یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

معدن بوکسیت در منطقه شاهوار شاهرود چه آسیبی به طبیعت و محیط زیست منطقه میزند


معدن بوکسیت در منطقه شاهوار شاهرود چه آسیبی به طبیعت و محیط زیست منطقه میزند

شاهوار, بلندترین قله منطقه البرز شرقی است مردم شاهرود ارتفاعات شاهوار را نماد قدرت می دانند و حالا به حجم تخریب و فعالیت غیر اصولی یک معدن بوکسیت در این منطقه اعتراض دارند

آنها حیات قله شاهوار را به عنوان سرمنشأ تمدن چندهزارساله شاهرود می دانند که مسولان باید برای نجات آن اقدام کنند. تشکیل زنجیره انسانی توسط کوهنوردان، طبیعت دوستان و جمعی از اهالی منطقه، خواستار نجات این طبیعت بکر این منطقه شده اند. شاهوار این روزها به جای تماشای لباس های رنگارنگ کوهنوردان، کامیون های حاوی سنگ بوکسیت را نظاره می کند که ذره ذره شیره جان کوه را می مکد. این کوه تراشی در ارتفاعات سه هزار متری، بدون توجه به ملاحظات زیست محیطی انجام می شود. همین موضوع فعالان محیط زیست بسیاری در اقصی نقاط کشور و ازجمله در شاهرود را واداشت که با تشکیل زنجیره انسانی، برای زخم های شاهوار مرهم شوند و همچنین از یک فاجعه ملی جلوگیری کنند. معدن بوکسیت با برداشت های سه هزارتنی از کوه شاهوار، به قتلگاه درختان اُرس بدل شده و معدنکاران بدون توجه به میراث هزارساله پوشش گیاهی ارزشمند منطقه، درختان را زیر نخاله و شن های معدن دفن می کنند و از سوی دیگر، این فعالیت های معدنی، آلودگی آب و سرچشمه های منطقه را نیز دربردارد که اگر فکری برای آن نشود، دیر یا زود شاهوار و طبیعت بکر آن برای همیشه از بین خواهد رفت. عملیات بهره برداری از معدن بوکسیت در دامنه های شاهوار شاهرود از سال ۹۲ با هدف تأمین نیاز کارخانه آلومینای ایران آغاز شد و اکنون پس از چهار سال تخریب های گسترده ای را در منطقه ایجاد کرده است.

ملاحظات زیست محیطی شاهوار پیگیری می شود

مدیرکل محیط زیست استان سمنان درباره پایش زیست محیطی منطقه شاهوار به مهر می گوید: اخطارها و تخلفات برداشت معدن بدون ملاحظات زیست محیطی را به سازمان صنایع و معادن منعکس و اعلام کردیم، این واحد دارای مشکلاتی است و پیگیر هستیم تا معضلات را رفع کنیم. کارشناسان آب وخاک برای آزمایش میزان آلودگی به منطقه اعزام شده اند تا در بررسی های بعدی بدانیم آیا آلودگی ها بر سرچشمه تأثیر داشته یا خیر که بر اساس خود اظهاری، نتیجه آزمایش مثبت بود؛ حال باید دید در تازه ترین بررسی ها، نتایج آزمایشگاهی چه خواهد شد.

عباسعلی دامنگیر در ادامه تصریح کرد: بر اساس قانون، بحث خود اظهاری معادن را در دستور کار قرار دادیم تا واحدهای صنعتی و معادن خودشان با کارشناسان محیط زیست برای بررسی میزان آلایندگی واحد عقد قرارداد کنند و اگر مواردی مشاهده شود، بلافاصله مراتب گزارش و مورد رسیدگی قرار گیرد ولی دراین بین وزارت صنعت و معدن نیز باید نظارت بیشتری انجام دهد. وی افزود: درباره معدن سنگ های قیمتی دامغان نیز مخالفت خود را به طور صریح اعلام کردیم زیرا زیستگاه حساسی از نظر حیات وحش محسوب می شود و ایجاد معدن، این زیستگاه را تحت تأثیر قرار می دهد ولی قرار شد استاندار با نماینده دستگاه های مربوطه این منطقه را مورد بازدید قرار دهند تا با بررسی های میدانی درباره آن تصمیم گیری شود. مدیرکل محیط زیست استان سمنان در پاسخ به سؤالی مبنی بر تپه خواری اطراف روستای طرود شاهرود هم افزود: داخل منطقه طرود و لجنه، اجازه هیچ گونه مجوز اکتشاف و بهره برداری از سوی محیط زیست داده نشده و وزارت صنایع و معادن هم برای احداث معادن در این منطقه مخالف است و این کوه خواری و تپه خواری متعلق به حوزه استان سمنان نیست.

دامنگیر اضافه کرد: کنترل فعالیت های معادن و به ویژه معدن تاش در دستور کار سازمان محیط زیست قرار دارد و چنانچه آلودگی های زیست محیطی منطقه در آزمایش های تکمیلی محرز شود و ادامه فعالیت برای محیط زیست خطرآفرین باشد، طبق قانون پرونده برای بررسی های بیشتر تحویل مراجع قضایی خواهد شد.

