جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

شایسته سالاری به جای قهرمان سالاری


شایسته سالاری به جای قهرمان سالاری

کشتی ورزش اول ایران است, ورزشی مزین به فرهنگ های اصیل اسلامی و ایرانی, این قداست تا آنجا پیش رفته که بسیاری از قهرمانان این رشته به غیر از کسب مدال های داخلی و بین المللی به افتخار والای پهلوانی دست می یابند, پهلوانانی مردمی که معیارهای اخلاقی بیش از مدال های رنگارنگ برایشان ارزشمند بود

کشتی ورزش اول ایران است، ورزشی مزین به فرهنگ های اصیل اسلامی و ایرانی، این قداست تا آنجا پیش رفته که بسیاری از قهرمانان این رشته به غیر از کسب مدال های داخلی و بین المللی به افتخار والای پهلوانی دست می یابند، پهلوانانی مردمی که معیارهای اخلاقی بیش از مدال های رنگارنگ برایشان ارزشمند بود.

شاید دوران دلاوری های پوریای ولی و جهان پهلوان تختی طولانی نبود اما نام مرد نکونام هرگز از ذهن ورزش دوستان و حتی مردم عوام جامعه پاک نخواهد شد و همیشه با عزت و احترام از آنها یاد می شود.

این روزها اما در ورزش کشتی اتفاقاتی رخ می دهد که با روح پهلوانی آن مغایرت های بسیاری دارد. مردان نامدار این رشته مدت هاست با اتکا به عناوین گذشته خود، به راحتی دوبنده ایران را در میادین مختلف بر تن می کنند در حالی که جوانان مستعد و شایسته تر از آنها با اجحاف حقشان بالاجبار پشت در های بسته تیم ملی می مانند و حسرت می خورند.

جمشید تقی زاده سال های پیش از انقلاب موفق شد در رقابتی نابرابر عبدالله موحد را شکست دهد اما زمانی که این کشتی گیر به مسابقات بین المللی فرستاده شد با بوسیدن چهارگوشه تشک، از دنیای کشتی خداحافظی کرد.

این اتفاق در سال های اخیر هم در کشتی تکرار شده است، اصغر بذری پیش از رقابت های المپیک ۲۰۰۴ آتن تمام رقیبان داخلی را شکست داد ولی مسوولان امر کشتی هرگز حاضر نشدند بین این کشتی گیر و علیرضا دبیر کشتی انتخابی برگزار کنند تا در نهایت با تضییع حق بذری، دبیر راهی المپیک شد و در نهایت خیلی زود از گردونه مسابقات کنار رفت.

البته با حضور معزی پور در راس هرم هدایت کشتی آزاد و رضا سیم خواه در سمت سرمربیگری کشتی فرنگی، زمزمه هایی در خصوص فراموشی این اتفاقات شنیده می شود ولی زمانی که اسامی نفرات نهایی شرکت کننده در المپیک اعلام نشود، نمی توان در این خصوص اظهارنظر کرد.

● استعدادها و شایسته های آزاد

اردوی آماده سازی تیم ملی کشتی آزاد جهت حضور در رقابت های قهرمانی آسیا از روز جمعه ۲۶ بهمن ماه و به مدت ۲۱ روز در محل خانه کشتی تهران تشکیل شد که کادر فنی کشتی آزاد کشورمان نام ۲۹ کشتی گیر را برای شرکت در این اردو آماده اعلام کرد.

در بین اسامی دعوت شده نام علیرضا حیدری، محسن ابراهیمی و حسن طهماسبی دیده نمی شد که هر کدام به دلایل مختلف اجازه حضور در این دلایل مختلف اجازه در این اردو را به دست نیاورده اند.

از دیدگاه کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد، حضور در مسابقات لیگ، رقابت های انتخابی و گرفتن حداقل ۶ کشتی در طول یک روز معیارهای انتخاب نفرات نهایی این لیست به حساب می آیند ولی در این بین نباید یک نکته مهم را فراموش کرد.

وقتی کشتی گیران جوان در مسابقات داخلی موفق می شوند کشتی گیران ملی پوش را شکست دهند، انگیزه و روحیه بالایی دارند و انتظار دارند حداقل حقشان برابر این کشتی گیران تضییع نشود پس نباید به همین راحتی حق آنها را پایمال کرد و ا ستعدادشان را زیر سوال برد.

