شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

درگیری فرزندان و داوری والدین


بچه ها بستنی به دست از مغازه خارج شدند و مادر به دنبالشان , راه زیادی تا خانه مانده بود

بچه ها قاشق های پلاستیکی را در لیوان بستنی هم می بردند و با شوخی و خنده می خوردند چند لحظه ای بعد مادر متوجه دعوا و سروصدای بچه ها شد. برادر بزرگتر که از دست خواهر کوچکش شاکی و عصبانی بود رو به مادر کرد.مادر نمی دانست چه کسی دعوا را شروع کرده و نمی دانست با زنبیل پری که در دستهای خسته دارد چه کاری از دستش بر می آید. درگیریهایی از این دست که گاه منجر به زد وخورد جدی بچه های خانواده می شود امری است که به شکل طبیعی چاردیواری خانواده را دچار تشویش های زودگذر می کند در این قبیل مواردنقش و حضور والدین بیشترین تاثیر را در فرونشاندن تنش و حل و فصل ماجرا و نزدیک شدن دوباره بچه ها به هم دارد.

درطول زندگی خانواده و در دوره های مختلف رشد کودک اشکال گوناگون درگیری بین خواهرها و برادرها،بزرگتر و کوچکترها پیش می آید که گفتگوهای دوطرف با داوری صحیح والدین می تواند این منازعات را درحد یک خاطره شیرین کودکی و نوجوانی و حتی جوانی در ذهن تثبیت کند.

به گفته معاون اجتماعی سازمان بهزیستی میزان گفتمان در بین اعضای خانواده در کشور به طور متوسط تنها حدود ۳۰ دقیقه است و این می تواند آسیب زا باشد.

دکتر "علم الهدایی"معتقد است گفتمان اعضای خانواده با یکدیگر درسلامت خانواده نقش به سزایی دارد و عدم وجود آن خانواده ها را به سوی انفعال می کشد.

اگر والدین رفتارها را درست مدیریت کند بار عاطفی و وابستگی را میان اعضای خانواده افزایش دهند و می توانند جلوی آسیب ها را بگیرند.

یکی از آرزوهای همیشگی والدین که باعث آرامش و اطمینان خاطرشان می شود این است که فرزندانشان به یکدیگر محبت کنند و مهر بورزند.

والدین از دلایل و به دنیا آوردن فرزند دوم و پس از آن را همبازی بودن و حمایت هایشان در آینده ازیکدیگر عنوان می کنند ولی با این وجود برخوردها و تنش های متعددی درخانه ایجاد می شود که گاه پدر و مادر راهی برای حل ماجرا نمی یابند.

اما براستی چه باید کرد تا فرزندان یکدیگر را دوست داشته باشند و احترام و رفاقت را در مناسبات یکدیگر رعایت کنند.

کارشناسان مسایل تربیتی معتقدند برای ایجاد صلح و آرامش بین فرزندان باید توجه داشت که همه فرزندان نیازمند توجه به محبت والدین هستند.

به گفته این کارشناسان توجه به خواسته های آنان و رسیدگی وحضور به موقع در پیش آمدهای ناگهانی مهم ترین نیاز کوکان است و درصورتی که والدین به این نیازها توجه نکنند آنان دچار آسیب دیدگی روحی خواهند شد و احتمال ناامیدی،بی اعتنایی و فرار آنان از خانه وجود خواهد داشت.

کارشناسان عقیده دارند بیشتر فرزندان احساسات درونی خود را بروز نمی دهند و اغلب کسی رامخاطب این درونیات نمی دانند.

در مواردی که والدین به یکی از فرزندان توجه بیشتری نشان می دهند این آسیب ها جدی تر و مخرب تر خواهد بود.

گاه بروز احساسات درونی کودک در شکل گیری های دیگری نشان داده می شود مثل گریه کردن بدخلقی و دعوا کردن و فرزند به این طریق توجه والدین را به خود جلب می کند.

شنیدن حرف های کودکان بدور از جانبداری والدین به تحمل فشارهای روانی درکودکان کمک می کند.

دخالت در درگیری آسیب ها را شدت می بخشد اما این درگیریها خود فرصت مناسبی است که حرفهای آنان را بشنویم و احساسات خود را بگوییم. اغلب فرزندان نسبت به یکدیگر خشم و حسادت دارند اما این احساسات زود گذر است و بیشتر والدین فرزندان را در حال بازی و رفتارهای دوستانه می بینند.

به گفته کارشناسان مسایل خانواده اگر والدین برای فرزندان فضاها و فرصتهایی را ایجاد کنند که فرزندان بتوانند نظرها،سلایق و احساسات خود را بیان کنند اطمینان می یایند که والدین برای آنها اهمیت و شخصیت قایل می شوند. دقت و هوشیاری والدین در بروز درگیری ها مسئله مهمی است والدین با حضور به موقع در شروع تنش می توانند به علت اصلی درگیری پی ببرند و از شدت گرفتن ان جلوگیری کنند درصورتی که نتوانند به موقع خود را به آنها برسانند باید از آنها عذر بخواهند و علت را جویا شوند.

اگر فرزندان در این درگیری ها مورد سرزنش قرار نگیرند و اظهار نظر والدین را منصفانه و دور از جانبداری بدانند به راحتی می توانند رفتار دوستانه خود را از سر بگیرند برقراری پیوند مجدد بین آنها گاه فرصت بیشتری می طلبد کودکان یکدیگر را دوست دارند و توجه والدین این روابط را محکم تر می کند .

"افسانه لطفی عظیمی"عضو هیئت علمی گروه علوم تربیتی روابط معیوب بین والدین وکودک را عامل آسیب های روانی می داند.

وی بر این باور است که شخصیت کودک شکل های محیط عاطفی خانواده را به خود می گیرد والدینی که از سلامت کافی برخوردارند با عشق و احترام و پذیرش و درک فرزند ابراز رشد و سلامت روان او را فراهم می کنند. به گفته این کارشناس در مقابل والدینی که عشق و محبت لازم برای رشد کودکان را فراهم نیاورند پیغامی ناسالم و غیرطبیعی برای فرزندان خواهند داشت.

نرگس جودکی