شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

رویکرد جناحی, قربانگاه برنامه های کلان توسعه


رویکرد جناحی, قربانگاه برنامه های کلان توسعه

گام پنجم توسعه رویایی روی کاغذ

وجود فهم مشترک در سطح مفاهیم توسعه، نظام آماری قابل اطمینان و اثر بخش، ساختار سیاسی و اجتماعی اصلاح شده حاکم بر برنامه‌ها و هماهنگی‌های قانونی لازم میان آنها، از جمله مواردی است که باید به ‌عنوان پیش‌نیازهای برنامه‌ریزی تلقی شود، بر این اساس به نظر می‌رسد به شرایط حاکم بر محیط برنامه‌ریزی در مراحل تدوین و اجرای برنامه‌ها، توجه کافی نشده است.

چندی پیش سالروز ابلاغ سیاست های کلی برنامه پنجم توسعه را پشت سر گذاشتیم. رهبر معظم انقلاب اسلامی در ۲۱ دی ماه ۱۳۸۷ در نامه ای به محمود احمدی نژاد؛ رئیس جمهوری وقت، سیاست های کلی برنامه پنجم توسعه را ابلاغ کردند.

اجرای قانون برنامه پنجم توسعه قرار بود از ابتدای سال ۱۳۸۹ آغاز شود که به علت تأخیر دولت در ارائه لایحه این برنامه به مجلس، اجرای این قانون به سال ۱۳۹۰ موکول شد، بر همین اساس برنامه چهارم توسعه برای این یک سال تمدید و شش ساله اجرا شد.

لایحه بودجه سنواتی بر اساس اسناد بالادستی تنظیم و تصویب می شود، بر این است، در حالی که بودجه سال ۱۳۸۹ باید بر اساس اهداف سال نخست برنامه پنجم توسعه تصویب می شد، بر پایه برنامه چهارم نهایی شد، چون در آن زمان برنامه پنجم توسعه وجود خارجی نداشت. به باور دولت وقت، روح برنامه ها با هم تفاوت چندانی نداشت و همه چیز بر سند چشم انداز مبتنی است.

به نظر می رسد این رویکرد به برنامه های کلان توسعه در کشور از دهه های گذشته تا کنون ادامه داشته است، برنامه ریزی و اجرای برنامه را زیر سوال برده و با این شرایط، اجرای این برنامه ها تنها به شعاری دهان پرکن برای رویاپردازی ها و مرهم گذاشتن بر ناکامی ها تبدیل شده است؛ برنامه ای که گام پنجم آن، این روزها سومین سال اجرای خود را پشت سر می گذارد.

از جمله اهداف این برنامه قطع وابستگی هزینه های جاری دولت به درآمدهای نفت و گاز است که بر این اساس باید سالانه ۲۰ درصد از منابع حاصل از صادرات نفت و گاز و فرآورده های نفتی به صندوق توسعه ملی واریز و نقش آن در بودجه و هزینه های جاری دولت سرانجام به صفر برسد اما نگاهی به گذشته نشان می دهد در سال های گذشته وابستگی بودجه به نفت افزایش پیدا کرده است و عملا این هدف برنامه پنجم توسعه تنها به ویترینی برای آرزوهای مردم و نظام تبدیل شده است.

هرچند که برخی صاحب نظران و از جمله تدوین کنندگان این برنامه تحریم را مانع بزرگ تحقق این مهم می دانند. اما واقعا تحریم ها در این مسئله چقدر سهم دارند!؟ بار مسئولیت عدم تحقق این برنامه بر دوش چه کسانی است؟ چه کسانی باید پاسخگو باشند؟ خسارت های عدم دستیابی به اهداف تعیین شده برای برنامه پنجم چطور جبران می شود؟ اصلا آیا جبران پذیر است یا باید یک برنامه بیست ساله دوم در افق ۱۴۲۴ هم تعریف کرد!؟رشد سالانه هشت درصد تولید ناخالص داخلی، بهبود فضای کسب و کار کشور، کاهش خطرپذیری های کلان اقتصادی، تبدیل نظام بودجه ریزی کشور به بودجه ریزی عملیاتی، ارائه مستمر آمار و اطلاعات به صورت شفاف و منظم به جامعه، اصلاح ساختار نظام بانکی و اجرای قانون بانکداری بدون ربا، تحقق سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، جبران نابرابری های غیرموجه درآمدی از طریق سیاست های مالیاتی، هدفمند کردن یارانه های آشکار و اجرای تدریجی هدفمند کردن یارانه های غیرآشکار، تأمین برخورداری آحاد جامعه از اطلاعات اقتصادی، انجام اقدام های ضروری برای رساندن نرخ بیکاری در کشور به هفت درصد، تأمین بیمه فراگیر و کارآمد و گسترش کمی و کیفی نظام تأمین اجتماعی و خدمات بیمه درمانی، اینها بخشی از مأموریت های اقتصادی در برنامه پنجم توسعه است که مغفول ماندن آنها اظهر من الشمس است.

