میزان عوارض قلبی در مبتلایان به دیابت، نقش اساسی در کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری‌های عروقی قلب خواهد داشت. در این میان نقش شیوه زندگی صحیح شامل تغذیه، فعالیت بدنی و نیز مصرف منظم داروهای تجویز شده توسط پزشک دارای اهمیت فراوان است.

دکتر حمیدرضا فرشچی

متخصص تغذیه