مخالف تخریب میراث ملی هستیم

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شاهرود نیز درباره تخریب کوه شاهوار و فعالیت معدن بوکسیت ابراز کرد: این سازمان با هرگونه اقدامی که چهره منابع ملی را مخدوش کند، مخالف است و باید گفت تنها موزه ها و صنایع دستی و آثار به جای مانده از نیاکان برای ما حائز اهمیت نیست بلکه دراین بین منابع ملی ارزشمندی وجود دارد که باید به آنها توجه شود. بهره برداری غیراصولی معادن و مدفون کردن پوشش گیاهی ارزشمند شاهوار، هیچ دستاورد مطلوبی برای منطقه به جز وقوع سیلاب و آلودگی چشمه ها و آب ها را دربر نخواهد داشت. حمیدرضا حسنی در ادامه تصریح کرد: احداث جاده جنگل ابر، بردن ماسه های طرود بدون مجوز و معدن تاش ازجمله مواردی است که میراث فرهنگی به شدت درباره آن حساس است زیرا میراث ملی برای کشور محسوب می شوند که باید از آن حفاظت و صیانت کرد. وی افزود: با توجه به اینکه شاهوار سالانه هزاران کوهنورد را از اقصی نقاط کشور به سوی خود معطوف می کند، طرح گردشگری روستای تاش از ابتدا موردتوجه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بود اما در آن زمان هیچ گونه همکاری ای صورت نگرفت، درحالی که تجربه موفق قلعه بالا به خوبی نشان داد که شاهرود از قابلیت های مطلوبی در حوزه گردشگری برخوردار است که باید به آن بها داد.

احتمال خشکیدگی درختان میوه تاش وجود دارد

گیاه شناس و استاد دانشگاه تهران که به تازگی از منطقه بازدید کرده است، ابراز کرد: تجربه معدنکاوی در ایران به خوبی نشان داد که بهره برداری غیراصولی معادن و مدفون کردن پوشش گیاهی ارزشمند شاهوار هیچ دستاورد مطلوبی برای منطقه به جز وقوع سیلاب و آلودگی چشمه ها و آب ها را دربر نخواهد داشت. حسین آخانی در ادامه تصریح کرد: با توجه به اینکه باغداری شغل اکثر مردم تاش شاهرود محسوب می شود، آسیب های ناشی از معدن بوکسیت آلومینای تاش با گذشت زمانبر درختان میوه که محل کسب وکار مردم منطقه است، اثرگذار خواهد بود و باعث خشک شدن درختان نیز می شود. وی با بیان اینکه کوه خواری و کوه تراشی در شاهوار پدیده غم انگیزی است که تا فرصت هست برای نجات آن باید کوشید، افزود: فعالیت معدن آلومینا، چیزی جز تخریب محیط زیست و منابع ملی نیست؛ این منطقه مأمن حیات وحش غنی و قوی ازجمله خرس قهوه ای و پلنگ نیز محسوب می شود که با ادامه فعالیت، فقط ارزش های زیست محیطی کوه شاهوار دستخوش آسیب خواهد شد.

خرس قهوه ای ایرانی در خطر است

رئیس سابق محیط زیست شاهرود نیز درباره تأثیر معدن بر حیات وحش منطقه شاهوار گفت: این منطقه یکی از زیستگاه های اصلی خرس قهوه ای به شمار می رود که آثار به جای مانده نشان می دهد این خرس احتمالا از این محل رفته و تنها می توان قوچ و میش در ارتفاعات به وسیله دوربین شکاری دید ولی چیزی که عیان است، زیستگاه و رویشگاه باید حفظ شود. محمود جلالی ادامه داد: زیستگاه شاهوار به هم خورده است و احتمال کوچ حیات وحش وجود دارد؛ اگر از زیستگاه صیانت و 10 سال منطقه را حفاظت کنیم، احتمال برگشت آنها وجود دارد ولی زمین زمانی به هم خورد، نمی توان کاری انجام داد؛ آیا اگر روی آسفالت بذر گندم بپاشیم سبز خواهد شد؟ وی افزود: مشکلات زیستی بسیاری برای منطقه ایجاد شده است. عدم تعادل زیستی در منطقه آسیب های زیادی را دربردارد و باید پرسید چرا برخوردی با آن نمی شود؛ اکثر چشمه ها از بین رفتند و متأسفانه در این تخریب ها، مسئولان تنها سکوت اختیار کردند.

نقض قانون توسط پیمانکاران معدن بوکسیت

رئیس سابق محیط زیست شاهرود ابراز کرد: متأسفانه به نحوی تعادل زمین برهم خورده که در برخی قسمت ها امکان جبران به هیچ وجه وجود ندارد. زمانی معدن بهره برداری می شود، قبل از شروع کار تعهد گرفته می شود که تا پایان بهره برداری طبیعت را به وضع قبلی بازگردانند یا خسارت پرداخت کنند که متأسفانه نقض قانون به شکل آشکاری به چشم می خورد. جلالی ادامه داد: پیمانکاران باید راه های فرعی ایجادشده را مسدود و با درختکاری، شیب های ایجادشده را کم کنند و اقداماتی صورت دهند که سیلاب ایجاد نشود؛ این حالت لجام گسیخته موقع بهره برداری معدن شاهوار، درست مانند فردی است که می خواهد چیزی را بردارد و دقت نمی کند و تنها با تخریب، کار خود را پیش می راند. او افزود: متأسفانه قوانین معدن داری را نه تنها پیمانکاران بلکه مسئولان نیز هم رعایت نکردند. جاده عریض نشان می دهد این رگه های بوکسیت تا آن سوی شاهوار نیز ادامه دارد و از هزینه های انجام شده چنین به نظر می رسد که بهره برداری برای کل منطقه شاهوار صورت گرفته باشد؛ اساس کار نشان می دهد که جاهای بیشتری را پیمانکاران مدنظر قرار دادند.

وقایع اتفاقیه