یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

زنان و حفظ امنیت در خانواده و جامعه


زنان و حفظ امنیت در خانواده و جامعه

خانواده به عنوان نخستین پایگاه تجربی زندگی اجتماعی, مكانی مناسب برای آموزش این امر به كودكان و نوجوانان است و والدین به عنوان آموزگاران اصلی تعلیم و تربیت نسلها, باید خود بهترین الگوی حفظ اتحاد و یكپارچگی در تصمیم گیریهای مهم زندگی مشترك باشند

حفظ اتحاد و همدلی یكی از شاخصه های مهم در زندگی اجتماعی است. خانواده به عنوان نخستین پایگاه تجربی زندگی اجتماعی، مكانی مناسب برای آموزش این امر به كودكان و نوجوانان است و والدین به عنوان آموزگاران اصلی تعلیم و تربیت نسلها، باید خود بهترین الگوی حفظ اتحاد و یكپارچگی در تصمیم گیریهای مهم زندگی مشترك باشند.

در این میان «مادر» به عنوان گرداننده امور خانواده، برای حفظ انسجام و اتحاد میان خود، همسر و فرزندان، باید به قابلیتهای لازم دست یابد تا بتواند قایق خانواده را در اقیانوس متلاطم زندگی از خطر طوفانهای سهمگین احتمالی حفظ كند و به سلامت به ساحلی امن برساند.

اما باید دید زنان و دختران به عنوان همسر، مادر و دختر در محیط خانواده و جامعه تا چه حد از امنیت خاطر بهره مندند و چگونه كرامت انسانیشان حفظ می شود؟

مقام معظم رهبری به این پرسش این گونه پاسخ داده اند:

«اگر جامعه اسلامی بتواند زنان را با الگوی زهرایی و زینبی (س) و زنان بزرگ و باعظمتی كه دنیا و تاریخ را تحت تأثیر خود قرار داده اند، آشنا كند و آنان را به سوی علم، معرفت و كمالی كه خداوند برای انسانها در نظر گرفته است راهنمایی نماید، تربیت فرزندان بهتر، محیط خانواده گرمتر و با صفاتر و مشكلات زندگی آسانتر خواهد شد و در سایه آن خوشبختی و سعادت زن و مرد تأمین می شود.» (۱)

حضرت آیهٔ ا... خامنه ای، همچنین با تأكید بر ضرورت رشد معنوی و اخلاقی در زنان، احساس امنیت در محیط خانواده و جامعه توسط آنان را منوط به اصلاح و ایجاد قوانین لازم در این زمینه دانسته اند و از «عفاف» به عنوان ركن اصلی دفاع از حقوق زن یاد كرده اند.

ایشان تأكید فرموده اند: «عفت، مهمترین عنصر برای شخصیت زن و مایه احترام و تكریم او محسوب می شود. البته مردان هم باید عفیف باشند، بی توجهی به عفت زنان در غرب به بی بند و باری انجامید و یكی از مشكلات امروز زنان در كشورهای غربی به خصوص آمریكا همین است.»(۲)

رهبر معظم انقلاب اسلامی در جای دیگری خاطر نشان كرده اند: «مهمترین چیزی كه بشر به آن احتیاج دارد، آرامش است. سعادت انسان در این است كه از تلاطم و اضطراب روحی در امان باشد. این را خانواده به انسان می دهد، هم به زن و هم به مرد.

مودت و رحمت، دوستی و مهربانی، هم دیگر را دوست داشتن البته دوست داشتن همراه با خشونت مورد قبول نیست ... طبیعت الهی زن و مرد در محیط خانواده طبیعتی است كه برای زن و مرد رابطه ای فیما بین به وجود می آورد كه آن رابطه، رابطه عشق و مهربانی است «مودهٔ و رحمهٔ».

اگر این رابطه تغییر پیدا كرد اگر مرد در خانه احساس مالكیت كرد. اگر به چشم استثمار و استخدام به زن نگاه كرد، این ظلم است... در محیط بیرون خانواده نیز همین طور است. اگر زن محیط امن و توأم با امنیتی برای درس خواندن، برای كار كردن و برای احیاناً كسب درآمد و برای استراحت نداشته باشد، این ظلم و ستمكاری است. هر كس كه موجب این ظلم شود باید قانون و جامعه اسلامی با او مقابله كند.» (۳)

ایشان همچنین تأكید كرده اند: «حتی زنی هم كه شغل بزرگی دارد، به محیط امنی در خانواده، به یك شوهر مهربان و با محبت به یك تكیه گاه مطمئن عاطفی و روحی - كه شوهر و مرد اوست - نیازمند است و باید این نیاز برآورده شود.» (۴)

عالیه حجت زاده

پی نوشت:

۱- بیانات مقام معظم رهبری در همایش بزرگ خواهران در ورزشگاه آزادی به مناسبت جشن میلاد كوثر ۳۰/۷/۱۳۷۶

۲- همان

۳- همان

۴- همان