سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

مـوهـایـم کـو


مـوهـایـم کـو

طاسی سر در خانم های سالمند قابل پیشگیری است

بسیاری از خانم‌های سالمند از کم‌پشتی و نازک‌شدن موهایشان گله‌مندند. در این میان بعضی از زنان سالمند، تقریبا دچار طاسی سر می‌شوند که از نظر روحی ممکن است تاثیرات مخربی روی آنها بگذارد....

در مقابل زنان سالمندی که موهای پرپشتی دارند کمتر دچار حس از دست دادن زیبایی خود می‌شوند. درنتیجه حفظ مو در دوران سالمندی به‌خصوص برای زنان اهمیت زیادی دارد. این مطلب را بخوانید تا با عوامل ریزش مو در زنان سالمند آشنا شوید.

ریزش مو در سالمندان دلایل متفاوتی دارد که به ۲ بخش روحی و جسمی تقسیم می‌شوند: عامل مشکلات روحی در ریزش موی زنان سالمند بسیار مهم است تا جایی که بیش از ۴۰درصد موارد ریزش مو، عصبی ارزیابی می‌شوند. در این گروه، استرس بزرگ‌ترین دلیل ریزش مو است. به‌خصوص اینکه برخی از سالمندان عادت بدی دارند آنها وقتی دچار استرس می‌شوند موهای خود را به شدت چنگ می‌‌زنند. در مورد عوامل جسمی می‌توان به بیماری‌هایی که باعث ریزش مو می‌شوند و اثرات بعد از اعمال جراحی اشاره کرد. ریزش مو را می‌توان یک هشدار امنیتی نامید: تغییرات مخرب در هورمون‌های بدن همیشه با ریزش مو همراه می‌شود؛ استرس، نارسایی تیرویید و...

● بارداری دیرهنگام

اما دلایل دیگری هم در ریزش موی زنان سالمند موثر است: اولین مشکل جوامع صنعتی غرق ‌شدن زنان در محیط کاری و زندگی پراسترس شهری است. زنان در جوامع صنعتی بارداری را به تعویق می‌اندازند و به فکر ارتقای رتبه شغلی خود هستند و همین نکته باعث می‌شود به مرور تعادل هورمونی زنان کارمند از بین برود. به این ترتیب زنان در سنین بالا باردار می‌شوند و همین مساله یکی از عوامل ریشه‌ای ریزش مو در سنین کهنسالی است. چون متابولیسم بدن زنان امروز روند طبیعی خود را طی نمی‌کند و همین آنارشی هورمونی در نهایت به ریزش مو می‌انجامد. حال اگر فرد موردنظر علاوه بر بارداری در سنین بالا دچار نارسایی‌های تیروییدی باشد اثرات این مساله چند برابر می‌شود! در طول دوران بارداری هورمون زنانه بیشتر تولید می‌شود و درنهایت به رشد سریع موها می‌انجامد. پس از پایان دوره بارداری میزان تولید هورمون زنانه به شدت کاهش می‌یابد. به همین دلیل ریزش مو در زنان سالمند معمولا پس از آخرین بارداری به تدریج آغاز می‌شود و کم‌کم با کهولت سن سیر صعودی به خود می‌گیرد.

● استرس عصبی

مساله بعدی استرس زندگی روزمره است: تفاوتی نمی‌کند شما یک زن خانه‌دار باشید یا یک زن شاغل به هر حال در دنیای امروز زندگی پراسترسی دارید و مجبورید با انبوهی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی مواجه شوید.

استرس بالا هم یکی از عوامل به هم‌خوردن بالانس هورمون‌‌های زنانه است. از طرف دیگر تغذیه زنان امروز به شدت مساله‌دار است و غذاهای بی‌ارزش جای غذاهای مفید و سبزیجات را گرفته. جالب است که خانم‌ها معمولا تغذیه را در ریزش مو موثر نمی‌دانند در حالی که به قول معروف «شما همان چیزی هستید که می‌خورید!» یعنی نحوه تغذیه و زندگی روزمره ماست که وضعیت بدنی ما را مشخص می‌کند و این وضعیت در صورت ورود به منطقه بحرانی با ریزش مو اعلام خطر می‌کند! در واقع تمام این عوامل فیزیکی و روحی در ریزش مو چه در پایان دوره میانسالی و چه در دوره کهنسالی اثرگذار هستند.

● رژیم‌های سخت

اما مشکل فقط تغذیه نامناسب یا استرس نیست: بخش بزرگی از زنان امروز در سنین میانسالی و نزدیک به کهنسالی برای فرار از عوارض چاقی، رژیم‌های سخت و غیراصولی می‌گیرند و به این‌ترتیب بیشتر به افزایش سرعت روند ریزش موی خود کمک می‌کنند!‌ در اینکه رژیم‌های غذایی اصولی در حفظ بالانس قند، چربی و کلسترول خون افراد مسن مفیدند شکی نیست اما بیشتر خانم‌ها از روش‌های غیراصولی برای لاغری و تناسب اندام استفاده می‌کنند و اولین پیامد منفی این حرکت اشتباه، ریزش موست!

و آخرین عامل مهم، عوارض جانبی داروهای دوره یائسگی است که برای اکثر خانم‌ها تجویز می‌شود مانند قرص‌های HRT که حاوی هورمون پروژسترون است و از سال ۱۹۶۰ مشخص شده اولین عارضه جانبی استفاده از این قرص‌ها، ریزش موی خانم‌های سالمند است! البته همه خانم‌ها نسبت به این قرص‌ها با ریزش مو واکنش نشان نمی‌دهند ولی اگر شما هم از آن دسته زنانی هستید که دچار ریزش موی سر هستید و از قرص HRT هم استفاده می‌کنید حتما با پزشکتان مشورت کنید.

منبع:medicinent.com