جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
تب مالت
بیماری تب مالت (بروسلوز) بوسیله میکروبهای متعلق به جنس بروسلا تولید گشته و از حیوانات به انسان انتقال پیدا می کند. میکروب سه گانه این بیماری عبارتند از : بروسلآ بورتوس ،بروسلا تنسیس ،بروسلا سویس. مخزن طبیعی بروسلوز در حیوانات اهلی به خصوص گاو ، بز ، گوسفند و خوک است. این بیماری در اثر تماس با مواد بیولوژی آلوده حیوانات مانند خون ، ادرار ، ترشحات جنینی و بافتها از راه خوراکی و یا استنشاق انتقال پیدا میکند. این بیماری از انسان به انسان مسری نیست. این عفونت باکتریایی اعضای خونساز بدن، از جمله مغز استخوان، گرههای لنفاوی، کبد و طحال را متأثر میسازد. بیماری در مردان ۶۰-۲۰ ساله شایعتر است. دوره نهفتگی بیماری ممکن است ۶-۵ روز یا حتی تا چندین ماه باشد. بیماری یک نوع حاد و یک نوع مزمن دارد.
همیشه وقتی صحبت از شیر میشود همه به فواید آن فکر میکنند اما به راستی مگر شیر ضرر هم دارد؟ تب مالت یا هدیه شیرهای ناسالم از جمله از بیماریهای عفونی است که در فصلهای گرم سال شیوعش وسیع است. بسیاری از خانوادهها گمان میکنند با وجود شیرهای پاستوریزه دیگر رد پای اینگونه بیماریها بطور کامل از صفحه روزگار محو شده است اما باید این پیام را به خانوادهها داد و آن هم اینکه تا وقتی شیر هست تب مالت هم در کنارش است.
● علایم شایع
در نوع حاد، علایم تب و لرز متناوب، تعریق، خستگی قابل توجه، درد به هنگام لمس ستون فقرات، سردرد و ... بطور ناگهانی ظاهر میشوند.
با بزرگ شدن گرههای لنفاوی در نوع مزمن، علایم خستگی، درد عضلانی، کمردرد، یبوست، کاهش وزن، افسردگی، ناتوانی جنسی و ندرتاً بروز آبسه در تخمدانها، کلیهها، و مغز تدریجاً ظاهر میشوند.
● علل
▪ عفونت ناشی از باکتریهایی تحت عنوان بروسلا ، که از راه مصرف شیر یا محصولات لبنی (کره، پنیر) یا محصولات گوشتی به انسان انتقال مییابد.
● عوامل افزایشدهنده خطر
▪ وجود کمخونی وخیم یا سابقه جراحی معده. این مشکلات باعث کاهش اسید معده میشوند؛ وجود اسید معده شانس عفونت را کاهش میدهد. در افرادی که با حیوانات سر و کار دارند، مثل کشاورزان، قصابان، دامپزشکان، یا دامداران
▪ مسافرت به مناطق آلوده احتمال ابتلا بیشتر است. همراه این بیماری ندرتاً عفونت قلب، استخوان، مغز یا کبد نیز دیده میشود. باید بیماری را بسیار جدی گرفت چرا که در صورت ناکافی بودن مراقبت و درمان، بیماری ممکن است مزمن شود یا معلولیت رخ دهد. البته خطر انتقال و ابتلا به بیماری بروسلوز در انسان ، با توجه به رعایت نکات بهداشتی در جهت پرهیز از تماس با نسوج حیوانات مبتلای ذبح شده و یا عدم مصرف شیرهای غیر پاستوریزه میتواند در جوامع مختلف کاهش یابد.
● پیشگیری
▪ هیچگاه شیر غیرپاستوریزه، از هر منبعی که باشد، مصرف نکنید.
▪ زمانی که با حیوانات سر و کار دارید، از دستکش، محافظ چشم، پیشبند، و سایر وسایل محافظتی استفاده کنید.
▪ دامها را واکسینه کنید.
● درمان
تشخیص قطعی با آزمایش خون انجام میگیرد. با درمان معمولاً در عرض ۴-۳ هفته خوب میشود. درمان شامل یک دوره استراحت در رختخواب و مصرف آنتی بیوتیک است. معمولاً لازم نیست که بیمار از دیگران جدا شود. همچنین تمامی اعضای خانواده که ممکن است از همان محصول لبنی آلوده مصرف کرده باشند باید تحت معاینه و آزمایش قرار گیرند. افرادی که کاهش وزن قابل توجه داشته باشند، بایستی کالری غذایی را افزایش دهند.
الف) داروها
▪ آنتیبیوتیک برای مبارزه با عفونت، مثل تتراسیکلین، برای حداقل سه هفته
▪ داروهای کورتیزونی برای کاهش پاسخ التهابی در موارد شدید
▪ داروهای ضد درد برای درد عضلانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست