پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

حمایت کلید واژه دلبستگی


حمایت کلید واژه دلبستگی

توجه به ۵ نیاز اساسی انسان یعنی نیاز به بقا, عشق و تعلق, قدرت و آزادی و سرگرمی کلید اساسی رسیدن به شادکامی و موفقیت در زندگی است و به تاخیر افتادن این نیازها باعث ایجاد تلخ کامی و سرخوردگی در زندگی می شود

توجه به ۵ نیاز اساسی انسان یعنی نیاز به بقا، عشق و تعلق، قدرت و آزادی و سرگرمی کلید اساسی رسیدن به شادکامی و موفقیت در زندگی است و به تاخیر افتادن این نیازها باعث ایجاد تلخ کامی و سرخوردگی در زندگی می شود. در واقع انسان روز خود را برای برآورده کردن حداقل یکی از نیازهایش آغاز می کند و موتور محرکه زندگی اش بر این اساس حرکت می کند. حال باید دانست که در زندگی مشترک نیز زوجی موفق هستند که تمام تلاش خود را برای رفع نیازهای همسرشان در چارچوب ازدواج انجام دهند.

در واقع زوجی موفق ترند که بتوانند بهتر نیازهای یکدیگر را پوشش دهند و انتظارات یکدیگر را برآورند. سوالی که در این جا مطرح می شود این است که چگونه می توان به نیازهای خود پاسخ گفت و در عین حال پاسخگوی نیازهای همسر بود؟

این سوال کلیدی و بسیار مهم، یکی از رموز زندگی مشترک موفق و پایدار است. ما در پیرامون خود افراد زیادی را دیده ایم که با انتخاب درست و آگاهانه به زندگی مشترک پا گذاشته اند و با درایت و تیزهوشی توانسته اند زندگی شادی را تجربه کنند. واقعیت این است که موفقیت در بسیاری از خانواده های شادکام و سعادتمند براساس تجربه شخصی، درایت و تیزهوشی، مسئولیت پذیری و تعهد و البته پشتکار و انگیزه شکل می گیرد.

از همین روست که گاه از زبان اطرافیانمان که زندگی چندان سعادتمندانه ای ندارند می شنویم که «هر کاری برای دوام و خوشبختی خانواده ام می توانستم، انجام داده ام، اما هرگز طعم زندگی مشترک موفق را نچشیده ام» واقعیت این است که بسیاری از مردم رسیدن به شادکامی و موفقیت در زندگی مشترک را تصادفی یا به اصطلاح عوام شانس می پندارند و یا براساس تجربیات دیگران زندگی خود را شکل می دهند، در صورتی که این تصور نادرست است. همه ما مسئول موفقیت و ناکامی در زندگی مشترک خود هستیم و اگر می خواهیم زندگی بهتری داشته باشیم باید اول از خودمان شروع کنیم، تلاش صفحه خانواده و سلامت در شناسایی مولفه های خانواده سالم این است که این پندار را از ذهن مردم پاک کند و راه های رسیدن به شادکامی و سعادت در زندگی مشترک را به خوانندگان نشان دهد. در ادامه سلسله مباحث مربوط به سلامت روان این بار می خواهیم شما را با یکی از موثرترین عادت هایی که می تواند رابطه شما را با همسرتان به سرعت بهبود بخشد، آشنا کنیم.

حمایت در واقع یکی از اولین نیازهای اساسی انسان است که بلافاصله پس از تولد آن را تجربه می کند. جنینی که در رحم مادر است، در واقع تا زمان تولد تحت حمایت مستقیم مادر قرار دارد و پس از تولد و به کار گرفتن حواس خود دچار ناراحتی و آشوبی می شود که بلافاصله با در آغوش گرفتن مادر احساس حمایت می کند و ناراحتی اش برطرف می شود. او از سوی مادر بار دیگر مورد حمایت قرار می گیرد و شرایط جدید را می پذیرد.

به این ترتیب انسان از بدو تولد دوست دارد تحت حمایت قرار بگیرد و در سایه حمایت احساس امنیت و آرامش می کند. دکتر علی پژوهنده دکترای روان شناسی تربیتی با ذکر این مقدمه ادامه می دهد طبق نظریه «دلبستگی» متعلق به «جان بالبی» و «مری این ورث» حمایت یکی از کلیدی ترین واژه ها در مقوله دلبستگی است، انسان ها برای پاسخگویی به یک یا چند نیاز اساسی خود ازدواج می کنند و در واقع از یک نفر دیگر برای برآورده شدن نیازهایشان کمک می گیرند و در عین حال به نیازهای او نیز پاسخ می دهند ممکن است موضوع کمی پیچیده به نظر برسد اما اگر بدانید برآوردن نیازهای همسر در واقع پاسخ گویی به نیازهای خود ماست و راهکارهای آن نیز بسیار ساده و واضح و شفاف است، قطعا می توانید حمایت را در چارچوب روابط خود با همسرتان بپرورانید. واقعیت این است که زن و شوهر باید در زندگی مشترک همانند ۲ کوهنورد رفتار کنند که یکی جلوتر می رود و مسیر را باز می کند و سپس به همکارش کمک می کند تا بالا بیاید. بنابراین حمایت زوجین از یکدیگر برای برآوردن نیازهایشان در واقع برآورده کردن غیرمستقیم نیازهای خودشان است.