جای سوال است که چرا برنامه های کلان کشوری که از مرحله طراحی و تدوین تا اجرا از بوته نقد و بررسی چندین دستگاه بیرون آمده اند، در فرآیند اجرا با مشکل روبه رو می شوند و در واقعیت از اهداف و مأموریت های پیش بینی شده در برنامه فاصله می گیرند. (این فاصله اهداف برنامه تا عملکرد دستگاه اجرایی به ویژه در برنامه پنج ساله توسعه چهارم و پنجم، سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و هدفمند کردن یارانه ها به خوبی نمایان است).

در کشور ما سیاست های کلی برنامه های توسعه از سوی مقام معظم رهبری پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تهیه و به دولت به عنوان مجری برنامه های توسعه ابلاغ می شود. از سوی دیگر وزارتخانه ها و دستگاه های دولتی نیز نیازها، برنامه ها و پیشنهادهای خود را برای یک دوره پنج ساله تدوین کرده و به منظور تلفیق به معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری ارسال می کنند.

این نهاد نیز پس از تلفیق، آن را برای تصویب نهایی در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار می دهد البته در مجلس نیز بخش های مختلف برنامه ابتدا در کمیسیون های تخصصی و سپس در کمیسیون تلفیق بررسی، ممیزی و بازبینی می شود.

بدیهی است که فرآیند این چرخه عظیم ضروریاتی دارد که عدم رعایت آنها موجب بروز برخی از مشکلات در اجرای برنامه شده است، به زبان ساده تر، مشکل عدم تحقق برنامه های کلان را نباید فقط در بخش اجرا جست وجو کرد، در فرآیند برنامه ریزی هم مشکلات اساسی وجود دارد که موجب عدم تحقق برنامه ها شده است.

وجود فهم مشترک در سطح مفاهیم توسعه، نظام آماری قابل اطمینان و اثر بخش، ساختار سیاسی و اجتماعی اصلاح شده حاکم بر برنامه ها و هماهنگی های قانونی لازم میان آنها، از جمله مواردی است که باید به عنوان پیش نیازهای برنامه ریزی تلقی شود، بر این اساس به نظر می رسد به شرایط حاکم بر محیط برنامه ریزی در مراحل تدوین و اجرای برنامه ها، توجه کافی نشده است.

اما از دیدگاهی اساسی تر باید دید که چه می شود که اجرای گام های مختلف برنامه های کلان توسعه کشور به ویژه برنامه چهارم و پنجم توسعه، این گونه فراموش می شود و بن بست می رسد؟ پاسخ را می توان در یک عبارت خلاصه کرد: «نگاه سیاسی و جناحی به برنامه های توسعه ای».

به عنوان نمونه، تیم اقتصادی محمود احمدی نژاد و همفکران اقتصادی آنان، برنامه چهارم را برنامه ای «آمریکایی» خواندند و اجرای آن را در راستای تأمین اهداف آمریکا تلقی کردند.

جالب آنجاست که در یکی از بندهای برنامه چهارم که برنامه ای نهادگرا به شمار می رود، آمده بود: «تا پایان برنامه چهارم قیمت حامل های انرژی باید به قیمت تمام شده عرضه شود و دولت مکلف است سالانه ۲۰ درصد قیمت این حامل ها را افزایش دهد.»

در همان روزها بسیاری از چهره های اقتصادی مجلس هفتم که شهردار وقت تهران را همراه خود می دیدند، پیش بینی کردند با اجرای این برنامه تورم به ۶۰ درصد خواهد رسید و «برادران شرکا»؛ رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه را در صحن مجلس به توپ انتقاد بستند. این بند برنامه هیچ گاه دنبال نشد تا احمدی نژاد رئیس جمهور شد و لایحه هدفمندی یارانه ها را پس از پنج سال به مجلس تحویل داد تا افزایش قیمت حامل های انرژی کلید بخورد!

این ماجرا نمونه بسیار ساده ای بود از رویکردهایی که همواره بلای جان اقتصاد ایران بوده است و نشان می دهد نگاه سیاسی به جای نگرش فراجناحی به برنامه های توسعه ای، ضربه های مهلکی را به توسعه وارد کرده که امید است دولت های آینده با واکاوی دقیق تاریخ، تجربه تلخ گذشته را تکرار نکنند.

امیرحسین هاشمی جاوید

منبع: هفته نامه حزب موتلفه اسلامی (شما)