سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
هفت گانه ی محبت
چند گفتگو در محیط چت و چند کامنت خصوصی در پست قبل باعث شد این پست رو به چند تذکر اختصاص بدم. البته هرکدام از این تذکرها خودش موضوع چندین مقاله می تواند باشد؛ اما چون بنای اطناب ندارم مختصر مینویسم. پس به قول طلبهها، هُنا مَسائلُ:
● حقیقت محبت و عشق
گفتیم هر حبّی ریشه در شناخت کمالات محبوب دارد و چون انسان فطرتاً به زیباییها گرایش دارد کمال و جمال محبوب، او را به خود جذب میکند و «پیوندی قلبی» را سبب میشود که آن را محبّت مینامیم. پس محبّت عبارت است از علقهی قلبی انسان با موجودی که او را صاحب کمالی تشخیص داده است. حال تفاوتی نمیکند که آن موجود کیست یا چیست و فرقی هم نمیکند که آن موجود واقعاً دارای آن کمال باشد یا اینکه انسان بهدلیل بعضی عوامل گرفتار توهّم و اشتباه در تشخیص شده باشد؛ مهم، آن پیوند و علقهی قلبی بین انسان و آن موجود است که از آن به «دلبستگی» نیز تعبیر میکنیم.
عشق هم همان محبّت است اما در مرتبهی شدیدتر آن. توضیح اینکه هرچه شناخت محبّ از محبوب بیشتر میشود، میزان آن دلبستگی نیز بیشتر میشود و انسان به آن موجود تعلّقِ خاطر بیشتری پیدا میکند. به این محبّت شدید، عشق میگوییم. در تعابیر قرآنی و روایی واژهی عشق کاربرد چندانی ندارد؛ اما کراراً برای رساندن مفهوم عشق از تعبیر «محبّت شدید» یاد شده است.
● قلب چیست؟
همانطور که ملاحظه فرمودید، «قلب» یکی از کلیدواژههای اصلی در تعریف محبّت است. مسلماً مراد از قلب این تکّه گوشت صنوبری که خون را به اعضا و جوارح بدن پمپاژ میکند نیست. بلکه منظور، همان حقیقتی است که در لسان معارف اسلامیمان از آن یاد شدهاست. با مراجعه به منابع اسلامی مثل قرآن کریم اینطور میفهمیم که قلب، همان حقیقتی است که انسانیّت انسان به آن است و آن را باید اشرف ابعاد وجودی انسان دانست. چنانکه قرآن کریم بر قلب پیامبر اکرم(ص) نازل شد و نه بر جسم او و نه حتی بر عقل او؛ «نَزَلَ به الرّوحُ الأمین علی قلبک...». استاد ما میفرمودند اگر شریفتر از قلب در وجود انسان بُعد دیگری وجود میداشت، قرآن که کلام اشرف موجودات است باید بر آن بُعد نازل میشد.
البته هم از بعضی تعابیر روایی و هم از کلمات بزرگان اینطور استفاده میشود که بین آن مضغهی صنوبریّة و این حقیقت باطنی ارتباط وجود دارد. شاهد مدعا هم اینکه وقتی نزد عاشق، نام معشوق را میبری قلبش (یعنی همین قلب صنوبری مادیاش) به تپش میافتد و ضربآهنگش عوض میشود.
● محبّتهای طولی و عرضی
گفتیم قلب مانند ظرفی است که در آنِ واحد، دو محبّت متضاد در آن نمیگنجد. اما بعضی محبّتها با هم تضادی ندارند و لذا قابل جمع هستند. به اصطلاح باید ببینیم محبّتها در طول یکدیگرند یا در عرض هم. محبّتهایی که در طول و در راستای یکدیگرند قابل جمع هستند و در آنِ واحد در قلبِ واحد میگنجند؛ اما محبّتهایی که در عرض یکدیگرند چون متضادّ هستند با هم جمع نمیشوند. این یک قاعدهی منطقی است و در آن تردیدی نیست که اجتماع ضدّین محال عقلی است.
محبّت نسبت به انبیاءالهی و ائمّهی هدی و اولیاءخدا (علیهم صلوات الله) بیگمان در طول محبّت به خداست. یعنی ما این عزیزان را چون منتسب به آن محبوب ازلی و ابدی هستند دوست میداریم. محبّت و دلبستگی نسبت به پدر و مادر و همسر و فرزند و دوستان و... نیز با محبّت الهی قابل جمع است؛ یعنی میتواند در طول آن باشد و البته گاهی نیز ممکن است چنین نباشد. تکلیف بعضی علاقهها و دلبستگیها هم که از همان ابتدا روشن است و تردیدی نداریم که هیچگاه در طول محبّت خدا نخواهد بود اگرچه بعضی عالمانه میخواهند سر خود را کلاه بگذارند و آن را توجیه کنند! غافل از اینکه شاید بتوانند دیگران را ساکت و به نفهمی متهم کنند، اما نخواهند توانست وجدان انسانی خود را فریب دهند؛ (اگر چیزی به نام وجدان داشته باشند!) و البته خدای متعال بهتر میداند که در قلب ایشان چه میگذرد. «و اللهُ یَعلَمُ ما فی قُلوبِکم» و یا «فی قُلوبِهِم مَرَضٌ فَزادَهمُ اللهُ مرضاً» قلب اینان مریض است و روز به روز هم بر مرض قلبیشان افزون میگردد...