زوجین باید تلاش کنند اول نیازهای واقعی خود را شناسایی کنند سپس نیازهای همسر خود را بشناسند و برای برآورده کردن آن بکوشند.

در واقع حمایت یعنی توجه به نیازهای همسر و برآورده کردن آن ها به طور مثال هر فردی نیاز به آزادی دارد. زوجین باید حق یکدیگر را در آزاد بودن، انجام فعالیت های آزادانه و اتخاذ تصمیم گیری های فردی برای امور شخصی به رسمیت بشناسند.

بعضی به نادرست تصور می کنند در ازدواج آزادی از زن و شوهر سلب می شود زیرا آن ها حق ندارند پس از ازدواج کارهای خود را فردی یا شخصی قلمداد کنند. در صورتی که چنین نیست زوجین باید به یکدیگر اجازه دهند آزادی عمل، فکر و رفتار داشته باشند و به هم اجازه دهند آزادانه رفتار کنند.

ابتدا باید نیاز به آزادی در همسر را شناسایی کرد و سپس براساس آن گام برداشت. در چنین فضایی زوجین با شناخت کامل نسبت به نیازهای یکدیگر می توانند رفتارهای حمایتی مناسبی داشته باشند به طور مثال می توانند برای هم بلیت استخر یا هر ورزش دیگری خریداری کنند در مورد نیاز به سرگرمی نیز به همین ترتیب است.

زوجین باید تلاش کنند تا زمینه سرگرمی و تفریح همسرشان را فراهم کنند تا زندگی از حالت کسالت و یک نواختی خارج شود. حمایت، برای برآورده شدن نیاز همسر به تفریح و سرگرمی در واقع کمک به ارضای نیازهای خود به شیوه های خلاقانه است.

در بسیاری از موارد سکوت درباره چنین موضوعاتی، نارضایتی را می رساند. می توان با ابراز علاقه و بیان خوشحالی و رضایت از فراهم شدن زمینه سرگرمی همسر، صمیمیت و همدلی را در فضای خانواده جاری کرد. حتی در مواردی که تفریح و علاقه زن و شوهر متفاوت است و نمی توانند به طور مشترک از کاری لذت ببرند، باید به علاقه هم احترام بگذارند و نیاز خود را برطرف کنند.

این روان شناس و مشاور درباره نیاز به عشق و رابطه توضیح می دهد، برخلاف تصور بسیاری از زوج های جوان این نیاز به تمام ارتباطات انسانی ما تسری پیدا می کند و پس از ازدواج تمامی نیاز ما به عشق و تعلق در چارچوب خانواده خلاصه نمی شود.

وقتی می گوییم حمایت از نیاز به عشق و رابطه یعنی زوجین به هم اجازه دهند طرف مقابل با خانواده خود، دوستان و اطرافیان رابطه داشته باشد و نسبت به آن ها محبت بورزد. خوب است بدانید دوستان یکی از ۳ عامل اساسی رضایت مندی در زندگی در کنار خانواده و دارایی ها هستند. بنابراین حمایت از ارتباطات همسر با افرادی که دوست دارد اعم از خانواده و دوستان به شادکامی و سعادتمندی زندگی مشترک کمک شایانی می کند. متاسفانه بسیاری از زوجین تصور می کنند که پس از ازدواج باید ارتباطات خود با دوستان و خانواده را به حداقل برسانند تا زندگی موفقی داشته باشند و از سوی دیگر برخی تفریط می کنند و خانواده را پای دوستان می ریزند.

دکتر پژوهنده ادامه تحصیل بسیاری از خانم های خانه دار را حمایت نیاز آن ها به پیشرفت توسط همسرشان ارزیابی می کند و می گوید زوجین باید به هم اجازه رشد و پیشرفت دهند تا نیاز آن ها به قدرت برآورده شود. توجه به این نیاز به احساس ارزشمندی، لیاقت و افزایش انگیزه در زندگی منجر می شود. در نهایت نیاز به بقا قرار دارد که یکی از بنیادی ترین نیازهای انسان است که نیازهای جسمی، امنیت، سلامت، نیازهای مالی و جنسی زیرمجموعه آن است. حمایت از خستگی ها، دردها، آزردگی ها و حساسیت های همسر در واقع نوعی حمایت جسمی است که در این زمینه نیز بسیاری از زوجین فقط به نیازهای خود فکر می کنند و بدون توجه به نیاز همسر تلاش می کنند یکطرفه اقدام کنند. در صورتی که برآورده شدن نیاز جسمی همسر در واقع کمک به خود آن هاست.

عظیمی مروی