چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

استفاده از Demand Dial Routing در ویندوز ۲۰۰۰ سرور


استفاده از Demand Dial Routing در ویندوز ۲۰۰۰ سرور

گرچه سیستم عامل های سرور و از جمله سیستم عامل ویندوز ۲۰۰۰ سرور امروزه در اكثر سازمان ها به عنوان یك سرویس دهنده قوی برای بانك های اطلا عاتی و برنامه های كاربردی مورد استفاده قرار می گیرند, با به كاربردن سرویس RRAS و استفاده از چند اینترفیس می توان آن را به عنوان روتر یا مسیریاب هم به كار گرفت

گرچه سیستم‌عامل‌های سرور و از جمله سیستم‌عامل ویندوز ۲۰۰۰ سرور امروزه در اكثر سازمان‌ها به عنوان یك سرویس‌دهنده قوی برای بانك‌های اطلا‌عاتی و برنامه‌های كاربردی مورد استفاده قرار می‌گیرند، با به كاربردن سرویس RRAS و استفاده از چند اینترفیس می‌توان آن را به عنوان روتر یا مسیریاب هم به كار گرفت.

این قابلیت ویندوز ۲۰۰۰ سرور مخصوصاً راه را برای استفاده از خطوط تلفن معمولی جهت ارتباط دادن چند شبكه LAN در نقاط مختلف هموار می‌سازد. در این نوشتار سعی شده‌است قابلیت‌های ویندوز ۲۰۰۰ سرور جهت تبدیل شدن به یك روتر با استفاده از تكنیك Demand Dial Routing مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

سرویس Routing and Remote Access Service) RRAS) یكی از سرویس‌های مهم در ویندوز ۲۰۰۰ سرور است كه می‌تواند دو وظیفه اصلی را روی كامپیوتری كه فعال می‌شود انجام دهد كه بسته به نیاز، هر یك از این دو سرویس می‌تواند فعال یا غیرفعال باشد. این وظایف عبارتند از:

▪ Remote Access Service یا سرویس جوابگویی به تماس‌های تلفنی و ارتباطات Virtual Private Network) VPN) كه بیشتر در ISPها و یا مراكزی مورد استفاده واقع می‌شود كه ارتباط تلفنی را با اینترنت و یا اینترنت فراهم می‌كنند.

▪ سرویس Routing كه وظیفه برقراری، حفظ و پایان دادن ارتباطات و نیز مسیریابی بین شبكه‌های متصل به این كامپیوتر را برعهده دارد. بحث اصلی این نوشتار بیشتر بر این سرویس ویندوز سرور ۲۰۰۰ نسخه (Advanced Server) و در شبكه‌های با پروتكل TCP/IP خواهد بود. Routing Service برای برقراری ارتباطات شبكه‌های مرتبط به هم از طریق خطوط تلفن شهری از تكنیكی به نام Demand Dial Routing استفاده می‌كند و عملا‌ با این روش كامپیوتر به روتری تبدیل می‌شود كه بین شبكه‌های متصل به آن مسیریابی انجام‌می‌دهد، در صورت نیاز به برقراری ارتباط با شبكه مقصد شماره‌گیری می‌كند و به شماره‌گیرهایی نیز كه از طریق روتر راه‌دور (كه آن هم كامپیوتری شبیه همین كامپیوتر است) پاسخ می‌دهد و پس از برقراری ارتباط بسته‌های اطلا‌عاتی را روی خطوط ارتباطی مسیردهی می‌كند.

● سرویس مسیریابی

همان‌طور كه اشاره شد سرویس روتینگ جزئی از سرویس RRAS است و برای مسیریابی بین شبكه‌های WAN وLAN مورد استفاده قرار می‌گیرد و از اكثر پروتكل‌های مسیریابی معمول مثل RIP و Static Route و ... پشتیبانی می‌كند. ساده‌ترین طرحی كه می‌توان برای كاربرد این سرویس در ویندوز ۲۰۰۰ مورد استفاده قرار داد، برقراری ارتباط بین دو شبكه LAN است.

در این روش ارتباط بین دو كامپیوتر ویندوز۲۰۰۰ (و در نتیجه ارتباط بین دو LAN) از طریق یك شبكه PSTN یا ISDN با شماره‌گیری معمولی است كه امروزه تقریباً در همه جا در دسترس است و جهت استفاده از آن‌ها در سرویس RRAS از روشی به نام Demand -Dial Routing استفاده می‌شود كه در ادامه به نحوه استفاده و پیكربندی آن در شبكه‌های با پروتكل TCP/IP می‌پردازیم.

● موارد استفاده Demand Dial Routing

مفهوم on-demand یا ارتباط براساس تقاضا در مقابل مفهوم Persistant یا ارتباط همیشگی به كار می‌رود و به این معناست كه ارتباط بین دو سرور كه سرویس RRAS روی آن نصب شده و ویژگی on-demand روی آن‌ها فعال شده است، براساس نیاز برقرار شود و در صورت عدم نیاز، قطع شود. خطوط PSTN) Dial-up یا ISDN) ماهیتاً حالت قطع یا وصل دارند و برخلا‌ف خطوط دیجیتال معمولی (E۱ یا T۱) كه شارژ ثابت دارند، هزینه شارژشان متناسب با مدت زمان وصل بودنشان است. بنابراین تكنیك on-demand یا Demand Dial دقیقا متناسب با وضعیت این‌گونه خطوط پیاده‌سازی شده است و ارتباطات شبكه‌ای از این نوع به صورت خودكار و در صورت نیاز و وجود ترافیك برقرار می‌شود و در صورت عدم ترافیك قطع می‌گردد.

