یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

رفع مشکلات عمده تجاری با چین


رفع مشکلات عمده تجاری با چین

قبضه بازارهای جهانی و سیر صعودی وضعیت اقتصادی چین, این سوال را در ذهن همگان ایجاد می کند که چین چگونه چنین روندی را طی می کند و موانع رشد اقتصادی در سایر کشورها چه هستند دیوید کیلگور دبیر ایالتی سابق دولت کانادا در منطقه آسیای شرقی و اقیانوسیه دومورد از مهمترین موانع بهبود اقتصاد دنیا را کنترل شدید ارزی پکن و غرق کردن بازارهای صادرات خارجی با محصولات اردوگاه های کار اجباری چین می داند

قبضه بازارهای جهانی و سیر صعودی وضعیت اقتصادی چین، این سوال را در ذهن همگان ایجاد می کند که چین چگونه چنین روندی را طی می کند و موانع رشد اقتصادی در سایر کشورها چه هستند؟. دیوید کیلگور(دبیر ایالتی سابق دولت کانادا در منطقه آسیای شرقی و اقیانوسیه) دومورد از مهمترین موانع بهبود اقتصاد دنیا را کنترل شدید ارزی پکن و غرق کردن بازارهای صادرات خارجی با محصولات اردوگاه های کار اجباری چین می داند.

از نظر وی چین یک کنترل کننده ارزی است و میزان کنترل ارزی آن چه برای سوبسید های صادراتی و چه برای تعرفه های داخلی یکسان است. دولت حزبی چین، به اقتصاددانان کشورش کمتر از مدیران خود اجازه می دهد که قیمت یوآن را برایشان تعیین کنند. ون جیابااو، نخست وزیر چین، آخرین نفری بود که اخیرا به این مطلب اشاره کرد که دولتش هیچ تمایلی برای انجام اقدامی جدی در خصوص این سو» استفاده را ندارد. در طول تمام مدت ده سال گذشته بانک مرکزی چین در حقیقت درآمد های بودجه صادراتی را برای خرید حدود ۲/۴ تریلیون دلار از اسناد خزانه ای آمریکایی بکار برده است، تا احتمالا از آن بتواند به عنوان ابزاری برای حفظ واحد پول جاری اش در سطحی که سودی ناعادلانه و هنگفتی از صادراتش را برایش فراهم کند، استفاده کند.

دیوید ماتاس(وکیل بین الملل حقوق بشر) و دیوید کیلگور در بررسی های خود در مورد ادعای کشته شدن تمرین کنندگان فالون گونگ(فالون گونگ یک روش تزکیه ذهن و بدن است که برپایه اصول حقیقت، نیکخواهی، بردباری می باشد) برای استفاده از اعضای بدنشان، حدود ۱۲ کشور جهان را بازدید نمودند تا با تمرین کنندگان روش مذکور که قبلا به اروگاه های کار اجباری فرستاده شده بودند و پس از بیرون آمدن از اردوگاه ها مجبور به ترک کشورشان شدند، مصاحبه به عمل آورند. مصاحبه شوندگان از شرایط مخوف و وحشتناک کارشان در اردوگاه های کار اجباری گفتند و اینکه چگونه بدون دریافت دستمزدی، با غذایی کم، و خوابیدن درکنار یکدیگر در مکان های تنگ و کوچک روی زمین، تا ۱۶ ساعت در روز کار می کردند و شکنجه می شدند. نیروی کار آنان صرف ساختن محصولات صادراتی، از لباس گرفته تا وسایل تزئیناتی جشن های کریسمس، برای ارائه به صادرکنندگان کالا در چین می شد. به طور تخمینی، تعداد این به اصطلاح اردوگاهای کارآموزی اجباری در سراسر چین، در سال ۲۰۰۵، حدود۳۴۰ اردوگاه با ظرفیتی درحدود ۳۰۰۰۰۰ کارگر بود.

