سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

دانش آموزان تکالیف خود را چگونه انجام دهند؟!


دانش آموزان تکالیف خود را چگونه انجام دهند؟!

زمان انجام تکالیف بچه ها در اغلب خانواه ها پرتنش و استرس زا است.به نوشته «نیوزویک»، بررسی ها نشان داده، تقریبا نیمی از والدینی که بچه مدرسه ای دارند( به خصوص کودکانی که در سال های …

زمان انجام تکالیف بچه ها در اغلب خانواه ها پرتنش و استرس زا است.به نوشته «نیوزویک»، بررسی ها نشان داده، تقریبا نیمی از والدینی که بچه مدرسه ای دارند( به خصوص کودکانی که در سال های آغاز تحصیل قرار دارند) می گویند، انجام دادن تکالیف به جر و بحث، جیغ زدن و اشک ریختن منجر می شود. یک سوم والدین نیز قبول دارند که تکالیف باعث اضطراب و تشویش مکرر فرزندان می شود. اگرچه بحث نقش تکالیف بر پیشرفت در مقاطع پایین کمی بحث انگیز است اما محققان معتقدند که تکالیف به اندازه لازم برای کسب مهارت های تحصیلی و زندگی اجتماعی از جمله سازمان دهی، حل مشکلات، انگیزه های درونی، تمرکز، حافظه، تعیین هدف به کودک کمک خواهد کرد.

اما محول کردن انجام چه میزان تکالیف به دانش آموز درست است؟ محققان آمریکایی پس از بررسی می گویند که «تکلیف زیاد، لزوما بهتر نمی باشد» به خصوص در مورد دانش آموزان کوچک تر آن ها معتقدند که انجام تکالیف ۱۰ دقیقه ای برای هر سطح تحصیلی برای یادگیری مطلوب است. با رسیدن به مقطع راهنمایی و دبیرستان، مقدار تکالیف بر حسب درس متغیر خواهد بود. برای آسان کردن زمان تکالیف برای خود و فرزندان تان به چند نکته ذیل توجه کنید:

۱) به انتظارات معلم پی ببرید؛اگر از خط مشی تکالیف هر معلمی آگاهی پیدا کنید از همان ابتدا می توانید کودک را برای انجام تکالیف راهنمایی کنید. مدت زمان میانگین انجام دادن تکالیف هر شب را به دست بیاورید. این اطلاعات به دست آمده به شما کمک خواهد کرد تا بفهمید آیا فرزند شما بیش از حد تکلیف دارد، طفره می رود، ناتوانی درسی دارد و یا این که مهارت های درسی ندارد. پس با فرزند خود صحبتی داشته باشید تا او بفهمد که اگرچه از انتظاراتی که معلم از او دارد آگاهی دارید اما از او نیز حمایت می کنید.

۲) تلاش او را تشویق کنید؛کودکان باید به اهمیت کار سخت و تلاش کردن پی ببرند. انجام دادن تکالیف فرصت خوبی برای استحکام بخشیدن پشتکار فرزندان برای والدین است. برای این که آن ها قدر تلاش را بدانند باید تاکید کنید که «شروع کردن یک کار کافی نیست، پایان بردن کار مهم است.»

۳) نقش راهنما را داشته باشید؛ به او بفهمانید تکلیف برعهده اوست و نه شما؛تنها در موقع نیاز به او کمک کنید و از نشستن مداوم کنار او به هنگام انجام دادن تکالیف خودداری کنید.

اگر او با مشکل برخورد، با توضیح دادن گام به گام نمونه مشابه به او کمک کنید و سپس از او بخواهید که مسئله درسی را حل کند. پس از هر مرحله از او بخواهید مسئله ای را که دارد حل می کند به شما نشان دهد تا مطمئن شوید که درس را درست فهمیده است.برای مستقل بار آوردن او به هنگام انجام دادن تکالیف می توانید هفته اول از او بخواهید مسئله اول را خودش حل کند تا مسئله دوم را با هم حل کنید. هفته دوم از او بخواهید قسمت اول تکلیف را انجام دهد تا در قسمت دوم به او کمک کنید. هفته سوم از او بخواهید مسئله ردیف اول را حل کند تا در ردیف دوم به او کمک کنید... از این طریق به او کمک می کنید تا کم کم مستقل شود.هدف شما کنترل اوست و نه انجام دادن تکالیف.

۴) انجام تکلیف را یک ضرورت یادگیری بدانید و نه یک انتخاب؛از روز اول شروع سال تحصیلی، برخورد محکم و جدی درخصوص انجام دادن تکلیف اعمال کنید. او باید بداند انجام دادن تکلیف مدرسه اولویت دارد.

۵) برنامه هفتگی ایجاد کنید؛تخته سفید و سیاه را در مکان مناسب قرار دهید و با کمک او روزهای هفته را روی آن بنویسید و از او بخواهید برای هر روز تکالیف مربوط را بنویسد. به عنوان مثال شنبه: املاء یک شنبه: انشاء... برای دانش آموزان کلاس اولی که هنوز خواندن و نوشتن را نیاموخته اند می توانید از عکس استفاده کنید. هدف نهایی این است که دانش آموز به تنهایی و بدون نیاز به یادآوری شما، از تکلیف روزانه خود آگاه باشد.

۶) مکان انجام دادن تکلیف را با همکاری خود او مشخص کنید؛ در مکان تعیین شده، وسایل لازم درسی قرار دهید. هرچه سن دانش آموز پایین تر باشد، سعی کنید بیشتر در دید شما قرار گیرد.

۷) برنامه روزانه تعیین کنید؛بهترین زمان انجام دادن تکالیف مناسب فرزند خود را که شاید پس از مدرسه، قبل از شام، بعد از شام باشد تعیین کنید. زمان تعیین شده با نظر او، احتمال درگیری ها را کاهش خواهد داد. بیشتر دانش آموزان پس از مدرسه نیاز به استراحت دارند در حالی که دیگران ترجیح می دهند همان موقع تکالیف را انجام دهند.

۸) مهارت های تحصیلی را به او بیاموزید؛یکی از علت های درگیری های مربوط به انجام دادن تکالیف نشناختن مهارت های لازم درسی توسط دانش آموز است. چند مهارت لازم درسی مفید عبارتند از:

ـ به او کمک کنید تا طبق اولویت های درسی فهرستی تهیه کند و پس از انجام دادن هر کدام آن را خط بزند.

ـ از او بخواهید سخت ترین مشق را که نیاز به تمرکز و وقت بیشتری دارد در نوبت اول انجام دهد.

ـ برای این که به زمان اهمیت دهد ساعت زنگ دار در اختیار او قرار دهید و از او بخواهید ساعت را بر حسب زمانی که می تواند تکلیف انجام دهد کوک کند.

ـ به او یاد دهید بلافاصله پس از اتمام تکالیف، کتاب و دفتر مورد نظر را در کیف مدرسه بگذارد.

مترجم: علیرضا