جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۲۴ اوت سال ۱۵۷۲ میلادی ـ قتل عام پروتستان‌ها در فرانسه


۲۴ اوت سال ۱۵۷۲ میلادی ـ قتل عام پروتستان‌ها در فرانسه

۴۳۹ سال پیش در شب ۲۴ اوت سال ۱۵۷۲ میلادی سران پروتستان ها که برای مراسم ازدواج رئیس خود هانری دوناوار با مارگرت دووالوا خواهر شارل نهم در پاریس جمع شده بودند ، به دستور کاترین …

۴۳۹ سال پیش در شب ۲۴ اوت سال ۱۵۷۲ میلادی سران پروتستان ها که برای مراسم ازدواج رئیس خود هانری دوناوار با مارگرت دووالوا خواهر شارل نهم در پاریس جمع شده بودند ، به دستور کاترین دومدیسی ، مادر شارل نهم ، پادشاه فرانسه مورد حمله کاتولیک ها قرار گرفته و قتل عام شدند.

در شب ۲۴ اوت که با جشن سن بارتلمی مصادف است ، ناقوس کلیسای سن ژرمن لوکسروا ، در مقابل کاخ لوور اقامتگاه پادشاه فرانسه به صدا درآمد. صدای ناقوس علامت آغاز قتل عام پروتستان ها بود.

حدود ۳۰۰۰۰ پروتستان در پاریس و در سایر شهرهای فرانسه توسط کاتولیک ها که توسط کاترین دومدیسی و خانواده گیز تحریک شده بودند ، قتل عام شدند.

هانری دوناوار که بعدها با نام هانری چهارم پادشاه فرانسه شد و سرسلسله بوربون ها بود ، با اقبال خوش و کمک مارگرت دووالوا همسرش توانست از چنگ تعقیب کنندگان فرار کرده و جان سالم به در برد.

قبل از قتل عام سن بارتلمی ، تعداد پروتستان ها حدود سی درصد جمعیت فرانسه بود و حتی این تناسب در طبقه نجبا از سی درصد نیز فراتر می رفت.

کاترین دومدیسی ، ملکه فرانسه و مادر شارل نهم کینه ویژه ای به پروتستان ها داشت.

او پس از مرگ همسرش هانری دوم مدتی نایب السلطنه فرانسه بود و حتی پس از به تخت نشستن شارل نهم ، به دلیل این که شارل از تعادل روحی و سلامت جسمی برخوردار نبود ، کماکان قدرت خود را حفظ کرد.

کاترین دومدیسی دارای متحد نیرومندی به نام دوک دوگیز بزرگ خاندان گیز بود که او نیز از دشمنان خونی پروتستان ها محسوب می شد.

تا قبل از قتل عام سن بارتلمی درگیری ها میان کاتولیک ها و پروتستان ها ، علی رغم وحشیگری ها پراکنده بودند اما پس از این واقعه فاجعه بار، جنگ مذهبی میان پیروان دو مذهب سراسر فرانسه را در برگرفت.

به این ترتیب در شب ۲۴ اوت سال ۱۵۷۲ میلادی که مصادف با جشن مذهبی سن بارتلمی بود ، بسیاری از سران و بزرگان مذهب پروتستان در اثر توطئه کاترین دومدیسی و خاندان گیز قتل عام شدند. این قتل عام در تاریخ به قتل عام سن بارتلمی مشهور شده است.

این واقعه شوم منجر به یک جنگ خونین مذهبی شد که تا سال ۱۵۹۸ به طول انجامید.

پس از آن تعداد زیادی از پروتستان های فرانسه که اغلب صنعتگر بودند به انگلستان و دیگر کشورهای پروتستان مذهب مهاجرت کردند و این مساله تا سالهای مدید اقتصاد فرانسه را دچار رکود کرد.

بهرام افتخاری