یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

حادثه خبر نمی کند


۵۰ درصد موارد مرگ آسیب‌دیدگان حوادث ترافیکی جاده‌ای در عرض چند دقیقه در صحنه تصادف یا حین انتقال به بیمارستان اتفاق می‌افتد. آمارها نشان می‌دهد که در کشورهای پردرآمد، ۵۰درصد …

۵۰ درصد موارد مرگ آسیب‌دیدگان حوادث ترافیکی جاده‌ای در عرض چند دقیقه در صحنه تصادف یا حین انتقال به بیمارستان اتفاق می‌افتد. آمارها نشان می‌دهد که در کشورهای پردرآمد، ۵۰درصد موارد مرگ آسیب‌دیدگان حوادث ترافیکی جاده‌ای در عرض چند دقیقه در صحنه تصادف یا حین انتقال به بیمارستان اتفاق می‌افتد.

این موضوع نقش آماده‌سازی حاضران را در صحنه تصادف و یا اولین کسانی که وارد صحنه حادثه شده و می‌توانند نقش مهمی در حفظ حیات مصدوم ایفا کنند، نشان می‌دهد. تماس با سرویس‌های خدمات اورژانس و یا سایر واحدهای امدادرسان، کمک به امنیت صحنه تصادف (مثل جلوگیری از تصادف‌های بیشتر، پیشگیری از آسیب‌دیدن امدادگران و حاضرین در صحنه، کنترل جمعیت حاضر در محل و ...)

۴تا ۶ دقیقه اولیه پس از بروز حادثه در میزان موفقیت نجات جان بیمار اورژانسی بسیار حیاتی است و در صورت تلف‌شدن وقت در بسیاری از موارد حتی در صورت فراهم‌بودن تمام شرایط و امکانات، نجات مصدوم امکان‌پذیر نیست. بنابراین اقدامات اولیه که توسط اولین افراد حاضر در محل وقوع حادثه انجام می‌شود برای مصدوم جنبه حیاتی دارد.

در برخورد با حادثه‌دیده چه کار باید کرد؟

حفظ خونسردی خیلی اهمیت دارد، بنابراین:

ابتدا باید خطر یا حادثه را به مراکز مسوول اطلاع دهیم. در هر نقطه از ایران که باشیم می‌توانیم با شماره ۱۱۵ (اورژانس) تماس بگیریم.

وضعیت شخص حادثه‌دیده را ارزیابی کرده تا به تناسب آن وضعیت، کمک فوری را آغاز کنیم. باید وضعیت حادثه‌دیده را بررسی کرد و دید که آیا او نفس می‌کشد؟ قلبش کار می‌کند؟ خونریزی دارد؟ هوشیار است؟ در حالت شوک است؟ جایی از بدنش شکستگی دارد؟ زخم‌هایش در چه حدی است؟اگر دیدیم بیمار یا مصدوم، شکستگی گردن ندارد اما بیهوش است باید او را به پهلو بخوابانیم.بیمار را بی‌حرکت کنیم و مواظب باشیم بدنش سرد نشود.

علائم حیاتی

علامت‌هایی وجود دارد که به نام علائم حیاتی معروفند شناختن این علامت‌ها به ما کمک می‌کند که کمک بهتری به مصدوم بکنیم.

۱) نبض

۲) تنفس

۳) فشارخون

۴) دمای بدن

۵) رنگ پوست

۶) مردمک چشم

۷) درجه هوشیاری و قدرت حرکت و حس درد

علائم بیماری

علامت‌های زیر به ما در تشخیص صدمات کمک می‌کند:

۱) علامت‌های خونریزی داخلی، تند‌شدن نبض، سردشدن بدن، پریدگی رنگ صورت و احساس تشنگی

۲ـ)علامت شکستگی جمجمه، خونریزی از گوش یا بینی

۳ـ)علامت شکستگی مهره‌های کمر، بی‌حرکت شدن پاها، احساس درد شدید در محل مهره‌های آسیب‌دیده

۴) علامت شکستگی مهره‌های گردن ، بی‌حرکت شدن دست‌ها

۵ـ)علامت مسمومیت، استفراغ یا حالت تهوع، اسهال، تشنج، ضعف عمومی و گاهی دل پیچه

۶) علامت سکته مغزی، برافروختگی صورت، فلج قسمتی از بدن، نامساوی بودن مردمک دوچشم

۷) علامت غش و حمله، تشنج بدن همراه با خارج شدن کف از دهان