پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

جایگاه و اهمیت مساجد


جایگاه و اهمیت مساجد

با گذشت زمان کم کم جایگاه مساجد در میان مسلمانان کمرنگ شد به گونه ای که منحصر به حضور تعدادی برای نماز خواندن شد, اما با پیروزی انقلاب مساجد آهسته آهسته در حال بازگشت به حالت قبل خود می باشد

● آیت الله مکارم شیرازی:

با گذشت زمان کم کم جایگاه مساجد در میان مسلمانان کمرنگ شد؛ به گونه ای که منحصر به حضور تعدادی برای نماز خواندن شد، اما با پیروزی انقلاب مساجد آهسته آهسته در حال بازگشت به حالت قبل خود می باشد؛ به طوری که امروز کلاس های قرآن، فعالیت های بسیج و... در مساجد برگزار می شود... در اسلام همه چیز از مسجد سرچشمه می گیرد و پایگاه اصلی سازندگی اسلامی محسوب می شود... مسجد نباید تنها محل خواندن نماز باشد، بلکه باید محل تلاوت قرآن، تبیین احکام اسلام و به ویژه دارای برنامه هایی برای جوانان و نوجوانان باشد.(۱)

● آثار انتظار واقعی

اندیشه ظهور ما را از غوطه ور شدن در فساد و تباهی که لازمه ناامیدی و یأس است، حفظ می کند و این انتظار ما را به سازندگی و آمادگی و خودسازی بیشتر دعوت می کند و به یقین تاهماهنگی کامل با برنامه های جهانی آن مصلح بزرگ نباشد، انتظار لفظی بی مفهوم است و تا آمادگی برای همکاری در پیاده کردن صلح و امنیت و عدالت جهانی که هدف اصلی اوست، نداشته باشیم، انتظار کلمه ای بی محتوا خواهد بود.(۲)

● لزوم حفظ عزت نفس مومن

آیت الله جوادی آملی:

اگر ما کسب حلال کردیم این مال در اختیار ما است، در حد معینی می توانیم انفاق بکنیم، اما آبروی مؤمن در اختیار خود مؤمن نیست مؤمن به برکت ایمان آبرویی دارد این آبرو را بخواهد هزینه کند هرجا بریزد این در اختیار خودش نیست، این روایت را مرحوم کلینی در جلد دوم کافی نقل کرد این مضمون را که «ان الله سبحانه و تعالی فوض الی المؤمن اموره کلها و لم یفوض الیه ان یذل نفسه» فرمود خداوند کارهای مؤمن را به مؤمن واگذار کرد نه تفویض مصطلح اما به او اجازه نداد که خودش را ذلیل کند فرومایه کند.(۳)

● لزوم مهجوریت زدایی قرآن

آیت الله صافی:

قرآن نوری است که در قلب هر کسی وارد شود، او را به سوی روشنایی سوق خواهد داد که یکی از مهمترین وظایف مسلمین به خصوص دانشگاه معارف و علوم قرآنی و حوزه، گسترش تفکر قرآنی در بین جهانیان است.

... کلمات قرآن با توجه به گسترش مفاهیم عمیق هدایت گری افول و خاموشی ندارد، لذا هر کسی که با قرآن انس بگیرد، نور خداوند را در قلبش احساس می کند... حضرت آیت الله صافی گلپایگانی تاکید کردند: امروزه تعداد کسانی که با قرآن آشنا هستند محدود بوده و برای این که یک جامعه قرآنی داشته باشیم باید مهجوریت زدایی قرآن را در دستور کار داشته باشیم.(۴)

● لزوم آگاهی از شیادان سیاست باز

آیت الله مصباح یزدی:

دشمنان قصد دارند با ایجاد اختلاف میان ادیان و مذاهب مختلف و ایجاد انحراف و بروز عرفان های انحرافی و جعلی، دین مردم را تضعیف کنند و از این طریق مسلمانان را دوباره به بردگی بکشند. دراین میان برخی شیادان سیاست باز برای کارهای سیاسی خود ادعاهای عرفانی و پیام های غیبی و... دارند که باید مردم را آگاه نمود. (۵)

● لزوم مبارزه با خطر تهاجم فرهنگی

همانطور که در زمان شعیب پیامبر(ص) مفاسد اقتصادی و در زمان لوط مفاسد جنسی شیوع داشت و پیامبران الهی علاوه بر مأموریت کلی خود به این مأموریت اختصاصی هم توجه داشتند، علما و حوزویان امروز نیز باید مأموریت اختصاصی خود را مبارزه با تهاجم فرهنگی بدانند... روحانیون و فضلای حوزه باید خطر پیش روی جامعه را به خوبی درک کرده و عمق آن را بفهمند... تهاجم فرهنگی بلایی است که امروز شیوع یافته و باید همگان برای مبارزه با آن بسیج شوند و ابزارهای مقابله با آنها را ایجاد کرده و در دسترس عموم قرار دهند.

... اگر سالها قبل به فکر می بودیم و این روزها را پیش بینی می کردیم و برای مبارزه با این بلاها ابزارهای فرهنگی می ساختیم و بجای انفعال، کاری ایجابی انجام می دادیم، در تقابل با آنها موفق بودیم.(۶)

● آگاهی از اوضاع مسلمین

آیت الله نوری همدانی:

پیامبر فرمودند: «مسلمانی که به امور دیگر مسلمانان اهتمام نداشته باشد مسلمان نیست»، بنابراین باید از اوضاع جهان و مسلمانان و حرکت ها آگاهی داشته باشیم و امروز هم با بروز بیداری اسلامی این وظیفه سنگین تر شده است.

... معتقدم عده ای از علمای اسلام می بایست تشکلی تشکیل دهند و بیداری های اسلامی را رهبری کنند و نگذارند این حرکت ها مصادره و خاموش شود؛ چون رهبری این حرکت ها در دوام آنها بسیار مهم است. (۷)

● روش اصلاح صحیح جامعه

آیت الله استادی:

با تبلیغ صحیح از دین، مردم را به اطاعت و بندگی خدا نزدیک کنید... با اعمال قانون و سخت گیری نمی شود جامعه را اصلاح کرد و اگر می خواهیم جرم و جنایت کم شود وظیفه ما تبیین این روایات است.

... برای اصلاح مجرمان، زندان راه حل مناسبی نیست و در بسیاری از موارد سبب تعلیم جرم نیز می شود. (۸)

پی نوشت ها:

۱- حوزه، ۱۶/۷/۹۰

۲- همان، ۱۲/۷/۹۰

۳- همان، ۱۴/۷/۹۰

۴- همان

۵- همان، ۱۲/۷/۹۰

۶- همان

۷- همان، ۱۷/۷/۹۰

۸- رسا، ۱۸/۷/۹۰