جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

انگیزه های مادی بازیكنان غیر مادی


انگیزه های مادی بازیكنان غیر مادی

كارنامه تیم پرسپولیس در شش هفته اول رقابتهای لیگ حرفه ای پنجم حاوی نكات جالب و در عین حال آزاردهنده برای هواداران این تیم است

حاصل كار پرطرفدارترین تیم فوتبال ایران در این شش هفته دو شكست، دو تساوی و یك برد می باشد. البته طبیعی است كه هر تیمی در فوتبال جهان با یك مقطع رو به تنزل مواجه شود كه تیم پرسپولیس نیز از این قاعده مستثنی نیست اما آنچه امروزه هواداران تیم پرسپولیس را نگران و حتی نسبت به آینده ناامید كرده است روند حركتی این تیم است كه در آن رشد و بهبودی به چشم نمی خورد. به عنوان مثال تیم لیورپول با آن همه تماشاگر در ورزشگاه اختصاصی خود با ۴ گل مغلوب چلسی می شود اما با تماشای بازی این تیم می توان دقیقا خواست و اراده بازیكنان و كادر فنی این تیم را برای تغییر نتیجه و جریان بازی كاملا احساس كرد اما اگر این تیم نمی تواند از لحاظ فنی با بازیكنان حریف برابری كند آنرا نباید به حساب بی تفاوتی و یا ضعف كادر فنی این تیم دانست. به همین دلیل است كه تماشاگران این تیم ناامید نمی شوند و یا علیه كادر فنی تیمشان شعار نمی دهند. مطمئن باشید اگر بازیكنان پرسپولیس با تمام وجود بازی كنند حتی در صورت شكست مورد انتقاد قرار نخواهند گرفت؛ چون تماشاگران فوتبال ایران بر خلاف تصور بسیاری از اهالی فوتبال بسیار زیرك هستند و تفاوت كم كاری با ناتوانی فنی را خیلی سریع تشخیص می دهند.

اگر وقایع باشگاه پرسپولیس را در دو ماه اخیر مرور كنیم به این نتیجه خواهیم رسید كه در تمام مصاحبه های كادر فنی این تیم، به اولین نكته ای كه اشاره شده، مشكلات مالی بوده است. دقیقاً به یاد داریم در حالیكه هنوز فصل آغاز نشده بود كادر فنی این تیم علت جدایی گل محمدی را از تیم خود، مشكلات مالی عنوان كردند آنهم در شرایطی كه یحیی بارها این موضوع را تكذیب كرده است.

با شروع فصل هنگامی كه پرسپولیس در اولین بازی خود در برابر تیم فجر با گل دقیقه ۹۴ انصاریان از شكست گریخت، باز هم كادر فنی این تیم ناتوانی فنی تیم خود را با مطرح كردن مشكلات مالی توجیه كردند. هفته بعد از آن نوبت به تساوی مقابل سایپا رسید كه این بار توجیه كادر فنی این تیم ارائه ضد فوتبال از سوی تیم حریف بود.

اما این پایان ماجرا نبود، چون هفته پس از آن شموشك نه ضد فوتبال بازی كرد و نه پولدارتر از پرسپولیس بود اما باز هم این تیم تهرانی به توفیقی دست نیافت و بازهم همان توجیه همیشگی (مشكلات مالی) مطرح گردید.در بازی چهارم تیم پرسپولیس با آنكه فوتبال قابل توجهی ارائه نداد اما موفق به شكست دادن تیم شهید قندی شد و جالب اینكه پس از این بازی صحبتی از مشكلات مالی به میان نیامد.

