دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

چه رویایی از راه می‌رسد؟


چه رویایی از راه می‌رسد؟

شعبه‌های بانکی در سال ۲۰۱۲ چه شکلی خواهند داشت؟ آیا شلوغ‌تر از حال حاضر هستند و ازدحام مردم بیشتر است یا در آن زمان با بانک‌هایی خلوت‌تر مواجه خواهیم شد. این سوالی است که پاسخ …

شعبه‌های بانکی در سال ۲۰۱۲ چه شکلی خواهند داشت؟ آیا شلوغ‌تر از حال حاضر هستند و ازدحام مردم بیشتر است یا در آن زمان با بانک‌هایی خلوت‌تر مواجه خواهیم شد. این سوالی است که پاسخ آن خیلی مشکل نیست. تا آن زمان ما و فرزندانمان ۳ سال پیرتر شده‌ایم. با توجه به گرایش عمومی در جهان به سمت الکترونیکی شدن امور بانکی و الکترونیکی شدن پول و اوراق بهادار می‌توان انتظارات را پیش‌بینی کرد. وقتی وظایف شعب بانک‌ها تغییر کند، بدیهی است وظایف سازمانی و ستادی آن‌ها نیز باید تغییر کند. موسسه پژوهشی گارتنر بر این باور است که در چند سال آینده ۷۵ درصد از امور بانکداری خرد توسط فناوری‌های وب۲ انجام می‌شود. بر اساس یافته‌های پژوهشگران گارتنر و می‌توان پیش‌بینی کرد که موارد زیر رخ خواهند داد:

- ۹۵ درصد تراکنش‌های مربوط به قبوض آب، برق، گاز و تلفن، به طور غیرحضوری انجام می‌شود و مردم برای پرداخت قبض به شعبه‌های بانکی مراجعه نمی‌کنند.

- پرداخت حواله‌های بین بانکی (انتقال پول از حساب یک بانک به حساب بانک دیگر) الکترونیکی می‌شود و مردم به شعبه‌ها مراجعه نمی‌کنند. می‌توان انتظار داشت که این امور با استفاده از تلفن همراه یا اینترنت انجام می‌شود.

- چک رمزدار بین بانکی که امروزه بسیار متدوال است، حذف می‌شود .

- سامانه‌های واریز آنی و بسیاری از انتقالات بین بانکی به شکل الکترونیکی انجام می‌شود.

- چک‌پول‌ها و پدیده‌هایی مانند ایران چک و چک مسافرتی تقریبا حذف می‌شوند.

-مشتریان برای دریافت تسهیلات ابتدا به شعبه مراجعه نمی‌کنند و فقط برای دریافت و نهایی کردن عقود به شعبه‌ها می‌روند.

- انتقال پول از مردم به مردم، مردم به شرکت‌ها و شرکت‌ها به شرکت‌ها، الکترونیکی می‌شود و مردم به شعبه‌های بانکی مراجعه نمی‌کنند.

- مردم از موبایل برای کارهای بانکی خود استفاده می‌کنند و استفاده از اینترنت به این منظور کمتر می‌شود

- بیشتر خریدهای مردم با استفاده از کارت‌های اعتباری انجام و دریافت پول از خودپرداز کم می‌شود.

- بسیاری از وظایف شعبه‌ها و باجه‌ها به دستگاه‌های خودپرداز منتقل می‌شوند.

بنابراین می‌توان با اطمینان گفت که در آینده‌ای نزدیک دیگر لازم نیست مردم برای انجام امور مالی خود به بانک مراجعه کنند و بانک‌ها باید خلوت‌تر از حال شوند. در این حالت شعب بانک باید وسیله‌ای باشند برای ارایه مشاوره‌های مالی و ارایه انواع خدمات و محصولاتی که برای مشتریان خاص و عام در نظر گرفته شده‌اند. خوشبختانه در چند سال اخیر، سیستم بانکی ایران نیز در حال تغییر جدی است و مدیران ایرانی تلاش می‌کنند خود را برای آن زمان حاضر کنند، هر چند این فرایند دشواری‌ها و فراز و نشیب‌های خاص خود را داشته است. بدیهی است اگر این مسئله از هم‌اکنون جدی گرفته نشود، رقبا گوی سبقت را از ما خواهند ربود و زمانی فرا می‌رسد که فاصله بانک‌های ایرانی و خارجی از حد قابل جبران گذشته است. ارایه و نهایی کردن یک محصول مستلزم صرف زمان و وقت مناسب و برنامه‌ریزی دقیق است. حتی اگر بتوان محصولی را به طور آنی خریداری و راه‌اندازی کرد،) فرهنگ‌سازی و پذیرش آن در شعب بانک کاری طاقت‌فرسا و زمان‌بر است. از سوی دیگر باید به مردم نیز فرصت داد که با فرآیندهای مدرن بانکداری آشنا شوند و نمی‌توان از آن‌ها انتظار داشت که یک شبه خود را با شرایط جدید تطبیق دهند. در همین خصوص باید شکل ظاهری شعبه‌های بانکی نیز عوض شود و بانک‌ها در عمل به صورت دفاتر کار درآیند. مشتری را دیگر نمی‌توان ایستاده نگه داشت یا مانند مراجعه‌کننده یک آژانس هواپیمایی با او رفتار کرد. در آینده بسیار نزدیک و در تمام جهان، قسمت‌هایی از یک بانک که به امور سپرده‌ها مربوط است لاغر و قسمت تسهیلات و اعتبارات و خدمات فربه‌تر می‌شوند. ضروری است که بانک‌های وطنی چشم‌انداز متصور برای خود در دهه آینده را از هم‌اکنون ترسیم کنند و مقدمات تحقق آن را فراهم آورند. البته رسیدن به خط‌مشی‌های مذکور جز با همکاری همه دستگاه‌های متولی و به خصوص وزارت ارتباطات، شرکت ارتباطات زیرساخت و موسسات بزرگ دولتی و خصوصی مخابراتی و فعال در حوزه آی‌تی میسر نخواهد شد.