این همان اتفاقی است که در روسیه بارها و بارها شاهد تکرار آن هستیم. در جام جهانی کشتی آزاد که شهریور ماه امسال در باکو برگزار شد، کتایوف که توانسته بود در مسابقات داخلی روسیه برابر ساجیدی اف معروف به پیروزی دست یابد، به عنوان کشتی گیر وزن ۸۴ کیلوگرم معرفی شد. مطمئنا همین مسایل باعث شده است قهرمانان بزرگ روسیه هیچ گاه خود را در حاشیه امنیت احساس نکرده و برای حضور در مسابقات بین المللی همیشه آماده باشند.

در کشورمان اما کمتر شاهد بروز این اتفاق بودیم و حتی وضعیت قهرمانان کشتی ما به مراتب بدتر است. کسانی که موفق می شوند در عرصه های بین المللی روی سکو بروند، در باد این موفقیت می خوابند و حتی حاضر نمی شوند در رقابت های لیگ و یا انتخابی تیم ملی کشتی بگیرند زیرا این مدال را مجوز پوشیدن دوبنده تیم ملی در تمام مسابقات بین المللی می دانند.

ضمن این که اگر رقابت های داخلی ملاک اعزام به مسابقات خارجی باشد، شاهد رشد و شکوفایی هرچه بیشتر کشتی خواهیم بود. به طور مثال در مسابقات لیگ میثم مصطفی جوکار توانست اصغر بذری را با ضربه فنی شکست دهد.

البته جوکار جوان که برادر کوچک مسعود است، توانست در رقابت های جام یاشار دوغو صاحب گردن آویز نقره شود تا نشان دهد پیروزی برابر کشتی گیر بزرگی به نام بذری حاصل اتفاقات نبوده و استعداد بالایی دارد که با آموزش و تربیت صحیح می تواند به یکی از مردان مطرح کشتی ایران در مسابقات بین المللی باشد.

ضمن این که نباید به راحتی کشتی گیران مستعدی مانند ابراهیمی را کنار گذاشت، مگر آن که این اتفاق زنگ بیداری برای این کشتی باشد تا با انجام اشتباهات دیگر خود را از رسیدن به جایگاه واقعی اش در کشتی ایران و جهان دور نکند.

مطمئنا ادامه این روند که همان معنای واقعی شایسته سالاری در کشتی است می تواند زنگ خطری برای کشتی گیران عنوان دار و صاحب مدال باشد و آنها را آگاه کند که در صورت کوچک ترین اشتباه از حضور در مسابقات جهانی و المپیک محروم خواهند شد و مانع از آن خواهد شد که نفراتی شایسته و آینده دار پشت خط بمانند و نفرات اصلی بدون استرس کنار گذاشته شدن، به راحتی دو بنده تیم را در مسابقات برتن کنند.

● احیای کشتی فرنگی

این درست است که فرنگی کاران ایران نتوانسته اند در میادین بین المللی به موفقیت قابل ملاحظه ای دست پیدا کند اما ظهور پدیده ای به نام حمید سوریان در وزن ۵۵ کیلوگرم بیانگر آن بود که می توان با شناسایی استعدادها، به موفقیت در مسابقات بین المللی امیدوارتر شد.

در این بین توجه به کشتی در رده های پایه، پیگیری دقیق و منظم مسابقات لیگ، برگزاری رقابت های بین المللی، کشف و شناسایی استعدادها و اعزام آنها به مسابقات برون مرزی، راهکارهایی که در این مدت شاهد انجام آنها در این رشته بوده ایم، نتایج بسیار رضایت بخش برای رشد بین المللی این رشته داشته و دارد که این روند باید با برنامه ریزی و سرمایه گذاری بهتر و بیشتر ادامه پیدا کند.

همچنین نباید به سوریان ها این اجازه را داد که از حضور در مسابقات داخلی و انتخابی به هر دلیلی غیر از مصدومیت هایی که پزشکان مخصوص آن را تایید کنند، اجتناب کنند تا شاهد رقابت بیشتر بین کشتی گیران داخلی بود و در نهایت بهترین و شایسته ترین کشتی گیرها به مسابقات بین المللی راه یابند.

مطمئنا وقتی محمدرضا قضایی کشتی گیر ۶۰ کیلوگرم تیم دانشگاه آزاد با ضربه فنی علی اشکانی نایب قهرمان جهان در سال ۲۰۰۵ را در مسابقات لیگ شکست دهد، می توان این امید را داشت که سرمایه گذاری روی این جوانان می تواند شرایطی را ایجاد کند تا کشتی فرنگی ایران همانند کشتی آزاد به یکی از قدرت های برتر کشتی جهان تبدیل شود.

امیدواریم این سیاستگذاری ها از کوتاه مدت به بلندمدت تبدیل شود تا در سال های نه چندان دور شاهد کسب مدال های رنگارنگ کشتی آزاد و فرنگی ایران در مسابقات بین المللی باشیم.

امیر ملکی