در واقع این دیدار كادر فنی تیم پرسپولیس را فریب داد و آنها مشكلات فنی تیمشان را تمام شده دانستند. اما بازی با تیم فولاد ( تیمی كه قابل مقایسه با فولاد فصل گذشته نیست) این واقعیت تلخ را بار دیگر آشكار ساخت كه مشكلات فنی تیم پرسپولیس كاملا ریشه ای است. البته قبول داریم كه مشكلات مالی اثر منفی روی عملكرد بازیكنان دارد اما آیا واقعا باید مشكلات مالی را تنها معضل تیم پرسپولیس دانست؟ بدون تردید برای تماشاگران پرسپولیس قابل پذیرش نیست كه بازیكنان و كادر فنی این تیم از همان هفته اول علت بد بازی كردن تیم خود را با مطرح كردن مشكلات مالی توجیه كنند. در هیچ كجای دنیای حرفه ای فوتبال سابقه ندارد كه پیش از آغاز فصل، تمام دستمزد بازیكنان پرداخت شود بلكه دستمزدها به صورت هفتگی و یا ماهیانه پرداخت می گردد. به همین دلیل منطقی به نظر می رسید كه بازیكنان این تیم حداقل چهار هفته بازیهای خوبی از خود ارائه می دادند و سپس مدعی دریافت حقوق ماهیانه و پرداخت دستمزدهای معوقه شان می شدند. همین موضوع باعث شده كه مطرح شدن مشكلات مالی از سوی كادر فنی باشگاه پرسپولیس حتی پیش از آغاز فصل، ترفندی برای توجیه ناكامی های احتمالی به نظر برسد. نكته دیگری نیز كه باید در نظر داشت این است كه تمام بازیكنان فعلی باشگاه پرسپولیس در مصاحبه های خود علت پیوستنشان به این باشگاه را علاقه خالص به پیراهن این تیم و یا مدیر فنی پرسپولیس اعلام كرده اند و حتی یكی از آنها انگیزه مالی را عاملی برای پیوستن به این تیم نمی داند. حال اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد چگونه است كه از اولین روز لیگ همین بازیكنان كه مادیات در نظرشان كم ارزش است تحمل یك یا دو ماه تاخیر در پرداخت دستمزدهایشان را ندارند.بدون كوچكترین ترید بازیكنانی كه به دو تیم پرسپولیس و استقلال می پیوندند از این موضوع آگاه هستند كه این دو باشگاه در حوزه مالی و پرداخت به موقع دستمزدها دچار مشكل هستند و به همین دلیل حالا كه این دو تیم را به سایر تیم های منظم لیگ در زمینه پرداخت ها ترجیح داده اند نباید عملكرد ضعیف خود را با تاخیر در پرداخت دستمزدها توجیه كنند.

نكته دیگری كه باید مد نظر داشت این است بازیكنان جدیدی كه این فصل به پرسپولیس پیوسته اند اغلب با بازی در تیم های ضعیف از لحاظ بنیه مالی عادت داشته اند. به عنوان مثال علی علیزاده و مهرزاد معدنچی چندین سال است كه در تیم فجر با آن امكانات مالی بسیار محدود بازی كرده اند و از قضا همواره بهترین بازیها را از خود ارائه داده اند اما حالا كه به پرسپولیس پیوسته اند افت فاحش فنی آنها را با مطرح كردن مشكلات مالی توجیه می كنند.

نكته قابل تامل دیگر، شرایط فنی و مالی حریفان پرسپولیس در این پنج هفته آغازین در لیگ برتر بوده است. باید پذیرفت تیم های فجر، شموشك، سایپا و شهید قندی هیچ یك مدعی كسب عنوان قهرمانی نیستند و چه بسا تنها برای بقا در لیگ برتر تلاش می كنند به همین دلیل كسب ۴ امتیاز از این ۴ تیم عملكردی بسیار ضعیف است چون پرسپولیس در دیدارهای آتی خود باید با تیمهای مدعی مواجه شود كه به طور حتم این تیم را بیش از ۵ حریف هفته های نخست لیگ آزار خواهند داد.به هر حال این واقعیت تلخ را باید پذیرفت كه پرسپولیس با این شیوه مدیریتی چه در سطح كلان و چه در سطح كادر فنی به بن بست رسیده است و تنها راه نجات از این بن بست، تحول در تمام عرصه های این باشگاه و اجرای سیستم مدیریتی جمعی و مدون به جای مدیریت فردگرا و یك جانبه است.پرسپولیس متعلق به مردم است و نباید برای راضی نگاه داشتن فلان بازیكن كه از دیرباز ارادت خاصی به كادر فنی داشته و یا مهیا كردن تمام شرایط برای نشستن فلان شخص روی نیمكت، با احساسات مردم بازی كرد.و سرانجام نباید با تداوم این روند بیمارگونه تماشاگران واقعی پرسپولیس را فراری داد و این تیم را به یك تیم معمولی و عادت كرده به شكست و ناكامی تبدیل كرد.

امیر بهادری نژاد