ارتباطات on-demand روی سرویس RRAS به دو صورت دو‌طرفه و یك‌طرفه است. در حالت یك‌طرفه یك سرور RRAS به عنوان calling router و سرور دیگر به عنوان answering router فعالیت می‌كند و فقط سرور callingrouter می‌تواند اقدام به شروع و برقراری ارتباط نماید و answering router فقط می‌تواند به تماس گرفته شده پاسخ دهد تا ارتباط بین دو سرور به‌طور كامل برقرار شود.

در حالت ارتباط دوطرفه كه در ادامه بحث و بررسی بیشتری روی آن خواهیم داشت، ارتباط به صورت دوطرفه است. به این معنی كه هر كدام از سرورهای موجود در دو طرف ارتباط می‌توانند هم به صورت calling router و هم به صورت answering router عمل نمایند. از این‌رو باید هر دو سرور طوری تنظیم شوند كه هم در مواقع نیاز تماس برقراركنند و هم به تماس‌های گرفته شده از سرور مقابل پاسخ دهند. دراین حالت به محض این‌كه یك سرور نیاز به ارسال اطلا‌عات به سمت سرور مقابل احساس نماید، اقدام به شماره‌گیری و برقراری ارتباط می‌نماید و در صورت عدم وجود ترافیك بین دو سرور نیز هر یك از دو سرور می‌توانند ارتباط را قطع نمایند. برای برقراری ارتباط دو طرفه بین دو سرور باید شرایط ذیل تأمین شود:

▪ هر دو سرور به عنوان روتر LAN و WAN پیكربندی و تنظیم شوند.

▪ حساب‌های كاربری روی هر دو سرور تعریف شوند تا اعتبارسنجی و تصدیق هویت سرور calling router توسط سرورanswering router امكان‌پذیرشود.

▪ اینترفیس همنام با حساب كاربری كه سرور تماس‌گیرنده از آن استفاده می‌كند، باید روی هر دو سرور تنظیم و پیكربندی شود. این تنظیمات شامل شماره تلفن سرور جواب‌دهنده به تماس و حساب كاربری جهت اعتبارسنجی و تصدیق هویت است.

● یك مثال

در این قسمت یك مثال از یك ارتباط دو طرفه Demand Dial را مورد بررسی قرار می‌دهیم و جزئیات پیكربندی سرورها را با آن دنبال می‌كنیم. همان‌طور كه در شكل سه مشخص است:

Site۱ دارای یك كامپیوتر ویندوز ۲۰۰۰ سرور است كه به عنوان روتر، مطابق شرایطی كه در قسمت قبل به آن اشاره شد، تنظیم شده است (از این به بعد در ادامه مثال این سرور را به عنوان Router۱ می‌شناسیم). همه كامپیوترهای این سایت به آدرس ۰.۱.۱۶.۱۷۲ با ماسك شبكه ۰.۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵ متصلند. Router۱ یك مودم دارد كه به پورت com۱ آن متصل است و شماره تلفن آن ۷۲۴۰۰۰۵ می‌باشد.

Site۲ نیز مانند Site۱ دارای یك سرور (از این به بعد در ادامه مثال این سرور را به عنوان Router۱ می‌شناسیم) و یك مودم متصل به پورت com۱ و با شماره‌های تلفن ۸۲۴۲۴۲۵ می‌باشد و آدرس شبكه‌ آن ۰.۲.۱۶.۱۷۲ با ماسك شبكه ۰.۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵ است.

نكته قابل توجه این است كه قبل از شروع پیكربندی چنانچه سرویس Demand Dial روی سرورها فعال نباشد، باید با استفاده از حساب كاربری Administrator وارد كنسول مدیریتی سرویس RRAS (روی هر دو سرور) بشویم و آن را مطابق شكل چهار فعال نماییم تا بدین‌وسیله دو سرور را برای عملیات Routing آماده نماییم.

با كلیك راست روی نام سرور و انتخاب Properties، گزینه Router را هم علا‌مت می‌زنیم و گزینه LAN and demand -dial routing را نیز ایجاد ‌می‌نماییم.

همچنین ابتدا باید مد Routing را روی حداقل یكی از پورت‌های نصب شده روی سرورها فعال نماییم كه برای این‌كار مطابق شكل پنج روی گزینه Prots كلیك راست می‌نماییم و پس از انتخاب گزینه properties مودم موردنظر را انتخاب می‌كنیم و با انتخاب دكمه configure گزینه demand-dial routing را علا‌مت می‌زنیم.

برای پیكربندی سرورها در ادامه باید مراحل ذیل را با استفاده از حساب كاربری Administrator انجام دهیم:

● ایجاد یك اینترفیس Demand Dial

برای این‌كار كنسول مدیریتی RRAS را باز می‌كنیم و تحت نام سرور موردنظر روی گزینه Routing Interface كلیك راست می‌كنیم. گزینه new demand dial interface را انتخاب می‌نماییم و دستورات ویزارد موردنظر را دنبال‌می‌كنیم. هنگام اجرای این ویزارد باید اطلا‌عات زیر را برای Router۱ اطلا‌عات وارد كنیم:

Interface name: DD-Site۲

Equipment: Modem on COM۱

Phone number:۸۲۴۲۴۲۵

Protocols: TCP/IP

Authentication credentials: DD-Site ۱ with a password