چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
راه حل جلوگیری از کمبود ویتامین A
کمبود ویتامین A یکی از مهمترین مشکلات تغذیه ای در کشورهای در حال توسعه است.بر اساس برآوردهای سازمان جهانی بهداشت ، 8/2 ت 3 میلیون کودک زیر 5 سال از علائم بالینی کمبود ویتامین A ( گزروفتالمی یا خشکی چشم ) رنج می برند و 251 میلیون کودک دچار تحت بالینی ( Subclinical ) متوسط و شدید هستند . هر سال 500 هزار کودک زیر 5 سال به دلیل کمبود ویتامین A در معرض خطر نابینائی قرار دارد.
کمبود ویتامین A در بدن ابتدا به دو صورت نمود پیدا می کند. اختلال در سیستم بینایی و خشکی پوست. کمبود ویتامین A باعث کاهش حساسیت شبکیه می شود. علت این امر تأخیر در بازسازی ماده رنگی در دستگاه بینایی است پس از این مرحله پوست خشک شده و سپس ترک می خورد. اگر در این مرحله نیز کمبود ویتامین A برطرف نشود منجر به میگرن، ناراحتی های سیستم گوارش، ضعف مفرط و در نهایت در صورت رژیم غذایی کاملا فاقد ویتامین A پس از دو ماه منجر به مرگ می گردد.
بار دیگر تأکید می کنیم با فرهنگی تغذیه ای موجود درایران عملا امکان بروز کمبود ویتامین A در فرد وجود ندارد و در صورت بروز هم با مصرف روغن جگر ماهی، شیر چرب، کره، سبزیهای دارای کاروتن یعنی هویج، جعفری، گل کلم، اسفناج، فلفل، کاهو، نخود فرنگی، گوجه فرنگی، کدو و سایر منابع طبیعی به سرعت رفع می شود. البته در موارد حاد کمبود این ویتامین تزریق عضلانی ویتامین خالص صورت می گیرد که بسیار نادر است.
مصرف بیش از اندازه آب هویج می تواند موجب زرد شدن پوست شود که با بیماری یرقان متفاوت است. زرد شدن رنگ دست ها و صورت در فصل مرکبات در استان های شمالی به همین دلیل است.
در بسیاری از کتب تغذیه بالینی کمبود ویتامین A را به بیماری فقر در بین افراد مرفه، تشبیه کرده و گفته اند که در بسیاری از موارد منابع ویتامین A وجود دارد اما یا درست مصرف نمی شود یا به اندازه کفایت استفاده نمی شود.
عوارض کمبود ویتامین A را بیماری های گوارشی، سوءهاضمه، اختلالات روده، بعضی عفونت ها و بیماری های انگلی مزمن (ژیاردیا) دانست و این ویتامین به دلیل اینکه یک ویتامین محلول در چربی است در بسیاری از مواقع به خاطر سوءجذب چربی، به بدن نمی رسد. همچنین مسائل فیزیولوژی و تغییرات در دستگاه گوارش به دلیل افزایش سن، یکی دیگر از موارد کمبود ویتامین A محسوب می شود.
در افرادی که کمبود ویتامین A وجود دارد در بسیاری از مواقع علائم چشمی و پوستی ظاهر نمی شود و فقط مشاهده می کنیم که این فرد به بیماری های عفونی بیشتر از سایرین دچار می شود.
برای جلوگیری از کمبود ویتامین A در بدن چه باید کرد؟
استفاده از برنامه غذایی متنوع، متعادل و متناسب با سن و جنس راه حل این مسأله است. افراد باید همه گروه های غذایی را مصرف کنند، لبنیات و غلات را از برنامه غذایی حذف نکنند و متناسب با سن، جنس و فعالیت بدنی، از مواد مختلف بهره ببرند.
جالب است بدانید که این ویتامین نباید به صورت سرخود و بیش از اندازه استفاده شود. مصرف همه گروه های گوشتی، میوه، سبزی و لبنیات کفایت می کند.
مصرف آب هویج تمامی آن را تبدیل به ویتامین A نمی کند و حتی مصرف بیش از اندازه آن می تواند موجب زرد شدن پوست شود که با بیماری یرقان متفاوت است. زرد شدن رنگ دست ها و صورت در فصل مرکبات در استان های شمالی به همین دلیل است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست