دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
راه حل جلوگیری از کمبود ویتامین A
کمبود ویتامین A یکی از مهمترین مشکلات تغذیه ای در کشورهای در حال توسعه است.بر اساس برآوردهای سازمان جهانی بهداشت ، 8/2 ت 3 میلیون کودک زیر 5 سال از علائم بالینی کمبود ویتامین A ( گزروفتالمی یا خشکی چشم ) رنج می برند و 251 میلیون کودک دچار تحت بالینی ( Subclinical ) متوسط و شدید هستند . هر سال 500 هزار کودک زیر 5 سال به دلیل کمبود ویتامین A در معرض خطر نابینائی قرار دارد.
کمبود ویتامین A در بدن ابتدا به دو صورت نمود پیدا می کند. اختلال در سیستم بینایی و خشکی پوست. کمبود ویتامین A باعث کاهش حساسیت شبکیه می شود. علت این امر تأخیر در بازسازی ماده رنگی در دستگاه بینایی است پس از این مرحله پوست خشک شده و سپس ترک می خورد. اگر در این مرحله نیز کمبود ویتامین A برطرف نشود منجر به میگرن، ناراحتی های سیستم گوارش، ضعف مفرط و در نهایت در صورت رژیم غذایی کاملا فاقد ویتامین A پس از دو ماه منجر به مرگ می گردد.
بار دیگر تأکید می کنیم با فرهنگی تغذیه ای موجود درایران عملا امکان بروز کمبود ویتامین A در فرد وجود ندارد و در صورت بروز هم با مصرف روغن جگر ماهی، شیر چرب، کره، سبزیهای دارای کاروتن یعنی هویج، جعفری، گل کلم، اسفناج، فلفل، کاهو، نخود فرنگی، گوجه فرنگی، کدو و سایر منابع طبیعی به سرعت رفع می شود. البته در موارد حاد کمبود این ویتامین تزریق عضلانی ویتامین خالص صورت می گیرد که بسیار نادر است.
مصرف بیش از اندازه آب هویج می تواند موجب زرد شدن پوست شود که با بیماری یرقان متفاوت است. زرد شدن رنگ دست ها و صورت در فصل مرکبات در استان های شمالی به همین دلیل است.
در بسیاری از کتب تغذیه بالینی کمبود ویتامین A را به بیماری فقر در بین افراد مرفه، تشبیه کرده و گفته اند که در بسیاری از موارد منابع ویتامین A وجود دارد اما یا درست مصرف نمی شود یا به اندازه کفایت استفاده نمی شود.
عوارض کمبود ویتامین A را بیماری های گوارشی، سوءهاضمه، اختلالات روده، بعضی عفونت ها و بیماری های انگلی مزمن (ژیاردیا) دانست و این ویتامین به دلیل اینکه یک ویتامین محلول در چربی است در بسیاری از مواقع به خاطر سوءجذب چربی، به بدن نمی رسد. همچنین مسائل فیزیولوژی و تغییرات در دستگاه گوارش به دلیل افزایش سن، یکی دیگر از موارد کمبود ویتامین A محسوب می شود.
در افرادی که کمبود ویتامین A وجود دارد در بسیاری از مواقع علائم چشمی و پوستی ظاهر نمی شود و فقط مشاهده می کنیم که این فرد به بیماری های عفونی بیشتر از سایرین دچار می شود.
برای جلوگیری از کمبود ویتامین A در بدن چه باید کرد؟
استفاده از برنامه غذایی متنوع، متعادل و متناسب با سن و جنس راه حل این مسأله است. افراد باید همه گروه های غذایی را مصرف کنند، لبنیات و غلات را از برنامه غذایی حذف نکنند و متناسب با سن، جنس و فعالیت بدنی، از مواد مختلف بهره ببرند.
جالب است بدانید که این ویتامین نباید به صورت سرخود و بیش از اندازه استفاده شود. مصرف همه گروه های گوشتی، میوه، سبزی و لبنیات کفایت می کند.
مصرف آب هویج تمامی آن را تبدیل به ویتامین A نمی کند و حتی مصرف بیش از اندازه آن می تواند موجب زرد شدن پوست شود که با بیماری یرقان متفاوت است. زرد شدن رنگ دست ها و صورت در فصل مرکبات در استان های شمالی به همین دلیل است.
![](/imgs/no-img-200.png)
مسعود پزشکیان انتخابات ریاست جمهوری ایران پزشکیان انتخابات سعید جلیلی انتخابات ریاست جمهوری 1403 دولت چهاردهم دولت سیزدهم انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم رئیس جمهور سیاست
تهران تب دنگی آتش سوزی آلودگی هوا قتل سازمان هواشناسی شهرداری تهران کنکور سلامت پلیس قوه قضاییه محیط زیست
قیمت دلار خودرو قیمت طلا قیمت خودرو بانک مرکزی بازار خودرو بورس قیمت سکه دلار واردات خودرو ایران خودرو بازار سرمایه
عاشورا دفاع مقدس سینما سینمای ایران کتاب سریال امام حسین (ع) تلویزیون رسانه ملی تئاتر دهه اول محرم فیلم
وزارت علوم کنکور ۱۴۰۳ سازمان ملی سنجش باتری فضا ربات
رژیم صهیونیستی غزه جنگ غزه روسیه فلسطین فرانسه اسرائیل آمریکا جو بایدن انگلیس چین دونالد ترامپ
پرسپولیس فوتبال استقلال باشگاه پرسپولیس یورو 2024 لیگ برتر خوان کارلوس گاریدو علیرضا بیرانوند نقل و انتقالات لیگ برتر تیم ملی اسپانیا لیگ برتر ایران تیم ملی آلمان
هوش مصنوعی اینترنت سرطان فناوری تبلیغات اینستاگرام ناسا آیفون گوگل سامسونگ نوآوری شیائومی
تغذیه ویتامین کودک طب سنتی تب دانگ گرمازدگی افسردگی کاهش وزن پوکی استخوان سردرد