دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

محرم، سرآغاز فصل ایثار و شهادت


محرم، سرآغاز فصل ایثار و شهادت

جان به قربان تو ای رهبر آزادی و عشق
که روانت سر تسلیم نیاورد فرود
زان فداکاری مردانه و جانبازی پاک
جاودان بر تو و بر عشق و وفای تو درود
این روزها بار دیگر با فرا رسیدن محرم، عطر …

جان به قربان تو ای رهبر آزادی و عشق

که روانت سر تسلیم نیاورد فرود

زان فداکاری مردانه و جانبازی پاک

جاودان بر تو و بر عشق و وفای تو درود

این روزها بار دیگر با فرا رسیدن محرم، عطر و بوی شهادت و ایثار در کوچه های شهرمان پیچیده است. بیرق های عزا یکی پس از دیگری برافراشته می شوند و فضای ایران اسلامی پر از حزن و غم و اندوه می شود.

مادران لباس های سیاه فرزندانشان را بیرون آورده و آن ها را برای پوشیدن فرزندان دلبندشان مهیا می کنند تا از کودکی با عشق به مولایشان امام حسین (ع) نشو و نما کنند.

دسته های عزاداری کم کم برای حضور در خیابان های شهر آماده می شوند و جوانان و نوجوانانی که هر سال در هیئت های عزاداری حضور می یابند، زنجیرهایشان را برای حضوری عاشقانه مهیا می کنند.

مجالس عزاداری سرور و سالار شهیدان ابا عبد ا... الحسین (ع) در مساجد، حسینیه ها و منازل برپا و عزاداران در عزای آن حضرت اشک ماتم از دیدگان خود می ریزند و نوحه خوانان نیز در این ایام با خواندن نوحه هایی جان سوز بر آنند تا به وظیفه خود در این زمینه به خوبی عمل کنند.

اما آن چه در این میان اهمیت زیادی دارد و این روزها توسط مسئولان، روحانیون، مراجع تقلید و... خاطر نشان می شود، انجام عزاداری به شیوه سنتی که از قدیم الایام مرسوم بوده است، می باشد.متاسفانه در سال های گذشته در بعضی از موارد مشاهده شده است که از آهنگ ها و ابزار موسیقی که هیچ ارتباطی با عزاداری ندارد و همچنین نوحه هایی که باعث ایجاد انحراف می شود، در بعضی از هیئت های عزاداری استفاده شده است که این همان تحریفی است که استاد شهید مرتضی مطهری در سخنرانی های متعدد خود به بیان زوایای مختلف آن پرداخته است.وی معتقد است: این قضیه باید همان طوری که بوده است بدون کم و زیاد بیان شود و اگر کوچک ترین دخل و تصرفی از طرف ما در این حادثه صورت گیرد، حادثه را منحرف می کند و به جای این که ما از این حادثه استفاده کنیم، قطعا ضرر خواهیم کرد.

حجت الاسلام ماندگاری نیز در خصوص استفاده از آهنگ های مختلف برای جذب جوانان در عزاداری ها می گوید: بعضی برای این که مشهور شوند از آهنگی استفاده می کنند که جدید باشد و با بقیه آهنگ ها تفاوت اساسی داشته باشد، که این کار را تایید نمی کنم، این ها راه جذب جوانان را به این امر، اشتباه گرفته اند.

می خواهند جوان را جذب کنند بنابراین از آهنگ هایی استفاده می کنند که جوان ها دوست دارند ولی غافل از این که وقتی جوان می آید و آن آهنگ را با شعری متفاوت می شنود، با خودش می گوید: این ها که خودشان این کاره اند.

بعضی از مواقع به جای این که مجالس عزاداری محرم باعث ایجاد آگاهی و تعقل شود با نوحه هایی که بعضی از نوحه خوانان می خوانند، تنها به مجالس گریه و طرح مسائل غیر عقلانی تبدیل می شود که باید از این مورد جلوگیری کرد.

حجت الاسلام مبلغی هم با بیان این که سیره ائمه اطهار مبتنی بر زیبایی است و نشانی از نقص ها و کمبودها و زشتی ها در فعل و قول آن ها به هیچ وجه دیده نمی شود، گفت: هیچ راهی و هیچ اقدامی در معرفی اهل بیت بهتر از شمردن خصایل و خوبی های آنان نیست یعنی برای ایجاد جاذبه و جلب مخاطبین نیازی نداریم که بر آن چه هست چیزی بیفزاییم بلکه ما فقط باید آن چه را که به واقع بوده است، به درستی بیان کنیم و این بزرگ ترین تبلیغ برای آن بزرگان است.

قلب واقعیت، خدمت به ائمه محسوب نمی شود و جذابیتی را برنمی انگیزد و حتی باید گفت این کار نوعی خیانت به آن هاست و باعث دافعه و ایجاد حجاب برای جویندگان حقیقت می شود.

بنابراین نسبت به قیام امام حسین (ع) به چهار نکته باید توجه داشت:

۱) وقایع را آن چنان که هست، عرضه کنیم نه این که بخشی از مسائل را مطرح و از بیان سایر مسائل چشم بپوشیم. نباید نظرات خود را با سانسور برخی مطالب به شنونده تحمیل کنیم.

۲) بر آن چه هست نباید چیزی بیفزاییم زیرا این افزودنی ها فعل ماست و فعل ما علاوه بر آن که دروغ است به اصل واقعه هم آسیب می رساند و آن را از شفافیت و زیبایی اولیه ساقط می کند.

۳) ضمن وفاداری به تاریخ باید از تحلیل غلط آن هم بپرهیزیم یعنی تنها ارائه واقعیت شرط نیست درست هم یکی از ارکان ما خواهد بود.

۴) برای تشریح قیام امام حسین (ع) تنها بر قلب احساس تکیه نکنیم بلکه از عقل هم کمک بگیریم و در فکر اقناع عقل هم باشیم.