البته گزارشات دیگری که تعداد کارگران کار اجباری اردوگاها را بیشتر از این برآورد کرده است نیز موجود است. در سال ۲۰۰۷، گزارش شده است که حداقل نیمی از این نیروهای اردوگاهای کار اجباری، تمرین کنندگان فالون گونگ بودند. پل کروگمن برنده جایزه نوبل اقتصاد، پیش بینی کرده است که ادامه امتناع پکن از شناور شدن پول رایج کشورش، باعث مقابله به مثل اقتصاد دانان خواهد شد، چراکه نرخ بالای بیکاری در جهان می تواند تااندازه ای هم مربوط به ادامه امتناع پکن در اجازه به افزایش ارزش یوآن، و هم مربوط به کشمکش های جهانی مربوط به تولیدات صنعتی میلیونی خارج از ظرفیت چین باشد. این دولت حزبی همچنان به ارزان فروشی کالاهای مصرفی- که بدون شک بسیاری از آنان توسط تمرین کنندگان فالون گونگ در اردوگاه های کار اجباری ساخته می شود- به قیمت پایین تر از کالاهای خارجی ادامه می دهد. کنترل پول رایج چین توانسته است که برای چین فوائد رقابتی بسیاری به همراه آورد، اما همچنین فشار زیادی را به بسیاری از کارگران کشورهای دیگر وارد آورده و به رشد بیکاری در سراسر دنیا افزوده است. کروگمن همچنین بیان می کند که چین با جایگزین کردن کالاهای کم دستمزد خودش به جای تولیدات محصولات خارجی، تقریبا اولین مقصر در عقب ماندگی رونق اقتصاد جهانی است. پیتر ناوارو( Navarro Peter)، نویسنده کتاب "جنگهایی که با چین می آیند"، و پروفسور دانشگاه کالیفرنیا، بیان کرد که بازارهای مصرفی در سراسر دنیا، به دلیل فریب و نیرنگ در دادوستدهای بازرگانی، به طور قابل توجهی "مغلوب" چین شده اند. این نیرنگ ها شامل سوبسیدهای صادراتی، جعل های گسترده و الگو برداری و تقلیدهای غیر قانونی از محصولات شرکت های کشورهای دیگر، کنترل پول رایج کشور، و استاندارد های بسیار پایین بهداشتی و ایمنی در محیط کار، در کنار فشارهای ضعیفی که بر این سوداگران می آید، چین را مکانی خطرناک برای کار و نفس کشیدن کرده است.

ناوارو، پیشنهادات جامعی برای تمام کشورهایی که با چین دادو ستد می کنند، جهت مطمئن ساختن تجارت عادلانه با چین، ارائه نموده است. به ویژه وی مطرح کرده است که همه شرکای تجاری چین باید به رعایت موارد زیر توسط دولت چین، توجه نمایند: خودداری از سوبسیدهای صادراتی غیر قانوانی و عدم کنترل ارزی، رعلیت قوانین(WTO) ، احترام گذاشتن به دارایی های منطقی، پذیرش و تاکید بر رعایت بهداشت، ایمنی و مقررات محیطی کار منطبق با هنجارهای بین المللی، ممنوعیت استفاده از نیروی کار اردوگاههای اجباری جهت تولید کالا، و تامین دستمزدها و شرایط کاری مناسب برای کارگران، توقیف وسایل، غذاها و داروهای آلوده یا فاسد با اقدامات پیشگیرانه ای در جهت مراقبت از واردات یا نگهداری کالاهایی که خطر مرگ یا آسیب رسانی برای انسانها و حیوانات دارند، و ملحوظ کردن مقررات سخت و محکم برای حفاظت از همه قراردادهای تجارتی دوجانبه و چند جانبه به منظور برعکس کردن مسیر به سمت پایین ترین نرخ تنزیل در چین. درواقع، کسری درآمد تجاری کشورهایی همچون کانادا با چین در نتیجه تقلب در زمینه هایی است که زشت و ناپسند و فزاینده بوده است. دولتهایی که به مردم خود و وضعیت شغلی آنان، و همین طور به وضعیت وحشتناک کار در چین توجه می کنند، می بایست هم اکنون برای به پایان رساندن تخلفات این دولت حزبی، اقدامات جدی با همکاریWTO انجام دهند.

نویسنده: دکتر معصومه خسروی