● حکایت عشق مجازی
با دقّت در سخنان دوستانی که از عشق مجازی دم میزنند دستکم به دو تعریف متفاوت میرسیم: یکی همان محبّتهایی که در طول محبّت الهی قرار میگیرد که گفتیم نه تنها هیچ مشکلی ندارد بلکه در تقویت محبّت الهی هم مؤثر است و بالاتر اینکه شرط صادقانه بودن محبّت به خداست؛ چون به قول معروف، دوستِ دوست، دوستِ انسان است. تعریف دیگر عشق مجازی همان دلبستگیها و علایق غیر الهی است که گاه در دل انسان خطور میکند و قلب را دستخوش تحولاتی قرار میدهد؛ تکلیف این نوع از محبّت ها را هم در مسألهی قبل روشن کردیم. حال با خود این دوستان است که موضع خود را شفافانه و بدون بازی با الفاظ روشن کنند.
● دَوَران امر بین الهی بودن و الهی نبودن
تذکر مجدد این نکته لازم است که ما بین محبّتهای الهی و غیر الهی، شقّ سومی وجود ندارد؛ همانطور که در پست قبل اشاره شد، دنیای مذموم در روایات که مؤکداً به انسان هشدار داده شدهاست که از دلبستگی به آن بپرهیزد و حبّ آن «رأسُ کلّ خطیئة» معرفی شده است، اعمّ از تمام علاقهها و دلبستگیهایی است که با محبّت الهی در تضادّ است و تفاوتی نمیکند که آن محبوب چیست یا کیست؛ گاهی حتی تعلّق خاطر و محبّت انسان به اعمال و عباداتش هم دنیایی و غیر الهی میشود. (نستجیر بالله من سوء العاقبة)
● ملاک الهی بودن محبّتها
صرف نظر از آن دلبستگیهایی که گفتیم مسلّم است که هیچگاه الهی نیست، معیار و ملاک برای تشخیص الهی بودن یا نبودن محبّت این است که ببینیم در مقام تزاحم با محبّت و اوامر الهی کدام مقدّم میشود. اگر فرمان خدا مقدّم شد، معلوم میشود که آن محبّت الهی است و اگر خدایناخواسته آن محبّت مانع از انجام دستور خدا شد معلوم میشود بویی از خدا در آن نیست. یک مثال ساده میزنم و تو خود حدیث مفصّل بخوان از این مجمل: یکی از محبوبترین چیزها حبّ فرزند است؛ اگر فرضاً این محبّت باعث شود پدری به هنگام جهاد و دفاع از دین خدا مانع عزیمت فرزند به جبهه شود، این نشانهی دنیایی بودن آن خواهد بود و اگر با وجود محبّت به فرزند، امر الهی را مقدّم بداند و بدارد، معلوم میشود این محبّت الهی و در طول محبّت حقیقی است.
تشخیص الهی بودن یا نبودن محبّت هم برعهدهی خود انسان است و هرکس خودش بهتر از دیگران از حال و روز قلب خود باخبر است. (بَل الإنسانُ علی نَفسِه بصیرةٌ ولو ألقی معاذیرَه)
● اهمّیت مراقبت از قلب
سرنوشت انسان با مکنونات قلبیاش پیوندی ناگسستنی دارد. قرآن کریم در وصف قیامت میفرماید: «یومَ لایَنفَعُ مالٌ و لا بنونَ إلّا مَن أتَی اللهَ بِقَلبٍ سلیمٍ» یعنی آنچه در روز قیامت بهکار انسان خواهد آمد، نه مال است و نه فرزند و نه هیچ چیز دیگر که در این دنیای مادی بهکار میآید؛ بلکه هیچ چیز جز «قلب سلیم» بهدرد ما نخواهد خورد؛ خدا به قلبها مینگرد و آنچه در قلب از محبّت ها و دوستیهاست. (ما درون را بنگریم و حال را...نی برون را بنگریم و قال را).
حضرت صادق(ع) در تفسیر قلب سلیم فرمودند:«هو القلبُ الّذی سلم من حبّ الدنیا» یعنی قلب سلیمی که کلید حلّ همهی مشکلات آخرت انسان است، قلبی است که از گزند حبّ دنیا سالم مانده باشد. لذاست که وقتی از آن عارف فرزانه پرسیدند که چگونه بهاین مقامات متعالیه رسیدی؟ فرمود: «کُنتُ بَوّاباً علی قَلبی»؛ یعنی دربان قلب خویش بودم و همچون یک نگهبان از ورود محبّتهای غیر الهی به دلم جلوگیری کردم.
از خدا میخواهم توفیق نگهبانی از قلب را به همهی ما عنایت فرماید. (الهی آمین)
نوشته شده توسط : سید کمیل
http://mojahedat.parsiblog.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست